
Op zaterdag 16 november 2013 organiseerde de FLAL de "van Hoerst naar Karspeltocht". De start was vanuit CR De Raket te Rogat. Bij de start zagen we naast de vele bekende FLALlers ook talrijke WS78ers. Zo zagen we wandelaars uit Amersfoort, Amsterdam, Haarlem en Nijmegen.
Rogat werd in zuidelijke richting verlaten.
We kruisten de A28 snelweg. Nabij de Dorpsstraat te De Wijk sloegen we af en dwaalden door buurtschap De Schiphorst. Voor mij was het op dat moment nog te mistig om van het plaatsnaambord een foto te maken. We kwamen bij Huize De Havixhorst en maakten op het gelijknamige landgoed een rondwandeling. Daardoor werd op dezelfde plek het landgoed verlaten als waar we het hadden betreden. De lanen waren mooi versierd met een herfsttooi.
We liepen weer naar de A28 snelweg en volgden deze parallel westwaarts. Door buurtschap Lankhorst liepen we naar het plaatsje Halfweg. Voor ons gold nog niet dat we halverwege de tocht waren. We hadden nog maar 11 km afgelegd.
Na bosweg Schotsweg werd langs de rand van een bos gelopen. Even volgden we de Heerenweg, maar deze werd spoedig verlaten via een overstapje in een hekwerk. Een wandelaar voor ons zei, nu wordt het echt mooi.
De plaats IJhorst werd bereikt. In CR Het Vosje was op 15½ km de eerste rustpost.

IJhorst werd langs de plaatselijke kerk verlaten.
Na de brug over het riviertje Reest liepen we langs een begraafplaats van de plaats De Wijk.
We liepen verschillende keren over overstapjes in het Reestdal
We kwamen in buurtschap Haalweide en bij een huis zagen we op een TV-scherm sinterk
laas en zwarte Piet. Want deze dag kwam de goedheilig man met zijn boot vanuit Spanje in Groningen aan.
Na Haalweide bleven we de doorgaande weg, Commissieweg genaamd, volgen tot aan buurtschap De Stapel. Hier was een extra rustmogelijkheid in een Chinees restaurant. Hier werd door talrijke wandelaars gebruik van gemaakt.
We verlieten de Commissieweg en kruisten even later de A28-snelweg. Even later staken we de Ossesluis in de Hoogeveensche Vaart over.
Nu volgde een mooi pad langs een sloot. Het pad was wel modderig en je moest oppassen om niet uit te glijden. Aan de andere kant van de sloot liepen we terug en konden zodoende achterliggers zien en al of niet op de foto zetten.
We kwamen in Koekange en bij de kerk kwam het ons bekend voor. Hier waren we nog kort tevoren geweest met een etappe van het Westerborkpad
We kwamen uit op de Dorpsstraat van Koekange en na kruising met de spoorlijn was bij Huize Welgelegen de rust in een manage. De afgelegde afstand bedroeg hier 28 km.

Na deze rust liepen we naar Berghuizen. Berghuizen werd weer verlaten langs de plaatselijke kerk en het meer De Trekgat.
Nabij Kralo werd de N375 (Meppel-Eursinge/Pesse) gekruist en bevonden ons nu in Broekhuizen. We sloegen af en volgden nu de Oosterboerseweg. Hier waren de bladeren van de bomen nog volop getooid met een prachtige herfstkleur.
Meppel werd bereikt en over een traject van het Westerborkpad werd Rogat weer bereikt. Na de sluis in de Hoogeveensche Vaart kwamen we nog langs het wapen van Rogat alvorens de finish werd bereikt. Vijf minuten voor voer waren we bij de finish. Er waren 516 wandelaars.
Deze tocht heeft een op het eerste gezicht vreemde naam gekregen. Zeker als je in dit gebied niet bekend bent, dan vraag je je af hoe de organistie aan deze naam gekomen is. Info op www.flal.nl gaf een verduidelijking:
Horsten zijn zandige verhogingen in het landschap. De Wijk en Koekange zijn de twee kerspelen in de tocht. Al vroeg in de geschiedenis werden de horsten bewoond en vanaf de 14e eeuw werden in dit gebied kloosters en landgoederen gesticht. De graslanden aan de oevers van de Reest waren ideaal voor het houden van melkvee
We willen de organisatie hartelijk danken voor deze tocht.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.