eerste dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Foto's van de 18e Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2013 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

19e Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2013

Op zondag 26 mei 2013 was alweer de laatste dag van deze vier­daag­se. Er was iets warmer weer voor­speld met een maximumtemperatuur van 13 graden. Maar door de harde wind voelde het even koud als de an­de­re dagen aan.

Na de start lie­pen we met een boog om de Molenes naar de doorgaande weg naar Die­verbrug. Aan de rand van Die­verbrug sloe­gen we af en lie­pen naar het Nationaal Park Drents Friese Woud. Op 4,8 km was de eerste rust op landgoed 't Wildrijck.

Verder dwaalden we fraai door de bossen naar de mobiele post Alberta te Geeuwenburg. Toen we hier aankwamen was het be­hoor­lijk druk. Mede daardoor zagen we niet waar de stempelpost was. Vaak doen deze mensen hun best om een zo onopvallend mogelijk plaats in te nemen. Hoewel dit vaak een puzzel vier­daag­se genoemd kan worden, wil ik mij wat dit betreft niet extra vermoeien. De afgelegde afstand bedroeg hier 9,6 km.

Opnieuw volgde een mooi traject door de bossen. Hier was dat door Boswachterij Smilde. We kre­gen uitzicht op de nieuwe zendmast te Hoo­ger­smil­de. Bij Hotel Restaurant Het Rieten Dak was op 15,0 km een rustpost. Mede vanwege de drukte besloten we door te lopen. Dit ondanks het feit dat er de komende 10 km geen rustmogelijkheid was en dat was de enige keer tijdens deze vier­daag­se.

Even volgden we de Drentse Hoofd­vaart. Daarna staken we deze over om deze vervolgens aan de an­de­re zijde te vervolgen. Na kunstwerk Beel­dend landschap sloe­gen we af. We kwamen langs een groot afgezet meer, de Achterste Plas, dat door zand­win­ning was ont­staan. Op twee plaatsen was door middel van een zandverhoging een uit­kijk­mo­ge­lijk­heid gecreëerd.

Voor de kalksteenfabriek van Roelfsema te Hoo­ger­smil­de staat langs de Drentse Hoofd­vaart een stenen pilaar. Het kunstwerk heet "Beel­dend Landschap". Kunstenaar Adriaan Rees komt uit Amsterdam. De pilaar is ruim 8 meter hoog en weegt ruim 14 ton. Het is geplaatst vanwege het 100-jarig bestaan van de fabriek en ter nagedachtenis aan Pieter Roelf Roelfsema. Pieter Roelf Roelfsema was directeur van 1924 tot 1944.

Op een splitsing stond een pijl die naar links wees. In de zeer summiere routebeschrijving stond dit niet vermeld, maar een pijl is leidinggevender dat de routebeschrijving. Het gevolg was dat we het Blau­we Meer aan onze rech­terhand hielden. Later bleek dat we dit aan onze linkerhand moesten houden. De nu volgende kilometer was geen be­pij­ling maar op een gegeven moment kwam van rechts markering. We besloten deze te volgen.

Het Blau­we Meer is een kunstmatig meer ten zuiden van het dorp Hoo­ger­smil­de. In 1905 richtte de Groningse ondernemer Roelfsema in Hoo­ger­smil­de de kalk­zand­steen­fabriek Albino op. Kalk­zand­steen was in die tijd een in­no­va­tief product dat veel goedkoper geproduceerd kon worden dan baksteen. Roelfsema koos voor Hoo­ger­smil­de, omdat de locatie per schip gemakkelijk te be­rei­ken was en er aan wit zand geen gebrek was. Na vele tientallen jaren waarin de zandzuigers onafgebroken werk deden, ontstond het Blau­we Meer. In het zand van het Blau­we Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte zorgt dit voor de blauw-groene kleur van het meer. Tegenwoordig is het Blau­we Meer een geliefde plek om te zonnen en te zwemmen.

Vlak voordat restaurant Het Rieten Dak weer werd bereikt vroeg een wan­de­laar uit Lutjewinkel hoe het met mij ging. Ik zei dat het met mij goed ging, maar hij bedoelde natuurlijk wat anders. Hij was voor mij aan de lus van de 40 km begonnen. Hij wilde weten hoe het kon dat ik eerder weer de lus had beëindigd. Want de man loopt sneller dan ik loop. De afgelegde afstand bedroeg hier volgens de routebeschrijving 24,9 km. De GPS gaf nu een ongeveer 1½ km kortere afstand aan.

Na een welverdiende rust vervolgden we ons pad. Nu zetten we koers naar de mobiele post Alberta te Geeuwenburg. Daarbij lie­pen we eerst een eind langs de provinciale weg die langs de Drentse Hoofd­vaart loopt. De mobiele post lag op 29,8 km. Hier wilde ik op een bank gaan zitten. Maar de bank stond niet stevig en ik viel achterover op de grond. Ik mankeerde gelukkig niets.

Op weg naar landgoed 't Wildrijck voerde de route tot tweemaal toe over een traject langs de drukke verkeersweg, die langs de eerder ge­noem­de Drentse Hoofd­vaart liep. We kre­gen hier stellig de indruk dat dit traject door een an­de­re persoon was uitgezet dan de eerste twee dagen. Om de route tot tweemaal toe langs een drukke snelweg te laten lopen met de wetenschap dat de an­de­re kant op een groot bosgebied ligt geeft aan dat de par­koers­bou­wer niet weet wat de wan­de­laar wil. Het zou mij niet verbazen als hierdoor wan­de­laars deze 4-daagse voor gezien zullen houden.

Na de laatste rustpost lie­pen we weer terug naar Die­ver. Maar op 1 km voor de finish bleek dat er niet voldoende km's waren afgelegd en werd nog een extra lusje gemaakt. Ook in het centrum van Die­ver was nog een par­koers­wij­zi­ging doorgevoerd. Een erg zieke man uit de organisatie, die nu aan huis was gekluisterd, werd nu nog door de 4-daagse wan­de­laars aangedaan. De totale officiële afstand bedroeg 39,8 km. Het IVV nummer was 11728.

naar de top van deze pagina

Henri Floor