Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Oostelijke Veluweroute met WS78 vanuit Velp

Oostelijke Veluweroute 
met WS78 vanuit Velp 
op zaterdag 12 november 2011

langs de Rozendaalseweg te Rozendaal Op zaterdag 12 november 2011 organiseerde WS78 de Oostelijke Veluweroute. De start was vanuit Zalencentrum Parkstaete te Velp. Hier waren we al eerder gestart en het kwam ons dan ook bekend voor. Even na kwart voor negen werd er gestart. Wij besloten ook snel te starten, voor ons doen, dus net nadat de meute vertrokken was.

Ik had problemen met mijn linker knie. Ik hoopte de problemen met de wandeling er uit te lopen. Uit voorzorg had ik twee wandelstokken meegenomen om de knie zoveel mogelijk te kunnen ontzien. Deze wandeling was niet de ideale gelegenheid om mijn knie te testen want het parkoers was flink heuvelig.

We verlieten Velp spoedig en kwamen daarop in Rozendaal. We verlieten de Rozendaalseweg bij een vijver en betraden bosgebied en ook de eerste berg, De Koningsberg, werd genomen. We zetten koers naar buurtschap Beekhuizen en volgden de Beekhuizerweg enige tijd parallel.

We verlieten het grondgebied van Velp weer en dwaalden verder over het grondgebied van Rheden. Dat deed mij trouwens denken aan het voorval dat WS78 eens een tocht vanuit Rheden had georganiseerd en dat een wandelaar toen naar Rhenen was gereden. Dit omdat de plaatsnamen veel op elkaar lijken. Uiteindelijk kwam hij nog op tijd in Rheden voor de wandeling aan.

Oostelijke Veluweroute 
met WS78 vanuit Velp 
op zaterdag 12 november 2011

Herikhuizerveld De gemeente Rheden is ontstaan doordat, in het jaar 1573, de schoutambten Velp en Rheden werden samengevoegd tot het schoutambt Rheden. Het gebied dat viel onder dit schoutambt komt overeen met het huidige gebied van de gemeente Rheden. De gemeente bestaat tegenwoordig uit de volgende zeven dorpen: Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Spankeren en Laag-Soeren. Er wonen 45.000 mensen in de gemeente.

We verlieten bosgebied en kregen uitzicht op de uitgestrekte heidevelden van het Herikhuizerveld.

Het Herikhuizerveld beslaat een groot deel van het Nationaal Park Veluwezoom. Het Herikhuizerveld heeft zijn naam te danken aan de nabijgelegen voormalige boerderij Herikhuizen. Door veel mensen wordt voor het gebied echter aangeduid met de naam Posbank; het veld ligt vrij dicht bij de populaire uitspanning Posbank

We staken de Schietbergseweg over. De Schietbergseweg voert naar de Posbank en daar kwamen we met deze tocht niet langs. Ik was inmiddels begonnen met fotograferen. Het eerste traject wilde ik zo goed mogelijk doorkomen vanwege de eerder genoemde problemen met mijn knie.

Oostelijke Veluweroute 
met WS78 vanuit Velp 
op zaterdag 12 november 2011

Herikhuizerveld Deze dag werd voor de eerste keer, met uitzondering van de lustrumtochten, ook een tocht van ongeveer 20 km georganiseerd. Bij WS78 zijn plannen om deze afstand in de toekomst te gaan aanbieden. De eerste keer dat dit als proef zou gebeuren, zou met de tocht vanuit Wolfheze op 21 januari 2012 zijn. Maar omdat bij deze tocht de koffiepost dezelfde is als de soeppost werd besloten om de 20 km nu al eens uit te proberen. Normaal is de afstand van de start naar de soeppost en van de koffiepost naar de finish ongeveer 20 km. nu was dat 23 km.

Nadat ik ongeveer 6 km had afgelegd, bleek het wandelen niet zo te gaan als ik mij voorgesteld had. Ik besloot daarop over te stappen op de 23 km. Ik kon het nu rustiger aandoen en wat meer gaan fotograferen. In De Steeg liepen we door bosgebied Rhederoord en langs Huize De Kokkenberg. Het begin van de Beekhuizenseweg werd bereikt en daarop vervolgden we over de Diepesteeg. Prachtig werden de herfstbladeren door de zon beschenen.

In het centrum van de Steeg liepen we even over de doorgaande weg. Maar spoedig sloegen we af over de Schmidsallee. We kwamen bij het ommuurde kasteel Middachten. Door een poort konden we het kasteel zien liggen. De soeppost werd op 12½ km bereikt. Voor ons was dit tevens de koffiepost. Ter gelegenheid van het 12½ jarig huwelijksfeest van Hennie en Theo werd er op cake getrakteerd bij de koffiepost, althans voor de 40 km lopers.

Oostelijke Veluweroute 
met WS78 vanuit Velp 
op zaterdag 12 november 2011

Diepsesteeg te De Steeg We kregen uitzicht op de brug van de A348-snelweg over de IJssel. We waren pas een paar honderd meter na de koffiepost op weg en het leek wel of ik meer last kreeg van mijn knie. Daarop besloot ik met de wandeling te stoppen. Ik liep naar de dichtsbijzijnde bushalte. Na een kwartier wachten reed ik met bus 43 naar de rand van Velp. Hier stapte ik over op lijn 3, die drie haltes verder mij bij halte Emmastraat afzette. Dit was vlak bij de finish.

Omdat er tussen Utrecht en Ede-Wageningen geen treinverkeer was wegens werkzaamheden, reisden wij ’s ochtends met de NS bus naar Ede-Wageningen en vandaar verder naar station Arnhem. In Arnhem was er, als je met de trein verder reisde, een overstaptijd van ongeveer 25 minuten voor de trein naar Velp. En van station Velp was het nog ongeveer 10 minuten naar de start lopen. Met de website www.9292ov.nl hadden wij gelukkig gezien dat er tot vlakbij de start stadsbus 3 reed vanaf station Arnhem. Daardoor waren we ’s ochtends 20 minuten eerder bij de start. Coos liep deze dag het 23 km parkoers. Het IVV-nummer was 11293.
naar de top van deze pagina

Henri Floor