eerste dag Vechtdal Vierdaagse derde dag Vechtdal Vierdaagse terug naar het overzicht van de Vechtdal Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Foto's van de 3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor
4e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2012, 2e wandeldag

4e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2012

kasteel Eerde Op donderdag 28 juni 2012 vervolgden we de Toer­ac­tief Vechtdalvierdaagse. De start was deze dag vanuit camping de Besthmenerberg te Ommen. We ver­lie­ten de start in zuidelijke richting. Op een Y-split­sing stond een pijl rechtdoor. Maar moest je nou links aanhouden of rechts. Wij hielden rechts aan en dat bleek goed te zijn. We hoorden ge­kraak in het bos. Er waren wan­de­laars die op de Y-split­sing naar links waren gelo­pen en bij het o­pen­lucht­the­a­ter geen pijlen meer zagen. Toen ze terugliepen en ons zagen lo­pen, staken ze af, hetgeen het gekraak veroorzaakte.

Op de top van de Besthmenerberg stond een boom waaromheen banken stonden. Hier vandaan had je een vergezicht. Iets verderop stond een hoge uit­kijk­to­ren, die we echter links lieten liggen. We daalden weer af en kwamen achtereenvolgens langs het Zeesserven en het Besthmenerven. Op een fietspad roken we op een gegeven moment een sigarettenlucht. Even verderop zaten wan­de­laars op een bankje en één van hen rookte een sigaret. We kwamen op landgoed Eerde en liepen langs het gelijknamige kasteel. Een grote vrachtauto manouvreerde voorzichtig door de hoofdingang van het omgrachte kasteel.

4e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2012

Eerder Achterbroek Nadat we een verkeersweg waren overgestoken liepen we achter twee dames. Toen de dames een afslag over het hoofd zagen, zeiden we tegen hen dat het maar goed was dat we bij hen in de buurt liepen, want … we moesten hier linksaf. We werden vriedelijk bedankt voor het attenderen.

Over de Junerdijk werd nu koers gezet naar natuurgebied Eerder Achterbroek. We werden hier, door de vierdaagse fotograaf, nu ook eens zelf op de foto gezet. Bij boerderij Meulenhorst was de rust- en stempelpost. Er zaten hier flink wat wan­de­laars, maar er waren nog voldoende zitplaatsen.

We vervolgden ons pad en bij boerderij Nevenzel sloegen we af. Nu dwaalden we door bosgebied Plattenbult. Elk bos moet toch een naam hebben. Bij camping Vogelsangh volgden we de Gemoelaksweg naar de spoorlijn Ommen-Mariënberg. Voor de spoorlijn sloegen we af. Kort daarop werd langs de Eeerderdijk in het Eerderveld de laatste rustpost van de 25 km route bereikt. Dit bleek ook de rustpost van de 15 km route te zijn. Nu was het niet ver meer naar de finish van de 25 km.

4e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2012 Het was al aardig warm geworden. Zo warm zelfs, dat er talrijke 40 km lopers besloten het deze dag voor gezien te houden. Wij besloten wel door te lo­pen, maar niet nadat we gerust hadden. We ver­lie­ten de start nu in noordelijker richting. We liepen de asfaltweg van de camping geheel af. Voor de spoorlijn sloegen we af en kwamen langs een grote zandvlakte. Daarbij dwaalden we door het Zees­ser­bosch. We staken de spoorlijn over. Nu liepen we fraai door natuurgebied De Heetdelle. We liepen on buurtschap Junne heen. Daarbij liepen we wel een tijdlang over landgoed Junne.

Door de Junner Belten kwamen we bij de rustpost. Deze was gelegen bij boerderij Hakkenoord. We zagen hier nog net de verzorgingswagen wegrijden. De stempelpost was nog wel bemenst. Je wa­ter­fles­je kon hier nog wel gevuld worden. Er kwam een wandelaar met een T-shirt van de Heuvellandvierdaagse aangelo­pen. Hij was voor ons gestart. Het bleek dat hij verkeerd was gelo­pen. En met hem nog zeker tien anderen. Wij vonden dat niet zo verwonderlijk. De pijlen zijn vaak niet echt opvallend aangebracht op split­singen. Het is duidelijk dat de mensen die de pijlen plaatsen geen ervaren wan­de­laars zijn. Soms wordt een pijl op een split­sing net achter een boom bevestigd.

Parkoerstechnisch was deze dag een schitterende tocht. We liepen veel door natuurgebieden. Daarbij werden minder gebruikte graspaden niet gemeden. Daardoor moesten we wel regelmatig onze blote benen kontroleren op teken. Het was deze dag ook vrij warm geworden met 28 graden. Op enkele plaatsen in Nederland werd de 30 graden gehaald.

naar de top van deze pagina

Henri Floor