Drenthepad, een rondwandeling door Drenthe

datum : maandag 17 september 2012
traject: Borger - Exloo
afstand: 10 km
o­ver­nach­ting:thuis

Ik schreef al eerder dat Coos haar enkel had verzwikt eind augustus. Om extra steun aan haar voet te krijgen had ze haar bergschoenen aan­ge­daan. De enkel was inmiddels wat genezen, waarna nu haar bergschoenen alle aandacht kregen. Daar had ze nu zoveel problemen mee, dat we besloten "even" naar huis te gaan.

Wel liepen deze dag, maandag 17 september 2012, nog wel van Borger naar Exloo, een afstand van 10 km. Vandaar wilden we met het OV huiswaarts keren. We had­den goed overnacht in een pension annex appartementencomplex. De vorige dag had­den daar 17 gasten overnacht, maar nu wa­ren wij de enige gasten.

We konden om 7.30 uur ontbijten en drie kwartier later begaven we ons op pas. We verlieten Borger aan de oostzijde. Daarbij liepen we langs het ka­naal Buinen-Schoonoord. Buiten Borger dwaal­den we door bosgebied Buiner Veld overgaand in bos­wach­te­rij Exloo. We zagen alweer verschillende paddenstoelen. De rode paddenstoel met witte stippen zagen we echter nog niet.

Na een hunebed kwa­men we bijeen Amerikaans Vliegtuig mo­nu­ment.

Op 11 januari 1944 stortte in de Staatsbossen bij Exloo een Amerikaanse B-24 bommenwerper neer. Op de plaats waar het vliegtuig neerstortte en de bemanning omkwam, werd in 1990 een mo­nu­ment onthuld.

Daarop werd Exloo be­reikt om 11 uur en de uurbus naar Emmen zou om 11.31 uur vertrekken. Daarop besloten we naar het centrum van Exloo te lopen. Bij res­tau­rant en Hotel Meulenhoek dronken we Latte Macchiato. Om 11.25 uur stonden we nu bij de bushalte. Zowel de bus van 11.32 als de uurbus van 12.32 kwam niet opdagen.

Een jongeman uit Exloo stond ook voor de bus van 12.32 te wachten. Rond 12.50 uur belde hij naar zijn ouders of zij hem naar station Emmen wilde rijden. Hij vroeg ook of wij tweeën mee konden rijden. En dat kon.

Een paar dagen te­vo­ren had­den we in de krant van het Noorden gelezen over een buschaos in Groningen. Daar konden wij nu over meepraten. Want of er 4 keer bus voorbijrijd of als er 2 uurbussen niet voorbij komen vinden wij een zeer slechte zaak. We had­den deze dag een paar lichte buien gehad en we had­den 10 km gewan­deld. De volgende dag reden we weer naar Exloo om de tocht te vervolgen.

Henri Floor