Apeldoornse Vierdaagse, 4e wandeldag, vrijdag 12 juli 2013

Op vrijdag 12 juli 2013 verlieten we de start­lo­ca­tie over de zelfde route als de eerste dag. Na de spoorwegovergang splitste de route. Nu sloegen we rechts af. We liepen bijna een km langs de spoor­lijn alvorens deze te verlaten. Langs een spreng werd koers gezet naar de A1-snelweg. Na kruising van de A1 en na Hotel De Cantharel sloegen we af. Vlak voor deze afslag ging ik op een bankje zitten waar al twee an­de­re da­mes zaten. Eén van hen vroeg of ik bekend was. Ze vroeg of de lijnbus die daar langs reed ook bij de finish kwam. En hoever het nog naar de ver­zor­gings­wa­gen was. Volgens mijn GPS hadden we inmiddels 4 km afgelegd. Zodoende was het nog ongeveer 3½ km naar de ver­zor­gings­wa­gen. De andere dame of de bank wilde vanwege problemen stoppen, maar dan moest ze wel doorlopen naar een geschikt punt om uit te vallen.

We staken de Otterloseweg weg over, met hulp van verkeersregelaars, en volgden de Hoenderloseweg even. Nu was het niet ver meer naar de verzorginsgwagen bij de Koppelsprengen te Ug­che­len. Op de derde dag van deze vier­daag­se had ik van een (Facebook-)vriend 10 euro geleend. Ik zag hem hier weer en kond zo mijn schuld vereffenen. Hij is een goede loper, maar hij mocht niet voor half negen startten omdat hij voor de 20 km route had ingeschreven. Toch liep hij de 30 km route.

We liepen na de rust een heuvel op, de Bakenberg. Bovenop de heuvel waren planten en struiken van een oud graf grotendeels weggehaald zodat dit er weer wat ordentelijker uitzag als het vorig jaar. Was dat voor deze vier­daag­se opgeknapt ? Hier ligt het graf van boer De Vries met zijn vrouw.

We dwaal­den door boswachterij Ug­che­len-Hoenderloo naar Hoenderloo. Onderweg daar naar toe was ons een man gepasseerd, die stevig door liep om ruim voor 12 uur in Hoenderloo te ar­ri­ve­ren om zodoende nog wat van de muziek te kunnen genieten, die volgens hem tot 12 uur zou duren.

In Hoenderloo gingen we eerst naar de officiële rust en aten daar twee lekkere kommen groen­te­soep. Daarna liepen we terug naar de muziektent om te genieten van de muziek. Na een paar nummers kwamen twee mensen aangelopen die de leden van de muziekgroep van iets lekkers voorzagen. Dat ging wel ten koste van het vervolgen van de muziek. Dat vervolg duurde zolang dat we op een gegeven moment besloten verder te lopen. Toen we 100 meter op pad waren begonnen ze weer te spelen. Wij besloten door te lopen.

Bij het witte kerkje werden we door de stempelaar herkend. In het verleden hadden we al eens een foto van hem gemaakt en een volgend jaar de gemaakte foto aan hem gegeven. Hij bood ons nog een stempeltje op een papiertje aan maar we zeiden dat we al genoeg stempels hadden. Via de Hamermolen werd de finish bereikt. Het IVV-nummer was 10904. De 30 km route werd elke dag door de IVV met 30 km gewaardeerd. Maar niet elke dag was de dag­af­stand 30 km. De totale afstand was 125 km. We hadden dan ook verwacht dat we de laatste dag de IVV-stempel met 35 km zou worden gestempeld, zoals dat in het verleden wel eens werd gedaan.

Wij willen de organisatoren met alle vrij­wil­li­gers heel hartelijk danken voor de organisatie van deze tocht. Het moet een ontzettend groot werk zijn geweest om alle pijlen eerst te bevestigen en later er weer af te halen. Coos deed voor de 24e keer mij en ikzelf voor de 29e keer. Wij hopen het volgend jaar weer van de partij te zijn.

Henri Floor