Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Foto's na afloop van de tocht de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht

Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht 
met WS78 vanuit Driebergen 
op zaterdag 10 november 2012 Op zaterdag 10 november 2012 organiseerde WS78 de Via Kromme Rijn naar Heuvelrug tocht. De start was vanaf Rugby club The Pink Panthers te Drie­ber­gen. Wat een sombere startlocatie was dit. Bij de in­schrijf­ruim­te kwam helemaal geen daglicht binnen en de ruimtes waren spaarzaam verlicht. Waarom was er niet gestart vanuit het veel fraaiere sport­cen­trum Hoenderdaal dat op zeer korte afstand was ge­le­gen. De voorgaande keer, dat we vanuit Drie­ber­gen waren gestart, was daar vandaan de start en voor zover mijn in­for­ma­tie reikt was destijds daar geen kosten aan ver­bon­den.

Ik kreeg bij de start van verschillende wan­de­laars de reactie of ik afgelopen nacht beter had ge­sla­pen dan de voorgaande vrijdag op zaterdag toen ik bij de FLAL een tocht vanuit Harkema liep. Het ging vooral om de laatste alinea van dat verslag. Het geeft maar aan dat mijn website trouw wordt bezocht, want het verslag was pas twee dagen tevoren geplaatst.

Het was deze dag een sombere dag. Het bleef de hele dag vochtig. De regen-intensiteit bleef gelukkig beperkt. Mede door het vochtige weer heb ik deze dag geen foto's gemaakt. Toch heb ik een fotoreportage. Deze is voornamelijk samengesteld uit foto's van de WS78 wandeltocht van 10 februari 2007 uit Drie­ber­gen en de komende WS78 wandeltocht van 16 maart 2013 vanuit Maarn. Omdat ik beide tochten heb uitgezet, heb ik ook al foto's van de tocht van 16 maart 2013.

Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht 
met WS78 vanuit Driebergen 
op zaterdag 10 november 2012 We verlieten de start over de Hoendersteeg, de Faunalaan en de Jachtlaan. Nabij de niet zichtbare ijsbaanlocatie van Drie­ber­gen werd een pad langs en door weilanden gevolgd over landgoed Dub­bel­dijk. We kwamen uit op de Langbroekerdijk. Even later kwam van links het klom­pen­pad A­der­win­kel­pad. We volg­den nu een traject van dit 12 km lange klom­pen­pad.

We staken de Langbroekerwetering over en volg­den De Laan. Ongeveer op de gemeentegrens van Ut­recht­se Heuvelrug met Bunnik werd de plaats Drie­ber­gen verruild met die van Werkhoven ter hoogte van een kruis van Régis Charles Deleuze.

Régis ging op 17-jarige leeftijd de oorlog in, om iets voor zijn land te doen. Op de dag van het ongeluk had Régis eigenlijk verlof, maar omdat er niet voldoende mensen waren om te vliegen, had hij zich beschikbaar gesteld. Volgens de pa­pie­ren was dit zijn eerste vlucht voor het 274 Squadron. Hij steeg op vanaf Volkel om 08.40 uur. Boven Hahn meldt Régis motorproblemen te hebben en verliest het contact met zijn groep. Waarschijnlijk wil hij terugkeren en wordt aangeschoten door de Duitse FLAK (Flieger Luft Abwehr Kanone). Bij Kasteel Beverweerd ontdekt hij weilanden en wil daar waarschijnlijk landen. Helaas raakt zijn Hawker Tempest V de bomen en crasht hij. De gravin, die in Kasteel Beverweerd woont, hoort de klap en denkt dat het kasteel onder vuur ligt. In het kasteel verblijven ook Duitsers die een deel van het Kasteel als commandopost hebben ingericht. Wanneer de gravin merkt dat de klap in de weilanden is, rent zij naar buiten. Halverwege de laan voor het kasteel ontdekt ze een piloot die tegen de boom zit. Régis heeft nog uit zijn toestel weten te klimmen, maar heeft de crash niet overleefd. De Duitsers die achter de gravin aankwamen hebben al zijn pa­pie­ren verbrand, zodat men lange tijd niet wist hoe de naam van deze piloot was. Lees alles over Régis Charles Deleuze op www.regischarlesdeleuze.nl

Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht 
met WS78 vanuit Driebergen 
op zaterdag 10 november 2012 Voor de hoofdingang van Kasteel Beverweerd, dat niet zichtbaar aan de Kromme Rijn ligt, sloegen we af.

Kasteel Beverweerd is een van oorsprong 13e-eeuws kasteel, dat zich op een eilandje langs de Kromme Rijn bij het dorp Werkhoven bevindt.

We kregen in de verte zicht op de voormalige wa­ter­to­ren te Werkhoven. Deze wa­ter­to­ren zullen we met de WS78 tocht vanuit Maarn meerdere keren zien en er vlak langs komen.

Vlak voordat we de Langbroekerdijk overstaken, kwamen we vrij dicht langs de Pleisterplaats. Met de komende tocht uit Maarn hebben we hier de soep­post. Over een paar graspaden werd de Gooijerdijk be­reikt. Na een schaapskooi en een paar fraaie boerderijen werd de eveneens fraaie boerderij Gooyermeent be­reikt. Hier was de soep­post. Het bijzondere langs de Gooijerdijk hier was het feit dat de huizen, die ten zuiden van de weg liggen behoren tot Drie­ber­gen en de huizen die ten noorden ervan liggen tot Doorn horen.

Langs het Van Gimborn Arboretum werd buurtschap Palm­stad, dat onder Doorn valt, be­reikt.

Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht 
met WS78 vanuit Driebergen 
op zaterdag 10 november 2012

Beukenrode Buurtschap Palm­stad ontstond in een periode dat er behoefte was om Doorn uit te breiden Dat was in de periode 1915-1940. Maar men wilde dat het wel los van de eigenlijke dorpskern Doorn zou komen te liggen. De Drie­berg­se­straat­weg werd als lokatie uitgekozen. Eerst werden er een aantal kleine wijken gebouwd. Die kleine wijken groeiden vanzelf tot een soort van eigen buurtjes. Door woningbouwvereniging "Patrimonium" werd in 1919 de grootste wijk gerealiseerd. De buurt kreeg de naam "Palm­stad".

We staken de doorgaande provinciale weg N225 over. Daarop werd landgoed Beukenrode be­reikt. Ons pad, een grintfietspad, liep langs de oostzijde van het landgoed dat aan het ter­rein van de Van Braam Houckgeest Kazerne, van het Korps Ma­ri­niers grens­de. Laatst genoemde heeft de laatste maanden tal­rij­ke keren het nieuws gehaald omdat men het geheel naar Zeeland wil verplaatsen. Een belangrijke reden voor de verplaatsing is de mogelijkheid voor het houden van schietoefeningen. Nu is de kazerne ge­le­gen in het Nationaal Park Ut­recht­se Heuvelrug en daar horen schietoefeningen niet thuis.

Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht 
met WS78 vanuit Driebergen 
op zaterdag 10 november 2012

Beukenrode. Het Korps Ma­ri­niers is een onderdeel van de Koninklijke Marine en één van de oudste (sinds 1665) militaire onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Van oudsher bestaat het Korps Ma­ri­niers uit infanteristen die dienstdoen op oorlogsschepen en ingezet kunnen worden op de grens van land en water. Hoewel het korps sinds de jaren 90 in toenemende mate wordt ingezet voor crisisbeheersingsmissies landinwaarts, zijn amfibische operaties nog steeds een belangrijk element van het korps. De wapenspreuk van Korps Ma­ri­niers is Qua patet orbis (Zo wijd de wereld strekt).

Het Nederlandse Korps Ma­ri­niers telt ongeveer 3000 militairen - Ma­ri­niers, maar voor on­der­steu­nen­de taken als administratie, bevoorrading en medische verzorging is ook gewoon marinepersoneel in dienst - De meeste operationele eenheden zijn ondergebracht bij het Ma­ri­niers Trainings Commando (MTC) op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn: 1e en 2e Ma­ri­niers infanteriebataljons (1 en 2 Marnsbat), Amfibisch Logistiek Bataljon (AmfLogBat), Unit Interventie Ma­ri­niers (UIM) en Marine Joint Effect Battery (onderdeel AMFGEVSTBAT). Deze kazerne werd begin jaren 50 op de plaats van het toenmalige Kamp Woestduin gebouwd. De Ma­ri­nierskazerne maakt al bijna 60 jaar een wezenlijk onderdeel uit van Doorn c.q. de gemeente Ut­recht­se Heuvelrug. Met circa 2.000 werknemers op de Van Braam Houckgeestkazerne, is het Korps Ma­ri­niers de grootste werkgever in de gemeente Ut­recht­se Heuvelrug. De band tussen het Korps Ma­ri­niers en de bewoners van Doorn is van oudsher hecht.

Momenteel is er sprake van verplaatsing van de Van Braam Houckgeestkazerne (VBHKAZ) uit Doorn naar Zeeland. Een eventueel vertrek van de Ma­ri­niers uit Doorn zou niet alleen een enorme impact hebben op de werkgelegenheid en de lokale economie (o.a. detail/ groothandel) maar ook op nevenfacetten als huisvesting, onderwijs en verenigingsleven. De economische waarde voor de gemeente is moeilijk te bepalen en is mede afhankelijk van het aantal Ma­ri­niers dat op de kazerne gelegerd is en het aantal Ma­ri­niers dat met hun gezinnen in deze gemeente woonachtig is. Voorzichtige berekeningen op basis van omzetderving en verblijfskosten komen al vrij snel in de richting van 15 tot 18 miljoen per jaar.


Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht 
met WS78 vanuit Driebergen 
op zaterdag 10 november 2012

langs de Gramserweg in Austerlitz Ons pad steeg nu heel langzaam. Dat staat bekend onder vals plat. We liepen langs landgoed Het Hei­huis naar de Maarnsche Berg. Na Vakantiepark de Maarnsche Berg dwaal­den we door een bos­ge­bied dat, zeker in het verleden, veel werd gebruikt door het voornoemde Korps Ma­ri­niers. We liepen hier op korte afstand van camping het Grote Bos te Doorn. Twee weekendbezoekers van deze camping behoren tot trouwe deelnemers aan WS78 tochten.

We kwamen uit op de Traaij te Drie­ber­gen en liepen onder de A12-snelweg door. Daarop werd landgoed Bornia be­reikt. Door bos­ge­bied, met tal­rij­ke malen schitterende herfstkleuren van vooral beu­ken­bo­men, zetten we koers naar Austerlitz. Onderweg daar naar toe passeerden we nog twee wan­de­laars die de 14 km lange NS wandelroute van Drie­ber­gen naar Maarn volg­den.

Het centrum van Maarn werd be­reikt. Op het dorpsplein, nabij de in het midden van het dorpsplein ge­le­gen dorpspomp, zaten wan­de­laars op bankjes ten teken dat het in rustge­le­genheid 't Trefpunt heel erg druk was. Er waren deze dag dan ook 394 deelnemers. Na de rust liepen we naar boswachterij Austerlitz. De boswachterij werd nog niet meteen betreden. Langs de bosrand zetten we koers naar Landgoed Den Treek Henschoten. De laatste jaren wordt dit landgoed met WS78 tochten vanuit Maarn niet meer betreden vanwege de hoge kosten, die dit per deelnemer kost om hier doorheen te mogen lopen. Want de huurkosten van de startlocatie in Maarn zijn al erg hoog. Vreemd vonden we dan ook, dat de deelnamekosten voor deze tocht niet verhoogd werden voor het bezoek aan genoemd landgoed.

Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht 
met WS78 vanuit Driebergen 
op zaterdag 10 november 2012 Om toch ook een beetje in de sfeer van Maarn te komen, liepen we even over het grondgebied van Maarn. Daarop kwamen we op grondgebied van de gemeente Woudenburg. We staken de Zeisterweg over. Na restaurant De py­ra­mi­de werd de py­ra­mi­de van Austerlitz be­reikt. De py­ra­mi­de kan in dit jaar­ge­tij­de niet beklommen worden en om het ter­rein staat hekwerk. Het onderhoud aan de py­ra­mi­de kost de laatste jaren de nodige hoofdbrekens en ook nu was duidelijk te zien dat de py­ra­mi­de aan het ver­zak­ken was. Boven op de py­ra­mi­de staat een obelisk.

We liepen verder naar de Treekerweg die aan de Leusderhei te Leusden grens­de. De grens met Zeist werd overgestoken. We kwamen langs een ge­denk­mo­nu­ment uit de tweede wereldoorlog. Hier waren 14 politieke gevangen gefusilleerd. Hun namen stonden vermeld. Er lagen nog bloemen omdat de herdenking jaarlijks plaatsvindt op 12 oktober. Daarop werd Wallenburg be­reikt, een grote open grasvlakte in het bos met beplanting waar voorheen Huize Wallenburg heeft gestaan met daarnaast een oude waterput. We lasten hier een rust in. Het naastliggende bankje was weliswaar nat, maar met de regenbroek aan was dat geen probleem.

In boswachterij Austerlitz ligt het landgoed Wallenburg ten zuiden van het Leusderheide Militair oefenter­rein. In het jaar 1797 had Jean Marie D'Amblé zich op de Wallenburg gevestigd. Tijdens de vrijheid van het geloof werd het niet echt veilig voor de hugenoot Jean Marie D'Amblé in Frankrijk. Daarom had D'Amblé Frankrijk ontvlucht. Na zijn ontvluchting begon hij het stuk grond op de Heuvelrug te ontginnen. De paarden van het leger van Napoleon Bonaparte hadden genoeg mest geproduceerd, waardoor D'Amblé het de heiden tot landbouwgrond kon ontginnen. Daarnaast kon hij een stuk grond geschikt maken voor zijn hofstede. Speciaal met dit doel kreeg het leger van Napoleon Bonaparte in ruil voor hun mest D'Amblé de producten die hijzelf had gekweekt. Ook had hij een 14 meter diepe put uitgegraven. De Put van Wallenburg is nog het enige overblijfsel van dit landgoed. D'Amblé had zijn hofstede op de Ut­recht­se Heuvelrug De Wallenberg genoemd. Hij had zijn hofstede deze naam gegeven vanwege het dichtbij ge­le­gen Soesterberg en de door hem opgeworpen aarden wallen rondom deze hofstede; dit in verband met de zandverstuivingen.

Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht 
met WS78 vanuit Driebergen 
op zaterdag 10 november 2012 Door bos­ge­bied werd Kamp Zeist be­reikt.

In 1804 werd Kamp Zeist aangelegd door Franse en Bataafse troepen. Op het Kamp werden tijdens de Eerste We­reld­oor­log ruim 12.000 gevluchte Belgische militairen ge­ďn­ter­neerd. Het ter­rein kwam na de Tweede We­reld­oor­log bij de Amerikaanse luchtmacht in gebruik.
Het Luchtvaartmuseum verhuisde in 1980 naar het Kamp Zeist. Het Kamp is tussen 1999 en 2002 grotendeels Schots grondgebied gebied. Dit was voor de huisvesting van een Schotse rechtbank en gevangenis voor de rechtszaak over de Lockerbie-aanslag. Daarvoor werden de gebouwen om­ge­bouwd tot detentiecentrum. Geert Wilders heeft hier meerdere malen vertoefd uit vei­lig­heids­o­ver­we­gin­gen.


We staken de A28 snelweg over voor een bezoek aan de koffiepost te Soesterberg. Over een andere brug werd de A28 opnieuw overgestoken. Door bos­ge­bied De Kozakkenput werd het Laantje zonder Eind be­reikt en even gevolgd.

De naam ‘Kozakkenput’ is niet afkomstig van de Frans-Bataafse troepen maar van een huurlingenbataljon Kozakken die 9 jaar later hun bivak uitkoos bij deze waterput. Die kozakken hadden eerst hun kampement in Utrecht op de Maliebaan, waar ze gelegerd waren midden in de stad. Maar aangezien ze erg verwilderd waren en niet lekker roken trokken ze in de stad teveel bekijks en verhuisden ze naar het buitengebied.

Via Kromme Rijn naar Heuvelrugtocht 
met WS78 vanuit Driebergen 
op zaterdag 10 november 2012 Een gedeelte van dit gebied hoorde vroeger bij het landhuis Beek en Royen. Het huis was gebouwd in 1730 en had een klassiek Frans park. Een kenmerk van zo'n park zijn de lange rechte lanen met aan weerszijden grote bomen, bijvoorbeeld beuken. Het Laantje zonder Eind was, de naam zegt het al, zo'n lange laan. Een groot deel van het bijbehorende land is verkaveld en verkocht in 1818.


We liepen weer terug naar Austerlitz en staken de provinciale weg N224 met de naam Wou­den­berg­se­weg over. Langs de Oude Postweg werd de fruit­post be­reikt. In de schuur hingen aan de wanden allemaal CD's. We verlieten de gemeente Zeist, waaronder Austerlitz valt, weer. Nu dwaal­den we door bos­ge­bied van landgoed Bor­ni­a / Hei­de­stein. Bij een hei­de­veld zagen we tal­rij­ke wan­de­laars teruglopen die een afslag over een smal pad, ondanks de mar­ke­rin­gen, over het hoofd hadden gezien. In de bebouwde kom kwamen we op de Arnhemse Bovenweg uit. Dit was nu een rustige weg omdat in dit weekend as­fal­te­rings­werk­zaam­he­den plaatsvonden in het viaduct onder de A12 snelweg.

We kwamen nog door de Esdoornlaan langs het huis waar we in het verleden diverse malen een verzorgingspost hebben gehad. De totale afstand bedroeg 40,6 km. Mede ook door de herfstkleuren werd het een prachtig tocht geworden. Van de Kromme Rijn hebben we niets gezien. Met de Kromme Rijn tocht op 16 maart 2013 vanuit Maarn zullen we de Kromme Rijn volop zien.
naar de top van deze pagina

Henri Floor