Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten rondwandeling om Putten en Krachtighuizen

Ermelose en Puttense landgoederentocht

nabij de Volenbekerweg te Ermelo Op zaterdag 8 december 2012 organiseerde WS78 de Ermelose en Puttense landgoederentocht. De start was vanuit de kerkzaal van de Immanuëlkerk te Ermelo. Het was deze wandeldag een dag met veel sneeuw en lichte vorst.

De dag verliep niet geheel zoals ik mij had voor­ge­steld. Dat kwam mogelijk door de zwaarte vanwege de sneeuw. Het begon eigenlijk al voor de start. De voorzitter had mij verzekerd dat wij niet voor 9 uur zouden starten omdat een Ermelose wethouder om 9 uur het startschot zou geven. Toen we om 8:58 uur naar buiten liepen, bleek dat de wan­de­laars al ver­trok­ken waren. Later zag ik op andere websites wat ik zoal gemist had.

Vanwege de sneeuw had ik mijn sneeuwkettingen meegenomen voor onder mijn schoenen. Dat liep al moeilijker. Verder liep ik met 2 stokken om mogelijk uitglijden of vallen zoveel mogelijk te voorkomen. Daardoor had ik geen hand vrij voor de routebeschrijving en volgde ik de markeringen. Maar witgekleurde markeringen op witte achtergrond valt ook niet bepaald op en dat kost extra aandacht hetgeen ook vermoeid maakt.

Ermelose en Puttense landgoederentocht

langs de Volenbekerweg te Ermelo Na de start liepen we naar het station. We staken de spoorlijn over en volgden het spoor aan­van­ke­lijk parallel zuidwaarts. We liepen deze wandeldag veel over klom­pen­paden en kerkepaden. Het eerste klom­pen­pad, waarvan we een traject liepen, was het Pelserpad. Daarna stapten we over op het Nor­der­pad. Daarbij liepen we om kasteel Va­nen­burg. Recentelijk (6 november 2012) was ik hier in de buurt nog met Coos geweest met een traject van het Westerborkpad. Daarbij liepen we langs de voorkant van kasteel Va­nen­burg.

Toen we na afloop van de tocht de ingetekende route bestudeerden en legden naast de gelopen route bleek, dat we hier een stuk van de officiële route hadden afgesneden. En wij niet alleen, maar de meeste wan­de­laars. Wat was namelijk het geval. De officiële route liep langs de rand van een weiland. Nadat een tiental wan­de­laars de officiële route hadden gelopen, zagen achterliggers dat ze een korte route konden nemen. En alle achterop komende wan­de­laars volgden het meest belopen pad. Want met de sneeuw was heel duidelijk te zien wat het meest belopen pad was.

Ermelose en Puttense landgoederentocht

langs de Hellerweg te Putten We kwamen weer op de Va­nen­bur­ger­al­lee uit. Dit was weer een traject van het Westerborkpad. Even volgden we de Zuiderzeestraatweg in de rich­ting van Putten. Maar we volgden een voetpad parallel aan genoemde weg en later bogen we af in de rich­ting van de soeppost. Hier liep een ver­baas­de vice voorzitter ons tegemoet. Hij dacht dat we terug naar de soeppost liepen in de ver­on­der­stel­ling dat we zouden uitvallen, maar we kwamen pas aan­ge­lo­pen. Het was op het erf flink op­pas­sen, want het was plaatselijk zeer glad.

Even na de soeppost werden we ingehaald door de reguliere pijl­op­ha­lers. Regulier, maar deze dag verwijderden zij alleen de markeringen van de twee­de helft. Toen ze ons pas­seer­den, op ongeveer 10 km, stelden ze ons gerust en dat we rustig verder konden lopen, want zij zouden geen markeringen weghalen. Over de Engersteeg en de Cleenhorsterweg zetten we koers naar treinstation Putten dat we echter rechts lieten liggen. Door de nieuwbouwwijk Bijsteren werd koers gezet naar de Nijkerkerstraat. We zagen hier een bushaltehokje staan en besloten hier een rust in te lassen. Op de soeppost waren alleen staanplaatsen. Over de Beitelweg werd de Hellerweg bereikt en even gevolgd. Langs de kant van de weg was een elektriciteitskast beschilderd als ware het een vissenkom.

Ermelose en Puttense landgoederentocht

langs de Terpweg te Putten Nu volgden we weer een heel fraai pad over de Terpweg. Dit was een traject van het Hui­ner­klom­pen­pad. Het was hier weer flink op­pas­sen voor aan­ge­re­den sneeuw. Aan het eind van de Terpweg werden we ingehaald door de pijl­op­ha­lers. Tussen de 10 en 16 km konden we rustig lopen, maar nu was het aan­po­ten, want de pijl­op­ha­lers wilden sneller op­schie­ten dan ons eigenlijk lief was. Even bleven ze achter ons lopen, eigenlijk moet ik zeggen fietsen, want ze waren op de fiets. Daarna reden ze ons voorbij en haalden de markeringen voor ons weg net voordat we bij de betreffende afslagen aan­kwa­men.

We volgden nog een paar flinke slingers door buurschap Huinerwal. Bij de Oude Nijkerkerweg was de grote rust in De Blokhut. Het was inmiddels tien minuten over een. We besloten door te lopen en de grote rust over te slaan. We liepen inmiddels door buurtschap Huinen dat westelijk van Krachtighuizen ligt.

Ermelose en Puttense landgoederentocht

nabij de Oude Nijkerkerweg Daarop werd koers gezet naar het Sprielderbos. We volgden nu een paar zeer lange boswegen, waarbij we met een ruime bocht om Huize Groot Spriel liepen. Daarbij kwamen we nog langs het symbolische zwaartepunt van Nederland. Een grote ring was aan de grond bevestigd. Op de laatste open plek langs de Peppelerweg genoten we op een bankje met leuning van de laatste zonnestralen. Verschillende achterop komende wan­de­laars pas­seer­den ons alsmede de pijl­op­ha­lers. We wisten dat aan de Peppelerweg de kof­fie­post was en we waren hier een beetje bekend van de Sa­gam­bi­a­ra­tocht die in het verleden een start­lo­ka­tie aan de Peppelerweg had.

Het was heerlijk toeven op de kof­fie­post. We zaten hier op een bankje naast een korf waarin een vuur ons wat warmer hield. Toen we de kof­fie­post ver­lie­ten waren we in de ver­on­der­stel­ling dat de pijl­op­ha­lers ons spoedig zouden volgen. Maar het bleek dat nog talrijke wan­de­laars nog op weg waren naar de kof­fie­post. Vermoedelijk waren ze verkeerd gelopen. Onder deze groep bevond zich de webmaster van rs80.nl.

Ermelose en Puttense landgoederentocht Op weg naar de fruitpost kwamen we nog langs de uitkijktoren op Landgoed ‘Schovenhorst’. Het begon aardig donker te worden en we besloten ons bij een groepje aan te sluiten omdat wij de markeringen vrijwel niet meer konden zien en we toch de officiële route wilden volgen. Voor noodgevallen konden we altijd nog aan de hand van onze GPS de finish be­rei­ken.

Net na half zes werd de finish bereikt. Normaliter gaan we dan snel naar huis. Maar nu waren we zo vermoeid, dat we eerst een rust namen. Het was een schitterende tocht geworden. Par­koers­tech­nisch was het al een hele mooie tocht. De zon en de sneeuw complementeerde dit tot een hele mooie tocht. We willen de organisatie en de par­koers­ar­chi­tec­ten hartelijk danken voor deze tocht. Deze dag werd door mij een bijzondere kilometerstand ge­pas­seerd zoals ik dat bijhoud in mijn wandelboekje. Het was de kilometer-afstand van 77.777 km. Het IVV-nummer was 11585.
naar de top van deze pagina

Henri Floor