Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Oranjebond tocht

Oranjebond tocht met OLAT op dinsdag 8 januari 2013

Rovertse Heide te Es­beek Op dinsdag 8 januari 2013 organiseerde OLAT de O­ran­je­bond-tocht over een afstand van 20 km van­uit Es­beek. De start was van­uit Gasterij Schut­ters­hof. Met het openbaar vervoer was deze start­lo­ca­tie goed te bereiken. Dit was de eerste tocht van OLAT in 2013. Daardoor werden velen handen ge­schud om elkaar het allerbeste voor 2013 toe te wensen. Om 10 uur begaven we ons op pad.

De start­lo­ca­tie lag vrij dicht bij de Sint A­dri­a­nuskerk. Op de naastgelegen begraafplaats stond een buitenkapel met het Corneliusbeeld. Daarna stond langs de weg een bord met de tekst "Wel­kom in ut Haaikneuterrijk. "Dit is de car­na­vals­naam van Es­beek. Aan de rand van de bebouwde kom van Es­beek stond een oude lindeboom die vermoedelijk rond 1780 geplant is.

Oranjebond tocht met OLAT op dinsdag 8 januari 2013

Rovertse Heide te Es­beek Daarop betraden we de Rovertse Heide. Zoals zoveel na­tuur­ge­bieden die de naam "heide" dragen, maar voornamelijk uit bos bestaan, was dat ook hier het geval. We dwaalden lange tijd door dit na­tuur­ge­bied. Verschillende malen moesten we ons voor­zich­tig langs enige plassen manoeuvreren. Een­maal was op een splitsing het pad helemaal on­der water gelopen. Door een zelfgemaakte sluip­rou­te door het dicht­begroei­de bos wisten we onze droge ver­volg­rou­te te be­rei­ken.

We kwamen nog langs het Papschots ven alvorens de grote rust te bereiken in Taverne 't Jachthuis te Poppel, België. Na het nuttigen van een kop to­ma­ten­soep en een kop koffie vervolgden ons pad. We liepen meteen weer terug naar Nederland. We liepen nu naar landgoed De Utrecht.

Oranjebond tocht met OLAT op dinsdag 8 januari 2013

boswachterswoning langs de Roovertsche Baan te Es­beek Het Papschotsven maakt on­derdeel uit van het aan­gren­zen­de landgoed Gorp en Roovert. In het noorden ligt het dal van de Rovertse Leij met vochtig loofbos. Tot 1893 maakte de Rovertsche heide deel uit van de uitgestrekte heidevelden aan weerszijde van de Belgisch-Nederlandse grens. Toen werd het gekocht door de O­ran­je­bond van Orde, die er mensen uit de stad liet werken om aldaar de sociale onrust tegen te gaan. Het gebied werd ont­gon­nen en vanaf 1910 beplant met voornamelijk Grove den. Het huis O­ran­je­bond herinnert nog aan deze episode. In 1923 werd de O­ran­je­bond opgeheven, en het gebied werd overgedragen aan de Hei­de­mij. Tot 1940 werd verder gegaan met de aanleg van het produktiebos. Slechts een klein perceel heiderestant bleef over.

De O­ran­je­bond van Orde was een ont­gin­nings­maat­schap­pij die in 1893 in Utrecht werd opgericht. Als doelstelling had de bond: de werkgelegenheid en de trek naar het plat­te­land te be­vor­de­ren, om zodoende een aan­tal mis­stan­den, armoede etc. uit de weg te ruimen en zo de socialisten de wind uit de zeilen te nemen. In 1903 kocht de bond ruim 400 ha. op de Roovertse Heide. Men kreeg toestemming om te ontginnen, dit werk werd uitgevoerd door de Hei­de­maat­schap­pij. Het landgoed ligt midden tussen landgoederen Gorp en Rovert en de Utrecht.

Hiermee wordt ook de naam van deze tocht nader verklaard.

We liepen vlak langs de gerenoveerde boswachterswoning langs de Roovertsche Baan. Verderop zagen we nog de toren van de brandtoren van huisvesterhuis De Utrecht. Aan de rand van Es­beek stond info over de Andreas Schotel wan­deing.

Oranjebond tocht met OLAT op dinsdag 8 januari 2013

Andreas Schotel In 2011 werd in Es­beek de Andreas Schotel wandelroute geopend.
Een wan­de­ing van ongeveer 10 km (verkort 3,5 km) langs enkele werkplekken van de Rotterdamse kun­ste­naar, ge­ïn­spi­reerd door zijn etsen en tekeningen.
Om de wan­de­ing luister bij te zetten is, naast het geïllustreerde wandelgidsje met daarin tal van afdrukken van etsen, nu ook besloten de wan­de­ing nog aan­trek­ke­lij­ker te maken.
Langs de route worden diverse schildersezels geplaatst met daarop een afdruk van een ets. Hannes Verhoeven uit Es­beek laat met zijn beelden de ets als het ware tot “leven“ komen.
De eerste ets met de daarbij behorende beelden is onlangs geplaatst langs de oude Trambaan in Es­beek. De wan­de­ing is een aanrader voor zowel wandelaars als kunst­lief­heb­bers. De wan­de­ing start en eindigt bij het Andreas Schotel museum aan de dorpsstraat 2 in Es­beek.
Na de ont­gin­ning van landgoed de Utrecht kwamen er meerdere Zeeuwse boerenfamilies naar Es­beek. Vooral de Zeeuwse boerinnen waren met hun bijzon­dere hoofd­kap­jes en hun zwart-witte kleding een bijzon­dere verschijning in de Es­beekse velden.
Zoals Andreas Schotel deze boerinnen destijds zag in het Brabantse landschap en in zijn etsen vastlegde, zijn ze nu ook in beeld gebracht door Hannes Verhoeven. Hij plaatst daarmee de werkende mens weer terug in het Es­beekse landschap, in de vorm van deze “versteende” vrouwen, alsof ze daar nooit zijn weggeweest.


Tegen half vier werd de finish bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 21½ km en er waren 58 deelnemers. Wilt u ook eens mee lopen? De eerste twee keer is deelname gratis. Daarna moet je lid worden van OLAT. Klik HIER voor het programma.

naar de top van deze pagina

Henri Floor