Westerwaldsteig

datum: zondag 5 mei 2013
traject: Westerburg - Hergenroth - Brandscheid - Rothenscheid - W lferlingen - Freilingen
afstand: 20 km
wandeltijd: 7 uur
weer: droog, zonnig, warm, 23 graden
overnachting: Gasthof-Pension Zum Seeweiher, Kirchstra e 2, 57629 Dreifelden , ( 02666-643 , internet

We had­den goed overnacht in Alte Landratsvilla Ho­tel Bender, het duurste ho­tel tot nu toe. Bij het afrekenen bestudeerde ik de rekening pas nadat ik de rekening betaald had omdat de rekening hoger was uitgevallen dan verwacht. Het bleek dat we een diner van iemand anders ook betaald had­den. Later kregen we een check thuisgestuurd waar­op een be­drag was ingevuld dat hoger was dan we verwacht had­den. Maar toen we de check bij de bank had­den afgegeven, bleek dat we aan bankkosten 22,77 moesten betalen.

Het was al behoorlijk warm toen we om 9 uur op pad gingen. De jas ging dan ook snel uit voordat Wes­ter­burg werd verlaten nabij het kasteel. We pakten ons pad weer op en bleven langs de bos­rand lopen tot aan Herkenroth. We staken een spoorlijn over en even verder werd een drukke verkeersweg overgestoken. We bleven door bossen lopen. Nabij Braunscheid liep ik even alleen van de route af op zoek naar een caf maar zag deze niet. Nabij Rothenbach staken we een beekje over via een ijzeren brug. Coos werd hier op de gevoelige plaat vastgelegd.

Ook bij Rothenbach liepen we even van de route af naar een caf , maar ook hier was geen caf te bekennen. Nabij Rothenbach klopte de in­ge­te­ken­de route niet. Vanwege het ontbreken van een zicht­ba­re markering besloten we de GPS-route te volgen. Later kwam de gemarkeerde route er alsnog bij.

We kregen nog uit­zicht op een Weiher. Na W l­fer­lin­gen kwamen we bij Freilingen. Hedy's ho­tel bleek geen ho­tel meer te zijn en koffie konden we er niet drinken. Uiteindelijke dronken we Latte Macchiato in het centrum van Freilingen en in tweede instantie aten we er een taartje. Toen we in het caf kwamen zat er een grote groep die eigen taart had­den, die wij niet mochten krijgen. Maar toen de groep weg was, waren er toch 2 taartjes ach­ter­ge­ble­ven. We bestelden een taxi die een uur later arriveerde. Rond 5 uur kwamen we in Dreifelden aan bij Gasthof-Pension Zum Seeweiher dat dicht bij de plaatselijke kerk lag. Coos bleef op de kamer en deed een wasje. Ik liep nog wat rond in Dreifelden. 's-Avonds aten we in het Gasthof warm.

De evangelische kerk in Dreifelden is een heel bijzonder bouwerk: Het huis van God is ongeveer 1000 jaar oud en behoort daarmee tot de oudste kerken en het gehele Westerwald. Daarbij zou de historische betekenis bijna niet ontdekt zijn. In de jaren na 1950 werd tijdens re­no­va­tie­werk­zaam­he­den Romeinse Visgratenmonsters in de muur ontdekt die een verklaring gaven wat de ouderdom van de kerk is. 1000 jaar later is het huis van God de zetel van de kerkgemeente Dreifelden. Daarbij behoren ook de plaatsen Linden, Schenkelberg, Steinen, Har­ten­fels alsmede Stei­ne­bach an der Wied met de buurt­schap­pen Lan­gen­baum, See­burg en Schmidthahn.

Henri Floor