
Op woensdag 2 oktober 2013 vervolgden wij met het Westerborkpad vanaf Hoogeveen. Rond 9 uur begaven wij ons op pad vanaf het NS-station. Hoogeveen werd verlaten over de Toldijk. We zetten koers naar het Spaarbankbos. In dit bos schoten Duitsers in de tweede wereldoorlog op 1 augustus 1943 5 Hoogeveners dood. Van ijzer of metaal waren 5 personen in het bos afgebeeld.
Na het verlaten van het Spaarbankbos liepen we over de Spoordijk en staken de spoorlijn over. We staken het Oude Diep over en over een mooi bospad dwaalden we verder nabij buurtschap Zwartschaap. Nabij Minicamping De Zandgaten volgden we een wandelroute met de naam Siberië. Na bosgebied Kremboong kwamen we bij een steen ter nagedachtenis aan het Rijkswerkkamp Kremboong.
In 1942 krijgen Joodse mannen een oproep om te gaan werken in een werkkamp. Paul Süsholz is een van hen; hij rijdt met de trein vanuit Amsterdam over de Veluwe naar werkkamp Kremboong in Drenthe. Ook kasteel Vanenburg is korte tijd een werkkamp. Er zijn geen overlevenden die er nu nog over kunnen vertellen. De briefkaarten die David Brandon schreef aan zijn vrouw, schetsen een beeld.
Na buurtschap Stuifzand kwamen we door natuurgebied De Blinkerd. Hiertoe behoorde ook de VAM-berg.
De VAM (Vuil Afvoer Maatschappij) is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf in het Drenthse Wijster.
Het bedrijf is opgericht in 1929. Sinds enkele jaren is de VAM een onderdeel van Essent, onder de naam Essent Milieu.
Decennialang werd huisvuil uit alle delen van ons land hier naar toe gebracht.
Hierdoor is een 'berg' ontstaan van ongeveer 40 meter hoogte.
Deze is de laatste jaren afgedekt met een laag plastic, waar overheen vervolgens een laag landbouwgrond is aangebracht. Deze grond kwam van de Stichting Natuurmonumenten die in de loop der jaren in de buurt van Mantinge en Nieuw-Balinge grote stukken grond van de boeren gekocht had om van 2 natuurgebieden (het Mantingerzand en de Martensplek) één groot natuurgebied te maken, het zogenaamde plan Goud-Plevier. Op de 'berg' heeft Natuurmonumenten informatiecentrum De Blinkerd gebouwd met informatie over de afvalberg en over het nieuwe natuurgebied dat nu aan het ontstaan is. Verder hebben ze er voet- en fietspaden aangelegd waardoor het nu een mooi stukje natuur is, vergeleken bij een tiental jaren geleden. De berg wordt regelmatig aangedaan door wielrenners, zoals de Ronde van Drenthe (een Wereldbeker wedstrijd bij de dames).
Van de top van de VAM-berg hadden we uitzicht op de VAM-fabriek en andere vergezichten. Ik was eerder op deze top geweest. Toen kon ik de VAM-fabriek niet zien vanwege de mist. We staken het VAM-kanaal over en na een bospassage kwamen we op de WAM-weg uit. Alle wegen rondom de VAM heten trouwens VAM-weg.
In Wijster hadden we een rust in cafetaria De Knapzak. We lieten ons de cappuccino en een patatje goed smaken. We hoorden hier, dat hier veel Westerborkpadlopers komen. Het naburige café is vaak dicht. Buiten Wijster liepen we ongeveer 2 km langs de spoorlijn. Door Terhorst werd Beilen bereikt. Met de trein reisden we huiswaarts. Het was deze dag een prachtige wandeldag geworden met veel zonneschijn. Wel was het door de harde wind frisjes op de open stukken. De maximumtemperatuur bedroeg ongeveer 15 graden.