5e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2013, 1e wandeldag

Op woensdag 26 juni 2013 was de start van de Vechtdal wandel4daagse vanaf camping De Zand­stu­ve te Rheeze. De startlocatie lag haast op de grens met Har­den­berg en Har­den­berg werd dan ook spoedig betreden. Over de Rheezerweg, de Veld­bra­ken­weg, het Bollenkolkpad, de Heemser Hooilandenweg en het Sumpelpad werd Har­den­berg be­reikt. Voor de Molensloot boog ons pad west­waarts. Hier werd een nieuw natuurgebied aan­ge­legd. Nadat de Europaweg was o­ver­ge­sto­ken, kre­gen we uitzichten op het centrum van Har­den­berg en de Vecht. Over de Koe­hier­der­steeg werd door een nieuwbouwwijk Har­den­berg verlaten.

Daarna dwaalden we door het Engelandsche Bosch of Varle en lie­pen op korte afstand langs een dode arm van de Vecht. Na buurtschap Engeland werd na een open gebied Collendoorn be­reikt. Daarbij dwaalden we later ook door het gelijknamige bosgebied. Na Heemserveen kwa­men we nog door Heemse, een wijk van Har­den­berg alvorens weer bij camping De Zandstuve te Rheeze aan te komen. Hiermee was de eerste 25 km voltooid.

Nu vervolgden we met de 15 km route. Door een fraai en heuvelachtig bosgebied werd koersgezet naar Rheeze. Na een slinger tot vrij dicht bij de Vecht werd Rheeze opnieuw be­reikt en door­kruist. Na Sprookjescamping De Vecht­streek en camping 't Veld sloegen we af. Na een naamloos meer kwa­men we bij het meer De Oldemeijer. Hier week de door de organisatie aangeboden GPS route even af van de gemarkeerde route. We kwa­men op een parkeerplaats waar de rustpost was. We konden bij een toiletvoorziening van Staatsbosbeheer onze flesjes met water vullen.

We dwaalden verder door de bossen naar de Haar­plas. Hier was halverwege een brug een huisje ge­maakt waar je uit de zon zitten of schuilen voor de regen en ondertussen genieten van het mooie uitzicht. We waren hier al eerder geweest een vorig jaar met deze vier­daag­se. Als je de in­ge­te­ken­de route bekijkt, dan kan je zien dat de route verder flink slingerde door bosgebied.

Even voorbij De Larikshof werd de finish be­reikt. De 25 km route viel deze dag flink tegen. De route voerde weliswaar veel over ver­keers­ar­me wegen, maar het grootste deel was verhard. Later zou blijken dat deze route de minste was. De 15 km route was heel mooi.

Henri Floor