Apeldoornse Vierdaagse, 2e wandeldag, woensdag 10 juli 2013

Op woensdag 10 juli 2013 werd de start­lo­ca­tie door het Or­der­bos verlaten in noordwestelijke richting. We dwaal­den door Park Berg en Bos. De gebruikelijke helling ophoog van voorgaande keren werd nu niet gevolgd. Op de terugweg liepen we wel over die helling, maar toen natuurlijk berg­af­waarts

We staken de Soerenseweg over en dwaal­den noordelijk langs Hoog Soeren. Hoog Soeren zelf zagen we (nu) niet. Voordat we de A­mers­foort­se­weg overstaken werden we middels opgehangen posters gewaarschuwd voor wolven. Enige dagen tevoren was een dode wolf gewonden die, naar later bleek, vermoedelijk door iemand was neergelegd. Maar dat was tijdens de vier­daag­se nog niet bekend.

Ruim voor het Aardhuis, het Aardhuis was niet zichtbaar, sloegen we af. In de info stond dat een bezoek aan het Aardhuis beslist de moeite waard was. Maar er stond geen duidelijke verwijzing langs de wandelroute waar je van de route af moest. En wat voor wandelaars ook belangrijk is: hoever het van de route af is.

Nabij het Aardhuis hadden we de gemeentegrens van A­pel­doorn bij Hoog Soeren overgestoken en dwaal­den nu over het grondgebied van Uddel. We liepen hier een eind op met een 40 km loopster, die rond half acht was gestart, Zij was daarna ook nog opgehouden op een verzorgingspost van haar wandelvereniging.

Na de Aardmansberg werd het Meervelderbosch verlaten. We begonnen nu aan de lange Hofweg, een grintweg over heideveld Uddelsche Buurtveld. Aan het begin hiervan stond een bankje waar we gebruik van maakten. Het aantal bankjes tijdens deze vier­daag­se is over het algemeen op 1 hand te tellen. Maar omdat ik hier al vaker heb gelopen weet je op een gegeven moment waar bankjes staan of stonden. Want houten danken die door de tand des tijds verdwijnen zijn er ook. En die worden meestal niet vervangen. De rand van Uddel werd bereikt. Bij voet­bal­ver­e­ni­ging Prins Bernhard was een rustpost. We zaten hier gezellig buiten en aten groen­te­soep.

We verlieten Uddel over de Aardhuisweg. Verder dwaal­den we door bosgebied en kwamen langs Vosselt, Ossenveld, Meerveld, het Wieselsche Bos en de Hoog Soerense Bosschen, vrij­wel allen vallend onder Kroondomein. De Ver­zor­gings­wa­gen Zr. Meijboomlaan werd weer bereikt. Nu stond hier een muzikaal gezelschap van 2 personen die ook bij de Nijmeegse vier­daag­se acte de presence gaf. Via Sportpark Or­der­bos werd de finish bereikt. Het IVV-nummer was

Deze dag was voor mij de zwaarste dag. Ik heb een keer gedacht dat ik het niet halen zou. En ik had op de aanmelddag mijn afstand gewijzigd van 40 naar 30 km. Met de gedachte dat ik deze vier­daag­se wilden uitlopend verzamelde ik vol­doen­de kracht om deze dag toch uit te lopen. Het IVV-nummer was 10902.

Henri Floor