Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor ontmoeting met een gezichtsboekwandelvriend

Internationale Familiedag wandeltocht net WSV DES-Utrecht vanuit Ugchelen op 30 maart 2013 Internationale Familiedag wandeltocht net WSV DES-Utrecht vanuit Ugchelen op 30 maart 2013 Op za­ter­dag 30 maart or­ga­ni­seer­de WSV DES-Utrecht de In­ter­na­ti­o­na­le Fa­mi­lie­dag wan­del­tocht. De start was van­uit Sport­hal A­cress te Ug­che­len. Er kon ge­ko­zen wor­den uit de af­stan­den 6, 12, 15, 20, 25, 30 en 40 km. Wij ko­zen het 40 km par­cours. Net na­dat wij rond kwart voor acht ge­ar­ri­veerd wa­ren, be­ga­ven de mees­te aan­we­zi­ge wan­de­laars zich op pad. We ver­trok­ken e­ven la­ter. Langs stra­ten die vol ston­den met ge­par­keer­de au­to's van wan­de­laars werd spoe­dig de A1-snel­weg ge­kruist. En e­ven ver­der­op werd de be­bouw­de kom ver­la­ten o­ver de Ca­si­mir­laan. In het ver­le­den, voor 1996, toen de A­pel­doorn­se vier­daag­se nog uit het cen­trum van A­pel­doorn ver­trok, lie­pen we ook o­ver de­ze Ca­si­mir­laan.

Na natuurbegraafplaats Heidehof werd bosgebied Bruggelen of En­ge­lan­der­holt bereikt. Op weg naar de start was het nevelig en af en toe wat mistig ge­weest. Ook nu nog was het vooralsnog nevelig. Dat beperkte ons in de mogelijkheid van mooie foto's maken. Hoewel, met nevel kan je weer aparte foto's maken maar geen panorama's.

Verder dwaal­den we door het Van Schaiksbosch naar camping De Wapenberg. We staken de N304/Otterloseweg over. Nu dwaal­den we door het Ugchelse Bosch. Met deze wandeltocht mocht je een hond meenemen, maar wel aan­ge­lijnd. Maar in het bos kwam op een gegeven moment een loslopende hond van een niet wandelaar aan­ge­lo­pen en sprong tegen een medewandelaar op. Ikzelf houd niet zo van honden en met mijn wandelstok kon ik de hond, die even later ook voor mij belangstelling kreeg, met mijn stok op afstand houden.

Internationale Familiedag wandeltocht net WSV DES-Utrecht vanuit Ugchelen op 30 maart 2013 Op 12 km werd de rustpostbereikt. Dit was de enige rustpost, maar werd wel driemaal bezocht. We liepen dus lussen vanuit deze rustpost. Or­ga­ni­sa­to­risch is dat heel makkelijk. Met uit­zon­de­ring van de 6 km kwamen alle routes hier. Het feit dat de 12 km route hier ook een rust had, geeft aan dat onze eerst 12 km flink slingerde.

Na de rust dwaal­den we verder door het Ugchelse bos. We werden ingehaald door onze nieuwe ge­zichts­boek­vriend (vrij ver­taald uit het en­gels). Hij was pas jarig ge­weest en had een nieuwe fiets gekregen. Tot aan de Willem Wen­sink bank liepen samen op. De Willem Wen­sink bank staat op het hoogste punt in de omgeving en hiervandaan hadden we prachtige panorama's over de Hoog Buurlose Heide.

Internationale Familiedag wandeltocht net WSV DES-Utrecht vanuit Ugchelen op 30 maart 2013 Op zaterdag 16 januari 2010 is Willem Jan Wen­sink overleden in de leeftijd van 87 jaar. Samen met zijn vrouw Nel woonde hij aan de Tonissenlaan 17. Bijna vijftig jaar waren zij samen en hebben hun leven met elkaar gedeeld in vele mooie maar soms ook moeilijke momenten.
Wim Wen­sink werd op 28 juni 1922 in Maartensdijk geboren. Al op jonge leeftijd voelde hij zich aan­ge­trok­ken tot de natuur. Hij volgde een opleiding tot bos­bouw­kun­di­ge en kwam in dienst van het Staats­bos­be­heer. Vele jaren heeft hij zich ingezet voor het behoud van en de balans in de natuur o.a. bij Paleis Soestdijk en Paleis Het Loo. Van het vele werk dat hij voor Staats­bos­be­heer heeft gedaan getuigt de Willem Wen­sinkbank op de Kooiberg, een ontmoetings- en uit­rust­plaats voor fietsers en wan­de­laars. Maar de natuur was niet de enige plaats waar hij graag was.
Hij was ook graag onder de mensen. Hij stond open voor de mensen met wie hij werkte, was actief in de buurt­ver­e­ni­ging en toonde grote betrokkenheid met de voet­bal­ver­e­ni­ging Al­ba­tross. Tot op hoge leeftijd heeft hij zich hiervoor ingezet, met een mooi resultaat als gevolg.


Internationale Familiedag wandeltocht net WSV DES-Utrecht vanuit Ugchelen op 30 maart 2013 Aanvankelijk voerde ons pad nu verder langs de Hoog Buurlose Heide. Maar later voerde de route ook over de Hoog Buurlose Heide. Het was in­mid­dels zon­nig geworden, maar in de verte kwa­men donkere wolken opzetten, die door de zon­ne­schijn nog extra donker leken. De overgang van zon­nig weer naar bewolkt weer zorgde voor fraaie kleur­scha­ke­rin­gen. We hadden nog niet gezegd dat we door een bekend echtpaar uit de provincie Fle­vo­land tot tweemaal toe waren ge­pas­seerd. In hun gevolg liep een man, afkomstig uit dezelfde voor­noem­de pro­vin­cie, die her­stel­len­de was van een blessure en de 40 km weer probeerde. Als hij niet geblesseerd was ge­weest, dan had hij de Ken­ne­dy­mars vanuit Sitterd gelopen, die ge­lijk­tij­dig ge­or­ga­ni­seerd werd.

Nabij Radio Kootwijk werd de Hoog Buurlose Heide verlaten. Een volgend mooi punt in deze wandeling was de schaapskooi te Hoog Buurlo. Omdat we hier elk jaar met de vierdaagse komen. liepen we hier toch weer snel verder. Min op meer parallel aan de Hoog Buurlose weg werd de rustpost opnieuw bereikt. De afgelegde afstand bedroeg nu 22 km.

Internationale Familiedag wandeltocht net WSV DES-Utrecht vanuit Ugchelen op 30 maart 2013 Voor de lus tussen de 22 en 32 km staken we de A1-snel­weg over en liepen we tussen de A1-snel­weg en de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. Hier dwaal­den we door het Wil­lems­bos. Dit gedeelte vonden wij het minste van de hele tocht. Want we liepen meerdere keren langs de A1-snel­weg en dat is niet bevorderlijk voor het stiltegevoel dat wij graag op een wandeltocht ervaren. Over het Wil­lems­bos is veel te vertellen. Dat is zoveel dat ik graag wil verwijzen naar DEZE link.

Na de 3e rust, die op 32 km lag, sloegen we bij een gele mar­ke­ring RA. Aan het eind van het pad kwamen we er achter dat we verkeerd zaten. Daarmee liepen we een halve km extra. Hierdoor liepen we toch nog 40 km omdat de route officieel 39,53 km langs was. Opnieuw liepen we een eind, ongeveer een km, vrij dicht langs de snel­weg. We verlieten het bos nabij Hotel De Cantharel en staken de Otterlosche weg over.

We kregen zicht op gebouw Caesarea. In het verleden, toen dit gebouw in verval raakte, kwamen we met de vierdaagse hier vlak langs. Nu is het gebouw weer gerenoveerd. Na watermolen De Hamermolen liepen we onder de A1-snel­weg door. Net toen we deze weg verlieten kwam een rijtuig aan­ge­re­den, dat door twee paarden werd voortgetrokken. Nu was het niet ver meer naar de finish, die na zeven uur en drie kwartier lopen werd bereikt.

Internationale Familiedag wandeltocht net WSV DES-Utrecht vanuit Ugchelen op 30 maart 2013 Het was een hele aardige bossentocht geworden. Er was ook een parkoersbeschrijving. Deze was heel gedetailleerd. Eigenlijk te gedetailleerd. Elk zij­pad stond vermeld. Er waren in totaal 289 punten. Doordat het lettertype ook nog eens aan de kleine kant was besloten we bij punt 59 de rou­te­be­schrij­ving op te bergen. Want bij punt 59 stond in de rou­te­be­schrij­ving dat we RD moesten, terwijl de mar­ke­ring RA aan­gaf. Wat de rou­te­be­schrij­ving be­treft: deze was over het algemeen zeer goed. Er werd gewerkt met de kleuren rood (RA), geel (LA) en wit (RD). Er werd niet met kleine gekleurde papiertjes gewerkt, maar met gekleurd kleefband. Daarbij werd bij elke splitsing een kleefband om de boom geplakt en bij afslagen ook nog een kleefbad vertikaal op een boomstam.

Wij willen de organisatie hartelijk danken voor deze tocht. Het IVV-nummer was 11667.

naar de top van deze pagina

Henri Floor