Op zaterdag 22 oktober 2011 werd de Kleaster tocht georganiseerd door de FLAL vanuit Drachten. De start was vanuit kinderboerderij de Naturij te Drachten.
Rond 9 negen begaven we ons op weg. We volgden de Oude Slingerweg. Dit bleek een hobbelig asfaltpad te zijn en we moesten dus goed oppassen. Daarom besloten we ons aanvankelijk wat terug te laten zakken waardoor de ruimte met voorgangers groter werd.
Bij de kerk De Arke is de stemming even wat minder bij het zien van een begrafenis-auto. Het Slingerpark werd bereikt en onze route slingerde nu ook verder. De naam slingerpark werd heermee alle eer aangedaan.
We liepen door fraaie buitenwijken waar doorheen talrijke watertjes liepen die door ons veelvuldig gekruist werden via bruggetjes en vlonders. We liepen om het Drachsterbos heen alvorens we bij de jachthaven De Drait aankwamen. Verder liepen we door de straat Broekfinne. In deze straat grenst elk huis aan water. Langs de rand van de Smalle Easterzanding kwam een motorbootje langs gevaren. Er vlogen hier hoorbaar tientallen vogels over.
We kwamen op de Kleasterkampen uit. Dit was de eerste en tevens enige keer dat we de naam Kleaster tegen kwamen. Omdat ik de Friese taal niet machtig ben en toch benieuwd ben wat de betekenis van Kleaster is, zocht ik een dag later op google.nl naar de betekenis van dit woord. En met succes. Het betekent klooster.
Door bospassages ten westen van De Wilgen overgaand in Boornbergum werd de Westerbuorren in Boornbergum bereikt. Hier viel een oude, protestantse kerk op. En dus een gewild foto-object. Maar zowel bladeren aan de bomen als het tegenlicht van de zon werkten bepaald niet mee voor een mooie foto.
In dorphuis 't Bynt was de eerste binnenrust op 13 km. Voor het dorpshuis stond een kunstwerk dat in 2010 onthult was.
Op het plein voor dorpshuis 't Bynt in Boornbergum staat het kunstwerk 'Het draait om de mensen'. Dit is gemaakt ter afronding van de dorpsvernieuwing in Boornbergum – Kortehemmen. Het kunstwerk, een zonnewijzer, werd ontworpen door kunstenares Karin Colen. De zonnewijzer is 3 meter hoog en 1.80 meter breed en bestaat uit een cirkel die in ringen versneden is. Op de cirkels staan silhouetten van inwoners van Boornbergum en Kortehemmen. De cirkels met de silhouetten worden verbonden met andere cirkels waarop teksten staan. Deze teksten zijn uitspraken van dorpsbewoners en gaan over wat hen bindt met het dorp.
Na een slinger door het dorp werd de Easterbuorren bereikt. We liepen hier langs de kerk van de Voortgezette Gereformeerde kerk in Nederland.
Tot 2004 was dit een Gereformeerde Kerk. Daarna behoorde de kerk tot de Voortgezette Gereformeerde Kerk in Nederland
We zetten nu koers naar de A7-snelweg. Daarna dwaalden we door het Reigerbosch. Dit bos leek veel groter dan het in werkelijkheid was. Als u op de ingetekende route kijkt, dan ziet u hoe enorm de route door dit bos slingert. Daarop werd Beetsterzwaag bereikt. Hier was de tweede binnenrust op 22 km in 't Trefpunt van Talant.
Hier zaten we bij wandelaars uit respectievelijk Almelo, Amersfoort, Ede en Wageningen aan tafel. De stemming zat er heel goed in. Op een gegeven moment lagen we slap van de lach na een mooie opmerking. We verlieten wat eerder deze rust als de anderen aan tafel vanwege ons minder snelle wandeltempo. Er werd weer een bosgebied bereikt. Dat was Het Wallebos overgaand in Lauswolt. In bosgebied Lauswolt lag ook een golfbaan. Daarna maakten we een slinger door bosgebied nabij buurtschap Heidehuizen.
Daarop werd de St. Hippolytuskerk te Olterterp bereikt. De kerk lag verstopt achter bomen met bladeren, maar boven de toegangsdeur hing een mooi wapen dat op de gevoelige plaat werd vastgelegd. Met de lustrumtocht van de KNBLO-NL vanuit Beetsterzwaag op 12 januari 2008 kwamen we hier ook langs. Toen konden we de kerk ook van binnen bekijken. We kregen toen uitleg van de echtgenoot van de voorzitster van de FLAL.
De Sint-Hippolytuskerk is gelegen in een bosrijke omgeving van het Friese dorp Olterterp. De kerk dateert van rond 1500. De toren dateert uit 1744 en kon gerealiseerd worden mede dankzij een bijdrage (ƒ 500,00) van Ayzo van Boelens en zijn eerste echtgenote Rinske Lycklama à Nijeholt. Een gedenksteen boven de ingang is hier het tastbare bewijs van. De familie Boelens bewoonde het nabijgelegen Huize Olterterp en bezat een groot deel van de gronden rond Olterterp.
Verder dwaalden we nu door het Roekebosch. Aan de rand van dit bos ging ik even op een bankje in het zonnetje zitten. We hadden de laatste binnenrust in hotel restaurant 't Witte Huis overgeslagen omdat je daar je eigen brood niet mocht opeten. En ik had best wel trek gekregen. Verschillen wandelaars passeerden mij. Er waren zelfs twee dames die mij op de foto zetten.
We kwamen uit op Het Zuid in It Sud. De overgang was behoorlijk groot.
Want we liepen nu twee km langs een verkeersweg grotendeels in het plaatsje It Sud.
We kruisten de A7 snelweg en kwamen even later langs het voormalige Karmelklooster.
Tot 6 augustus 1993 was de Karmel in gebruik als klooster van de ongeschoeide Karmelietessen. Architect Arjen Witteveen ontwierp dit eerste en beschouwende Friese klooster in 1935 in carrevorm (rechthoek met ronde hoeken) naar middeleeuws voorbeeld met binnentuin en grote ommuurde slottuin. De façade oogt streng, maar van binnen heeft het gebouw een verrassend intieme atmosfeer, ook door de kruisgangen en doorkijkjes naar de tuinen.
De Karmel staat op de lijst voor jonge monumenten
Als laatste staken we nog een lange fietsbrug over.
5 jaar geleden werden in Drachten twee unieke fietsbruggen gerealiseerd, De Ring en De Slinger. De Slinger fietsbrug verbindt de Overstesingel met de Eikesingel. De totale lengte van de fietsbrug bedraagt 240 meter. Daarmee is deze fietsbrug de grootste van Noord-Nederland.
De totale afstand bedroeg 40,4 km. Het was best een aardige tocht geworden, waarbij we meerdere malen door bosgebied liepen. De finish werd rond vijf uur bereikt. Daarmee hadden we de tocht in 8 uur afgelegd. We willen de organisatie hartelijk danken voor deze tocht.
Na afloop mochten we nog een enquêteformulier invullen over hoe we deze tocht vonden. In één opzicht zal deze tocht er erg uitspringen. Namelijk wat betreft de drie binnenrusten. Ik kan mij niet herinneren dat ik eerder bij de FLAL een 40 km tocht heb gelopen met drie binnenrusten.