Op zaterdag 15 februari 2014 organiseerde de FLAL de Rheiderlandtocht. De start was vanuit wegrestaurant Poort van Groningen te Bad Nieuweschans. Er werden 3 afstanden georganiseerd. Wij kozen de 50 km route.
Aan de Nederlandse zijde wordt het gebied Reiderland genoemd. De naam Reiderland dateert uit de middeleeuwen en betekent letterlijk 'Het oude ambt' terwijl aan Duitse zijde het gebied Rheiderland genoemd wordt. De naam Rheiderland wordt uitgelegd als waterrijk, moerassig land.
Ik schrijf hier wel dat ik de 50 km liep, maar dat was niet juist. Nog niet alle trouwe bezoekers van mijn website zijn op de hoogte van het feit dat ik, hopelijk tijdelijk, door gezondheidsproblemen niet meer aan wandeltochten kan meedoen. Maar omdat ik het ook leuk vind om verslagen te maken, probeer ik dat met dit verslag eens uit.
Er was voor deze dag kans op regen voorspeld en veel wind. Volgens TV Noord was windkracht 7 zeer waarschijnlijk. We waren de voorgaande dag al gearriveerd en hadden overnacht in een naburig motel op ongeveer een halve km van de start.
Omdat we voor de 50 km hadden gekozen, konden we om kwart voor negen start. Hoewel het grootste deel van de route door Duitsland liep, verlieten we de start in westelijke richting. We liepen naar het centrum van Bad Nieuweschans en kwamen langs verschillende oude kanonnen. De Garnizoenskerk was ook een opvallend gebouw alsmede de Hoofdwacht.
De voormalige garnizoenskerk van Nieuweschans is gebouwd in 1751 en deed aanvankelijk dienst voor de in Nieuweschans gelegerde militairen.
Het bouwjaar van de kerk blijkt uit de tekst van een ingemetselde steen:
"Jonkvrouwe Magdalena Adriana Canter Visscher heeft op den 7 augustus 1751 den eersten steen aan deze kerk gelegt". Het gebouw kreeg bij de bouw een multifunctioneel karakter: de zolder werd ingericht als ammunitie (schietvoorraad)- en hooizolder. In de huidige, achter de kerk gelegen, consistorie waren vroeger twee paardenstallen. Van hieruit was de hooizolder met een trap bereikbaar. In de 19e eeuw kwamen deze functies te vervallen en werd de zolder afgebroken, waardoor de kerkruimte een gewelf kreeg.
In het interieur valt de preekstoel op uit het begin van de 19e eeuw. De tekstborden hebben oorspronkelijk in de Der Aa-kerk in Groningen gehangen. Ook bevindt zich achterin de kerk nog een zogenaamde arrestantenbank, waarin de gestrafte militairen de kerkdienst konden bijwonen.
De Hoofdwacht in Bad Nieuweschans is een monument uit 1631. Het lijkt op een kerkje, maar dat is het niet. Het is een gebouw met een zadeldak en een torentje erop. Het was tot in de 19e eeuw in gebruik als hoofdwachtlokaal waarvoor de wacht elk uur ceremonieel werd gewisseld. De eigenaar is de Stichting Vrienden van de Nieuweschans, die ook eigenaar is van het nabijgelegen Vestingmuseum in de Kanonnierstraat. Momenteel is er een thee- en koffieschenkerij gevestigd.
Na kruising met de A7 snelweg liepen we Bad Nieuweschans uit over de Haandijk. Deze weg loopt vlak langs de grens met Duitsland. We sloegen af en dwaalden door het Bos op Houwingaham. We konden hier heerlijk genieten van voormalige graspaden die omgetoverd waren tot modderpaden. Dit wordt op FLAL-tochten ook wel flallen genoemd. We waren de laatste tijd dit soort paden wel gewend, maar het blijft het vermelden toch waard. We herkenden hier verschillende plekken omdat we hier op 22 augustus 2013 ook al waren. Toen wilden we een Groene Wissel wandeling maken, maar na 4 km gaven we toen op vanwege de warmte, de dichte begroeiing van paden door brandnetels e.d. en omdat het te eenzaam was.
In de middeleeuwen lag in het veengebied ten zuiden van Bad Nieuwe Schans het dorpje Houwingaham. Dit dorpje is verloren gegaan, door grote overstromingen door de Westerwoldse Aa en de zeespiegelstijging in de 14e eeuw. Na diverse onderzoeken is men overgegaan tot opgravingen in het gebied. Inmiddels heeft men de fundatie van enkele steenhuizen en van een kerk gevonden. Even verder staan als monument van het dorp in het water keurig op een rij nog enkele fundamenten. Op het overige deel van het dorp heeft men een bos aangelegd vandaar de naam Bos op Houwingeham.
We kwamen bij de Westerwoldse Aa en volgden de oever tot voorbij de kruising met de A7-snelweg. We staken de Westerwoldse Aa over om deze na bijna 2 km opnieuw over te steken. Dat was nabij het treinstation van Bad Nieuweschans. We kwamen langs een fabrieksterrein waar bij de inrit talrijke molenstenen lagen.
Nederland werd verlaten. We liepen naar de spoorlijn en volgden deze bijna 3 km tot aan Bunde. Hier liepen we eerst om het dorp heen om er later alsnog doorheen te lopen. Op ongeveer 11 km was de eerste binnenrust in Hotel Zur Blinke. Dat was nabij Evangelisch Reformierte Kirche van Bunde. Na deze rust kwamen we op korte afstand langs het voormalige treinstation. In het Binder Park staken we de Buschfelder Stieltief tweemaal over. Bunde werd in oostelijke richting verlaten. We kruisten de A31-snelweg en even later de B436/Weenerstrasse. Nu bevonden we ons in het plaatsje Möhlenwarf.
Möhlenwarf is nog een relatief vrij jong veendorp. De oudste bebouwing stamt uit 1700. De kerk van Möhlenwarf is ongeveer honderd jaar oud. Verder valt een oude windmolen op. Möhlenwarf is tegenwoordig een stadsdeel van de stad Weener.
Toen we Möhlenwarf verlieten kruisten we enige waterlopen zoals de Möhlenwarfer Tief en de Dwarstief. De B436 werd weer bereikt en even gevolgd. Nabij de plaats Weener werd het Hessepark bereikt. Na een rondwandeling in dit park werd het centrum van Weener bereikt.
De Alte Hesse baumschule werd omstreeks 1900 opgericht door de fam. Hesse. Momenteel is de baumschule tot bijzonder park omgevormd. Door de vele verschillende boomsoorten en heesters is het een uniek natuurgebied geworden. Ook grazen er koningspaarden in het Hessepark en in het midden bevindt zich een vijver met daaraan een kunsthal. Door de wisselende samenstelling van het natuurpark is het zeer de moeite waard om hierdoor te lopen.
In de Neuer Strasse te Weener kwamen we langs de katholieke kerk Sankt Joseph en na de Marktstrasse kwamen we nog langs de Georgs kerk. Daarna liepen we verrassend over een begraafplaats.
Verder liepen we langs de haven van Weener naar de rivier de Ems. Nabij de spoorbrug over de Ems liepen we door een parkje en beklommen een uitzichttoren. Bij Pension Harmonie aan de Friesenstrasse hadden we een rustpost. We staken de Weener Sieltief Nord (waterloop) over en volgden deze een halve km tot een meertje met dezelfde naam.
Toen we Weener verlieten staken we opnieuw de Weener Sieltief Nord over. We kwamen weer bij de rivier de Ems en volgden deze tot een opvangcentrum voor honden en katten. Vervolgens kwamen we bij het plaatsje Stapelmoor. Opvallend hier was de Kreuzkirche en een molen. Bij buurtschap Oedenfeld liepen we nog door een bospassage.
Voordat Holthusen bereikt werd kwamen we nog door buurtschap Holthuserheide. In Holthusen kwamen we nog door het Stadswald en langs een meertje. Op ongeveer 42 km was aan de noordkant van Holthusen nog een rustpost. Daarna staken we de A31 snelweg over.en spoedig werd Bunde weer bereikt. Hier liepen we langs de zuidzijde van de spoorlijn. Op de heenweg liepen we aan de andere kant van de spoorlijn.
Buiten Bunde staken we de B280/E22 over. Verderop staken we de Wymeerer Sieltief (waterloop) over en volgden deze tot aan de A7-B280-E22. Verderop staken we de A7 over en bevonden we ons weer in Nederland en waren ook meteen bij de finish. Door modderpaden in het begin van de route en de harde wind, windkracht 7, was het een zware tocht geworden. Er waren 320 deelnemers. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.
|