Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Toon Kor­toomswandeling

Toon Kor­toomswandeling
met OLAT op dinsdag 17 april 2012 Op dinsdag 17 april 2012 organiseerde OLAT de Toon Kor­toomswandeling. De start was vanuit het Toon Kor­tooms­mu­se­um te Deur­ne. Het museum ligt zo'n 7 km buiten het centrum van het Noord-Bra­bant­se dorp Deur­ne en op een paar honderd meter afstand van het Limburgse dorp Griendts­veen. Het ca­fé­ge­deel­te van het museum was spe­ci­aal voor ons ge­o­pend. Want het museum is nor­ma­li­ter op maandag en dinsdag gesloten.

Griendts­veen wordt de Parel van de Peel genoemd. Hier bevinden zich dorpspompen, ophaalbruggetjes en kaars­rech­te peel kanalen. Het dorp is wettelijk beschermd. De oor­spron­ke­lijke apostelwoningen blijven daardoor be­hou­den voor het nageslacht. Toon (Antonius Johannes) Kor­tooms is in Griendts­veen geboren en begraven.

Rond 10 uur begaven we ons op pad. Meteen buiten het terrein van het museum bevonden we ons in Griendts­veen. We volgden even de Deur­neseweg langs de He­le­na­vaart. We liepen even de Sint Barbarastraat in (de weg naar de Sint Barbara kerk). Meteen sloegen we af en volgden een smal bospad langs de He­le­na­vaart. We kwamen weer op de Sint Barbarastraat uit en bij de brug over de He­le­na­vaart met uitzicht op de Barbara kerk en bij Herberg De Morgenstond sloegen we af en volgden de Pastoor Hendriksstraat.

Toon Kor­toomswandeling
met OLAT op dinsdag 17 april 2012 Heilige Barbarakerk Griendts­veen
Nabij twee turfstrooisel-fabrieken ontstond rond 1885 de plaats Griendts­veen. Het dorp werd gesticht door Jozef en Eduard van der Griendt. 10 jaar later, in 1895 liet Eduard van der Griendt hier een kerk bouwen. Daarvoor ver­zorg­de de rector van Horst-America de kerkdienst in een win­kel­lo­kaal. Dit lokaal werd ’s middags door de pro­tes­tan­ten ge­bruikt en ’s morgens door de rooms ka­tho­lie­ken. De familie Van de Griendt zorgde voor het financiële plaatje. De kerk werd in 1895 toegewijd aan de heilige Barbara en nog in datzelfde jaar in gebruik genomen. Nu was de Heilige Barbara niet alleen patrones van de mijn­wer­kers maar ook patrones van de turfstekers.


Aan het eind van de Pastoor Hendriksstraat stond een treintje ter nagedachtenis aan het vervoer van turf in het verleden in dit gebied. Daarnaast stond een borstbeeld van Eduard van de Griendt (1857-1935), stichter en naamgever van het dorp Griendts­veen. Via de Deur­neseweg kwamen we op de Sphagnumweg. Spagnum is de naam van de Villa van wijlen Eduard van de Griendt. We kwamen uit op de Kanaalweg, de weg die langs het Griendts­veenkanaal liep. Even later volgden we de andere zijde na oversteek van het kanaal via een brug.

Toon Kor­toomswandeling
met OLAT op dinsdag 17 april 2012 We volgden nu paden langs sloten in het na­tuur­ge­bied Driehonderd Bunders. Af en toe liepen we over kruip-door-sluip-door-paden. Niet dat we op onze knieën moesten zitten maar bij wijze van spreken. Wat zo smal waren sommige paden. We kwamen weer uit bij de He­le­na­vaart en volgden dit aan­van­ke­lijk over de Kaasweg te He­le­na­veen. We slin­ger­den vervolgens door na­tuur­ge­bied Mariapeel. Nadat we op 7 km al een rustpost hadden gehad werd nu na 12 km de fi­nish­lo­ca­tie bereikt. Deze was op dit moment echter onze grote rustpost.

In de tweede lus van ongeveer 8 km liepen we aan­van­ke­lijk over open terrein. Nu voelden we hoe hard het waaide. We verlieten het grondgebied van Deur­ne om plaats te maken voor het grondgebied van Liessel. Op een gegeven moment waaide het zo hard dat zand in ons gezicht werd geblazen. Want het was weer een tijdlang droog geweest. Via de Oude Aa werd het kanaal van Deur­ne bereikt. Dit kanaal werd een tijdlang gevolgd tot een bruggetje. Hier staken we het kanaal over. We liepen nu over een graspad waarlangs talrijke bomen, vooral berken, in het water stonden. Ook zagen we nog een broedende zwaan.

Toon Kor­toomswandeling
met OLAT op dinsdag 17 april 2012 Het eindpunt was uiteraard het Toon Kor­tooms­mu­se­um. Het was een hele mooie wandeling en een mooie wandeldag geworden. Later hoorden we dat het in onze eigen woonplaats een sombere dag was geweest. Wij danken de twee par­koers­uit­zet­ters en de or­ga­ni­sa­tor hartelijk voor deze tocht.

Ik had nog niet verteld dat zich onder de 42 wandelaars een heel bijzondere persoon bevond. Het was de oprichter van Wandelen op Dinsdag. Tevens was hij de oprichter van OLAT. Te­gen­woor­dig is hij erelid en drager van de Cornelis van Montfoort tro­fee. In oktober van dit jaar gaat hij voor zaken (or­ga­ni­sa­tie van wandelreizen) naar het buitenland en komt het volgend jaar dan pas in mei weer terug in Ne­der­land.

Bo­ven in dit ver­slag zit­ten een aantal but­tons. De­ze staan hier niet al­leen voor de ver­sie­ring. On­der el­ke but­ton zit een link. Klik HIER voor een uit­ge­brei­de ver­kla­ring van de links.

naar de top van deze pagina

Henri Floor