eerste dag van de Heuvelland wandel4daagse derde dag van de Heuvelland wandel4daagse fotoreportage alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van vierdaagsen en driedaagsen en tweedaagsen op de homepage van Henri Floor de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor


25e Heuvelland 4daagse 2012, 2e wandeldag - Panoramaroute.

dagstikker Op vrijdag 10 augustus 2012 vervolgden we de vierdaagse. De eerste halve km was dezelfde als de eerste wandeldag en zou ook dezelfde zijn als de derde wandeldag. We liepen over een weiland onder Berg langs. We kwamen aan de rand van Terblijt, maar meteen werd Terblijt weer verlaten. Over de Maastrichterweg werd Sibbe bereikt. Hier was de fruitpost. Elke dag was op ongeveer 5 km een fruitpost waar we een appel of banaan kregen. Door het Jansbosch werd Oud Valkenburg bereikt. Vlak voor de rustpost stond een kapelletje, iets van de route af, fraai in de zon. Op de terugweg zouden we officieel langs dit kapelletje komen, maar dan scheen de zon er niet op.

Na deze rust liepen we onder Oud Valkenburg langs naar de ingang van het Gerendal. Dit dal liepen we in. Maar bij de be­roem­de or­chi­dee­Žn­tuin kwamen we niet, hoewel we er wel in de buurt kwamen. Het verste punt deze dag van de 28 km route was Gulpen. Gulpen werd in westelijk richting verlaten. Daarbij kwamen we door het plaatsje Ingber. De terugweg ging ook door het Gerendal. In Oud Valkenburg was de laatste rustpost.

Nu liepen we naar kasteel Chaloen en het er naast liggende witte bruggetje met de Drie beeldjes. We staken het witte bruggetje over en volgden de Geul naar het centrum van Valkenburg. In Valkenburg stonden, ter ge­le­gen­heid van de 25e vierdaagse, twee hoogtepunten op het programma.

Heuvelland4daagse 2012

RK Petrus kerk te Gulpen Het eerste hoogtepunt was het bezoek aan de kasteelruÔne. Hier waren talrijke trappetjes aan­ge­bracht om de verschillende plekken te verbinden. Sommige waren zo steil, dat we deze trappen maar niet beklommen. Later bleek dat je via een omweg alsnog op die hogere plek kon komen.

Het tweede hoogtepunt kon je ook een dieptepunt noemen, want de wandeling voerde door de ge­meen­te­grot. We konden ons herinneren dat we al eens eerder door de ge­meen­te­grot hadden gelopen. Dat was namelijk op 8 augustus 2007 ter ge­le­gen­heid van het 4e lustrum van deze vierdaagse.

In Valkenburg, of eigenlijk onder Valkenburg bevindt zich een ronduit fascinerende wereld. Het is de Ge­meen­te­grot, per jaar door velen bezocht. Met de ontginning van deze grot werd zo'n 2000 jaren geleden begonnen toen de Romeinen de mergel uit de bodem nodig hadden als bouwmateriaal. U wordt geconfronteerd met de oerkracht van de natuur, die steeds van aanzien is veranderd. Door fossielen en schelplagen zijn deze natuurlijke omstandigheden van ver voor onze jaartelling goed te zien.

Valkenburg werd weer verlaten langs de voormalige Brand Bierbrouwerij. We kwamen bij de Geul en volgden deze tot Geulhem. Hier volgde een flinke klim naar de finish. Het was weer een hele mooie wandeldag geworden, Het IVV-nummer was 10906.
naar de top van deze pagina

Henri Floor