Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Altweerderheide, Tungelerwallen en IJzerenman tocht

Altweerderheide, Tungelerwallen en IJzerenman tocht op dinsdag 2 april 2013 Op dinsdag 2 april 2013 kwam ik rond kwart voor negen op NS station Weert aan. Omdat de start van de wandeltocht om 10 uur was en ik uit­ge­re­kend had dat de startlocatie op 3,6 km van het station lag besloot ik naar de start te lopen. Ik had de looproute op mijn GPS ingevoerd. Toen ik op de geplande startlocatie aankwam bleek dit niet te kloppen, maar een km verderop te leggen. Ik legde de ruim 4˝ km in 50 minuten af en had nog tijd over om een kop koffie te drinken al­vo­rens om 10 uur gestart werd.

De start was gelegen in café-zaal Schut­ters­hoe­ve te Weert. De zaal was niet geopend, zodat we ons in het café gedeelte moesten proppen. We waren zeer welkom want we konden (echte) paas­ei­e­ren eten. Ook werd er rondgegaan met kleine chocolade paas­ei­e­ren. We verlieten de start in noord-oostelijke richting over de Grotesteeg. Aanvankelijke liepen we door open gebied. Zandwegen, zoals de Karelkeweg en de Vertebrugsteeg werden afgewisseld met as­falt­we­gen zoals de Hoogbeemdenweg (gedeeltelijk asfalt), de Mastenbroekweg en de Bocholterweg.

Altweerderheide, Tungelerwallen en IJzerenman tocht op dinsdag 2 april 2013 Over de Horstweg liepen de door na­tuur­ge­bied Mastenbroek. Na het Grootvenweg en de Dij­ker­peel­weg werd na­tuur­ge­bied Tun­ge­ler­wal­len be­reikt. Aan de rand hiervan hadden we een korte rust, mede om achterliggers bij te laten komen en om een wandelaar de gelegenheid te geven een heerlijke lekkernij uit te delen. Zo kreeg ik van hem een chocolade paaskuiken.

Bijenwolf, harkwesp, mie­ren­leeuw en de grote rup­sen­do­der, de ene naam is nog vreemder dan de andere en deze insecten vindt je op de Tun­ge­ler­wal­len. Dit aan­ge­plan­te dennenbos wordt afgewisseld met stukken heide en stuifzand. De open delen zijn belangrijk voor de mie­ren­leeuw en graafwespen zoals de bijenwolf, de harkwesp en de grote rup­sen­do­der. Verder zitten in het gebied veel sprinkhanen. Op de heide broeden boom­leeu­we­rik, boom­pie­per en rood­borst­ta­puit. Ook de veld­kre­kel voelt zich thuis op de Tun­ge­ler­wal­len. Om deze vegetatie in stand te houden, maakt Natuurmonumenten het stuifzand dat met bos en heide dreigt dicht te groeien regelmatig open. De mossen geven het gebied in de herfst een prachtige kleur. Op de overgangen van stuivend zand naar heide groeien veel (korst-)mossen. Enkele soorten zijn grijs kronkelsteeltje, peermos, ruig haarmos en het zeldzame IJslands mos.

Altweerderheide, Tungelerwallen en IJzerenman tocht op dinsdag 2 april 2013 Nu dwaalden we fraai door heuvelachtig gebied. De Tun­ge­ler­wal­len bestaan onder andere uit bos- en heidegebied en een kleine zandverstuiving. We liepen hier westelijk van het plaatsje Tungelroy waarnaar ook de Tun­ge­ler­wal­len zijn genoemd. Toen ik begin jaren tachtig een keer alleen het huidige pelgrimspad2 van Den Bosch naar Eijsden liep met rugzak, trof ik in Tungelroy een paar kinderen van een jaar of 12 die aan mij vroegen of ik met een parachute naar beneden was ge­ko­men.

Na de Wallenweg liepen we opnieuw door het na­tuur­ge­bied Tun­ge­ler­wal­len. Zuidelijk langs Alt­weer­der­hei­de werd op 12˝ km de grote rust bereikt. Dit was tevens de start- en finishlocatie. Na de rust liepen we in noordelijke richting en liepen daarbij door bosgebied Alt­weer­der­hei­de. Na een bruggetje volgden we een smal graspad langs een kassencomplex.

Nu werd het na­tuur­ge­bied IJzeren man en de Kempen-Broek bereikt. Bij het Geurtsven liepen we bijna helemaal om het ven heen. Daarna liepen we langs een beekje dat heel diep (naar Nederlandse begrippen) in de grond was uit­ge­schuurd.

Altweerderheide, Tungelerwallen en IJzerenman tocht op dinsdag 2 april 2013 Altweerderheide, Tungelerwallen en IJzerenman tocht op dinsdag 2 april 2013
Daarna kwamen we langs het Zwanenven. Dit ven viel bijna niet op omdat het door veel riet vrijwel aan het oog was onttrokken. Na een kinderboerderij werd het meer De IJzeren Man bereikt. We bleven er even langs lopen. Via de Dijkerstraat en de Grote Weg werd de finish bereikt. Het was weer een hele aardige tocht geworden. De totale afstand bedroeg 22 km. Het was deze dag een hele mooie zonnige winterdag geworden. Vooral de wind op de open trajecten voelde heel koud aan. in bospassages was het aangenaam lopen. Er waren 48 deelnemers.

naar de top van deze pagina

Henri Floor