Westerborkpad, Nunspeet - Vierhouten - Nunspeet

Op woensdag 24 april 2013 besloten we weer een traject van het Westerborkpad te lopen. Voor de­ze dag stond het traject Nun­speet - Vier­hou­ten - Pas-op-dorp - Nun­speet op het programma.

We verlieten het station Nun­speet. Na de hoge uitkijktoren, die we niet beklommen, volgden we het Vennenpad. We staken de A28 snelweg over. Na een lang zanderig bospad kwamen we op een lang betonnen fietspad uit, Eibertjespad ge­naamd. Na het vennetje Ossenkolk werd Vier­hou­ten be­reikt. Bij hotel restaurant De Vossen­berg had­den we een koffierust.

Het was de­ze dag heel aardig zonnig weer met een ma­xi­mum temperatuur van 18 graden. Toen we de­ze rust verlieten, kwam net een grote groep fietsers, allen met re­flec­tie­ves­ten om, voorbijgereden. Het waren kin­de­ren van groep acht van een ba­sis­school. We zouden hen la­ter nog een keer treffen.

Over de Tongerenseweg werd Vier­hou­ten ver­la­ten en werd bosgebied weer betreden. We kwamen daarbij nog langs een Joods monument. Via de Pas-op weg werd het Verscholen Dorp te Vier­hou­ten be­reikt. Hier was net een grote groep kin­de­ren ge­ar­ri­veerd van groep 8 van de ba­sis­school te Heem­ste­de, die hier op kamp waren.Daarna liepen we over een lang fietspad weer terug richting Nun­speet. Bij een open grasvlakte met een picknickbank stap­ten net 2 fietsers op zodat wij er konden rusten. Hier deden we de korte broek aan. Opnieuw kwamen we een groep kin­de­ren die op kamp waren op de fiets tegen. Nu was het een andere groep, wat de­ze had­den geen re­flec­tie­ves­ten om. En van hen stopte bij ons en beklaagde zich erover dat er maar geen eind aan haar fietstocht kwam. We zeiden dat het voor haar hooguit 5 minuten verder rijden was. Toen zij weer verder fietste riep ze tegen een mede fietser dat het nog vijf minuten was.

Na de Waschkolk werd de A28 snelweg gekruist via een tunnel. Daarop kwamen we bij de Zan­den­plas. Recentelijk was hier bos gekapt zodat de par­koers­be­schrij­ving niet geheel meer klopte. We zagen hier kin­de­ren bij de plas lopen waarvan sommigen badkleding aanhad­den. Langs een golf­ter­rein liepen we weer terug naar station Nun­speet.

Het was een hele mooie dag geworden. We had­den het plan om de volgende etappe 2 dagen la­ter te ver­vol­gen. Maar toen we 's avonds naar het weer­be­richt keken, besloten we de planning aan te pas­sen en al de volgende dag te tocht te ver­vol­gen. Voor de volgende dag was namelijk een ma­xi­mum­tem­pe­ra­tuur van 21 graden voorspeld. Een dag la­ter zou het ma­xi­maal 10 graden worden. De win­ter had per slot van rekening al lang genoeg geduurd.


Henri Floor