Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor 2e Amerongse Bovenpoldertocht

met Samen op Pad vanuit Amerongen
op woensdag 29 augustus 2012

kasteel Amerongen Op woensdag 29 augustus 2012 organiseerde wan­del­co­mi­té Samen op Pad (SOP) de 2e Amerongse Bovenpolder tocht. De start was vanuit café De Tram. Dit is een klein café annex drankenzaak waar maar weinig mensen kunnen zitten. Voor de start zag het er dan ook heel druk uit. Voor dat we op weg gingen werd nog informatie over de tocht gegeven.

Een wandelaar uit Haarlem werd gehuldigd omdat hij voor de 24e keer met een SOP tocht had meegedaan. Er was ook goed nieuws uit Beekbergen en ook slecht nieuws. Het goede nieuws was dat Aad de Bie goed hersteld was van zijn operatie. Maar hij deed deze dag toch niet mee. En dan komt het slechte nieuws. Aad deed niet mee omdat zijn vrouw ziek was. Wij wensen haar uiteraard beterschap.

We verlieten de start en liepen naar kasteel Amerongen. Over een grintpad liepen we langs het kasteel naar de Rijnsteeg, de weg die naar het Amerongse veer loopt. Daarop werd de Amerongse Bovenpolder bereikt. Met WS78 waren we hier ook al eens geweest met een lustrumtocht. Dat was toen geen groot succes door de regenval destijds en door de herinrichting van de polder.

met Samen op Pad vanuit Amerongen
op woensdag 29 augustus 2012

de sluis in de Rijn 
tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede We volgden in de Amerongse Bovenpolder een rood gemarkeerde wandelroute over een lengte van on­ge­veer 2˝ km. Daarbij staken we de Peter Aldus brug over. Deze brug is genaamd naar de bouwer van deze brug. Niet alle koeien, waar we langs liepen, waren even enthousiast over onze komst. Dat betrof vooral de koeien die op het wandelpad of vlak daarbij stonden of lagen.

We kwamen uit op de geasfalteerde Lekdijk, de winterdijk die langs de Rijn loopt. Deze dijk volgden we een kleine 7 km. Daarbij kwamen we nog langs de sluizen in de Rijn bij Amerongen. Nadat we de gemeente Utrechtse Heuvelrug hadden verlaten werd de gemeente Wijk bij Duurstede betreden.

In Wijk bij Duurstede liepen we eerst onder de Rijn en Lek molen door. Daarna slingerde het pad flink door het centrum van Wijk bij Duurstede. Bij de VVV konden we een geschikte rustgelegenheid opzoeken, naar keuze. Drie kwartier later was hier het verzamelpunt om de wandeling te vervolgen.

met Samen op Pad vanuit Amerongen
op woensdag 29 augustus 2012

nabij het centrum van Wijk bij Duurstede Vlak voordat we bij de VVV waren gearriveerd, waren we langs de Grote of Sint Janskerk gelopen. Toen zagen we dat de deur uitnodigend open stond. Daarop besloten we de kerk eens van binnen te bekijken. Er waren deze dag al 22 bezoekers voor ons geweest, hoorden we.

Over de Zand­weg werd het centrum van Wijk bij Duurstede verlaten. Deze Zand­weg is geen zand­weg, maar de straat heet nu eenmaal zo. In het naburige dorp Cothen loopt ook een geasfalteerd weg met dezelfde naam.

We verlieten Wijk bij Duurstede in noordoostelijke richting. Daarbij stonden enige zeer mooie smalle zand/gras/modderpaden op het programma. We hoorden de naam WS78 in dit verband verschillende malen vallen. Op 16 maart 2013 organiseert WS78 een tocht vanuit Maarn en vanaf de brug over de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede volgt de route 4 km lang dezelfde route. Ik weet dat zo goed omdat ik die route heb uitgezet.

met Samen op Pad vanuit Amerongen
op woensdag 29 augustus 2012

kasteel Broekhuizen Bij buurtschap Darthuizen liepen we over landgoed Broekhuizen. Aan de rand van voornoemd landgoed was de verzorgingspost. Hier kregen we een kleine gevulde koek en limonade in blikjes. Over de Nieuwe Steeg liepen we naar de Boerenbuurt in Leersum. Hier volgden we een fraai pad, het Cot­lan­den­klom­pen­pad, naar de Lekdijk. We liepen nu over een ander traject door de Amerongse Bovenpolder.

Het centrum van Amerongen werd weer bereikt nabij de zijkant van kasteel Amerongen. Het laatste stuk naar de finish zagen we verschillende wan­de­laars van de route afgaan en zochten hun auto op. De 25 km route was 26 km lang. Het was deze dag een prachtige wandeldag geworden met veel zon en een maximum temperatuur van 24 graden.
naar de top van deze pagina

Henri Floor