Drenthepad, een rondwandeling door Drenthe

datum : dinsdag 18 september 2012
traject: Exloo - Valthe - Emmen
afstand: 20 km
o­ver­nach­ting: Bed and Breakfast 't Centrum, Oosterstraat 2, 7822HE Emmen, ( 0591-612900 of 06-50437680

De wekker ging op dinsdag 18 september 2012 om half zes. We reisden nu voorspoedig naar Exloo. Daar pakten we het Dren­the­pad weer op. Maar eerst dronken we bij HCR De Meulenhoek nog Latte Macchiato. We trokken de regenkleding aan omdat het regende. Bij vertrek was de regen verminderd tot lichte motregen. Aan de rand van Exloo kwam van rechts een grote kudde schapen aangelopen inclusief schaapherder en twee schaaps­hon­den. We bleven hier even naar kijken, want dit is geen alledaags verschijnsel.

De schaaps­kud­de in Exloo vormt een belangrijk onderdeel van het toeristische imago van Exloo. In 1960 nam de gemeente de kudde over van scheper Steenbergen. Nu zorgt de Stichting schaaps­kud­de Exloo er voor dat de schaaps­kud­de een kenmerkend beeld blijft in Exloo. Niet alleen voor de gemeente, het dorp en de toeristen is de kudde belangrijk, maar ook wordt zo een van de mooiste heidevelden in Europa, het Molenveld, in stand gehouden.

Waarom de kudde moet blijven? Alle kuddes in Dren­the ook de kudde van Exloo zijn te scharen onder de cultuurhistorische elementen in de provincie Dren­the. Gezien de vele jaren (al meer dan 60 jaar), dat de kuddes het cultuurland­schap van Dren­the begrazen, kun je spreken van het cultureel erfgoed van het Drentse land­schap. Daarnaast worden er alleen schapen ingezet (Drents Heideschaap en Schoonebekers), die be­ho­ren tot de zeldzame huisdierrassen. Het gaat dan ook over instandhouding van schapenrassen, die be­ho­ren tot de oudste van West Europa. Juist door deze uitgangspunten (cultureel erfgoed en zeldzame huisdierrassen) zijn de kuddes bijzonder aantrekkelijke elementen in het Drentse land­schap. De schapen gaan dagelijks vanuit de schaapskooi in het centum van Exloo naar de heide.

We kwa­men bij het Molenveld, een groot heideveld. Dit gebied en ook verderop kwam ons bekend voor van de vierdaagse van Odoorn. Aan de rand van het Molenveld stond een bankje. Hier hielden we een rust en trokken de regenkleding uit.

Daarna dwaal­den we over het fraaie O­door­ner­zand. Hier maakten we deze dag de meeste foto's. In Valthe had­den we een rust in een bushokje. toen er een bus kwam aanrijden, gaven we aan dat de bus kon doorrijden. Aan de rand van het Valtherbos brak weer een bui los. Daarop trokken we de regenkleding weer aan. Vier Dren­the­padwan­de­laars kwa­men ons nog toegelopen. Uit­ein­de­lijk werd Emmen be­reikt. Ons o­ver­nach­ting­a­dres lag op ongeveer een halve km van NS Emmen. 's Avonds dineerden we in het stadshotel te Emmen.

Henri Floor