Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Groene Hart tocht met WS78 vanuit Gouda

Groene Hart tocht 
met WS78 vanuit Gouda 
op zaterdag 15 oktober 2011 Op zaterdag 15 oktober 2011 organiseerde WS78 de Groene Hart tocht vanuit Gouda. De start was vanuit Sportcentrum De Mammoet. Toen om 10 minuten voor negen het sein voor vertrek werd gegeven, was er even een probleem. De twee parkoersuitdelers waren na de start naar rechts gelopen terwijl de wandelroute naar links ging.

Na een paar honderd meter kwamen we op het Omlooppad. Dit asfaltfietspad was omzoomd met bomen. Soms leek het even op een bosje. We kwamen uit op de Ridder van Catsweg. Langs deze weg stonden talrijke grote en oude landhuizen. Na kruising met de spoorlijn kwamen we bij het centrum van Gouda.

We staken een brug over. Langs de Kattensingel zagen we talrijke boten liggen. Na de St Aloysius school kwamen we door de Vrouwensteeg en langs de Vrouwetoren. We kwamen uit op de Turfmarktgracht. Hier lagen grote ronde kazen in de gracht. Het waren geen echte kazen en ze staken boven het water uit. We kwamen op de markt uit en liepen langs de Waag en om het grote vrijstaande stadhuis heen. Via de Naaierstraat kwamen we weer op de Turfmarktgracht uit. Er werd dus flink geslingerd. En dat duurde nog even voort.

Na een paar smalle steegjes kwamen we bij de Gouwe rivier. We staken deze over. Daarop werd de Turfsingelgracht bereikt. Langs de gracht kwamen we bij de Hollandse IJssel. Maar net voor de Hollandse IJssel doken we opnieuw de binnenstad van Gouda in. Daarbij kwamen we langs de Gouwekerk en de St Janskerk.

Groene Hart tocht 
met WS78 vanuit Gouda 
op zaterdag 15 oktober 2011 Via het Houtmansplantsoen kwamen we bij Molen 't Slot. En nu waren we weer bij de Hollandse IJssel. Deze rivier volgden we nu tot de Haastrechtse brug. We volgden de rivier over de Zuider IJsseldijk tot aan de Waardersluis. We staken de rivier opnieuw over. Nu liepen we over een smal asfaltpad achter de tennisbaan van Be Quick en voetbalveld van de Jodan Boys.

Na het Baden Powell Plantsoen staken we de Goverwellesingel singel over. We liepen nu door een gebied met de naam Gouds Geschenk. Langs het gebouw van de Jeu de boules vereniging Gouda werd de Hollandse IJssel weer bereikt op de Zomerdijk. Opnieuw liepen we langs sportvelden. Nu was dat van The Braves, een honkbalvereniging. Honkbal stond dit weekend erg in de belangstelling nadat Nederland regerend kampioen Cuba met 2 – 1 had verslagen en kampioen was geworden.

Bij het rugbyveld van RFC Gouda werd de bebouwde kom definitief verlaten. We kwamen uit op het Goverwellepad. Daarbij bleven we de Hollandse IJssel volgen. Aan de rand van Haastrecht werd de Hollandse IJssel verlaten voor een bezoek aan de soeppost.

De Hollandse IJssel werd opnieuw opgezocht maar nu ook meteen overgestoken. Na de Gereformeerde kerk en de Maria Lichtmis kerk werd de provinciale weg in Haastrecht overgestoken. Nu dwaalden we door het Park Bisdom van Vliet.

We verlieten Haastrecht. Daarbij liepen we nu langs de Vlist. Bij de eerste mogelijkheid werd de Vlist overgestoken. De brug werd "bewaakt" door een geit, maar wij konden ongestoord de brug oversteken. We volgden de Vlist nu aan de noordzijde. Naar wij later hoorden was bij de eerstvolgende afslag een groep van 10 snelle wandelaars rechtdoor gelopen. Na een km besloten twee wandelaars terug te lopen.

Groene Hart tocht 
met WS78 vanuit Gouda 
op zaterdag 15 oktober 2011 We volgden nu de Zijdeweg, een grasweg. Aan onze linkerhand was de weg omzoomd met riet. We hoorden op een gegeven moment een geluid, dat we niet meteen konden thuisbrengen. Het geluid kwam steeds dichterbij. Uiteindelijk besloten we om te kijken, We zagen twee zwanen die in cadans voorbij kwamen gevlogen. Een prachtig gezicht was dat. Een snelle wandelaar achterons nam niet de moeite om te kijken.

De Zijdeweg is ook een traject van het Pelgrimspad. Dit pad loopt van Amsterdam via Den Bosch naar Wezet in België. We sloegen verderop af en volgden nu een Tiendweg. Dit pad was ook een onderdeel van het Graaf Floris V pad. Het oorspronkelijke Graaf Floris V pad werd gemaakt door één van de medeoprichters van WS78. We hadden inmiddels al een paar hekken mogen nemen en er zouden er nog meerdere volgen.

We kwamen weer eens bij de Hollandse IJssel. Nu bevonden we ons in Hekendorp. We werden hier niet erg verwelkomd. Bij het naderen van de brug over de Hollandse IJssel ging deze net open. En nadat deze weer was dicht gegaan was er geen boot onderdoor gevaren.

Groene Hart tocht 
met WS78 vanuit Gouda 
op zaterdag 15 oktober 2011

het wapen van Gouda We staken de Dubbele Wiericke over. Meteen aan onze rechterhand lag eetcafé GoeJanverwelle waar het heerlijk toeven was in de zon. We hoorden van een wandelaar dat hij hier een half uur op een bestelling heeft gewacht en daarna maar besloot om de lus naar de grote rust over te slaan. De doorgaande weg in Hekendorp had de naam GoeJanverwelle. Hiernaar is natuurlijk het eetcafé genoemd. Deze weg ging over in Steinsedijk.

De Dubbele Wiericke is vóór 1367 gegraven. Dit om overtollig water te kunnen lozen van de Oude Rijn op de Hollandse IJssel. De Dubbele Wiericke wordt als vaarverbinding tussen de Oude Rijn en de Hollandse IJssel gebruikt. Het maakt onderdeel uit van de oude Hollandsche Waterlinie. De Dubbele Wiericke loopt van Nieuwerbrug naar Hekendorp.
De Enkele Wiericke loopt evenwijdig aan de Dubbele Wiericke. In opdracht van Willem III van Oranje werd in 1672 langs de westoever van de Enkele Wiericke de Prinsendijk aangelegd. Dit om inundatiewater uit de bovenloop van de rivieren te keren.De Hollandse Waterlinie is hier het smalst, ongeveer 1500 meter.


Nabij Boven Haastrecht verlieten we de Steinsedijk en volgden een fietspad langs de Hollandse IJssel. Net voor de rand van Haastrecht verlieten we het fietspad. Over een pad over een boerenland werd een kaasboerderij bereikt. Hier was de grote rust.

Groene Hart tocht 
met WS78 vanuit Gouda 
op zaterdag 15 oktober 2011 We verlieten de grote rust over een ongebruikelijk pad. We liepen namelijk door twee koeienstallen alvorens onze weg over de Steinse Tiendweg te vervolgen. Nu kwamen we op een mooi graspad, dat niet iedereen in dank zal hebben afgenomen. We moesten op dit pad over zeker 13 hekken klimmen.

We sloegen af en volgden de Enkele Wiericke. We liepen hier op de grens van de Provincies Zuid-Holland en Utrecht. We kwamen weer in Hekendorp en volgden een traject van de heenroute tegengesteld. Daarbij kwamen we nog langs de Nederlands Hervormde kerk God is Liefde.

We sloegen af en volgden nu de Dubbele Wiericke weer. We kwamen uit in buurtschap Hoge Brug. Hier liepen we onder de spoorlijn Utrecht-Gouda door. Opnieuw volgden we de Enkele Wiericke over de Prinsendijk. Daarbij kwamen we langs de Oukoopse molen. We verlieten de Enkele Wiericke nu definitief voor een bezoek aan buurtschap Oukoop. Hier was de koffiepost gelegen. Een wandelaarster zei tegen mij: "Jij kan hier nog helemaal niet zijn, als je al die foto's hebt gemaakt". Zij is dus een trouwe bezoeker van mijn website en zij weet hoeveel foto's ik normaliter maak.

Groene Hart tocht 
met WS78 vanuit Gouda 
op zaterdag 15 oktober 2011 We liepen nu in het gebied van de Reeuwijkse plassen. Maar bijna elke plas heeft hier ook een eigen naam. Zo kwamen we allereerst langs de meren 's Gravenkoop en Nieuwenbroek. Langs de Nieuwenbroekseweg stond een paars gekleurde sportauto van het merk Porsche voor een vrijstaand huis. Opvallend hier in dit gebied was ook de bovengrondse elektriciteitsbekabeling. We kwamen bij het meer Klein Vogelenzang. Toen we een echtpaar inhaalden zei de dame tegen haar man "daar heb je er weer een", doelend op die wandelaars. Het is een wandeltocht van 40 km zei ik. Ze bleken goed geïnformeerd te zijn, want hun reactie was "nog 7 km". Mijn GPS gaf 31,99 km aan waarop ik antwoordde met "nog 8 km".

Na het meer Klein Vogelenzang, kwamen we ook nog de langs de meren 's Gravenbroek, Vrijhoef, Kleine Elfhoeve en Elfhoeve. Wandelaars die elk jaar meedoen met Nijmegen-Rotterdam zullen hier ook een traject hebben herkend. Een Nijmegen-Rotterdamloper maakte mij hierop attent, want zelf heb ik deze tocht nog niet gelopen.

Na het Comhert Gymnasium, de voetbalvelden van Olympia en de tennisbanen van Ad Astra werd de finish bereikt. De afgelegde afstand volgens mijn GPS bedroeg 39,88 km. Na de grote rust had ik de GPS niet meteen aangezet, toen we door de koeienstallen liepen, waardoor de totale afstand vrij nauwkeurig op 40 km is uitgekomen.

Het was een prachtige tocht geworden. Er zaten heel veel smalle paden in de route, hetgeen de route mede zo mooi maakt. Ook de talrijke graspaden waren heel mooi. Het IVV-nummer was 11273. Wij willen de parkoersarchitect en de organisatie hartelijk danken voor deze tocht.

Groene Hart tocht 
met WS78 vanuit Gouda 
op zaterdag 15 oktober 2011

het wapen van Haastrecht Op 22 oktober 2011 organiseert de FLAL een tocht over 25, 40 en 50 km. Ik heb lange tijd het plan gehad om aan deze tocht mee te doen en de 50 km te lopen. Maar op 1 oktober deed ik mee aan de WS78 tocht vanuit Barneveld en liep de tocht in ruim 8 1/2 uur. Voor de hierboven genoemde 50 km heb je maximaal 9 1/4 uur de tijd. Toen besloot ik om dan de 50 km maar niet te lopen. Maar 2 weken later, bij deze tocht uit Gouda bedacht ik, dat als ik deze tocht binnen 7 1/2 uur zou lopen, dat ik dan alsnog wel de 50 km zou kunnen lopen. Maar om zo stevig door te lopen, voor mijn doen, kan je het niet permitteren om (veel) foto's te maken. Ik besloot dan ook om, in ieder geval in de binnenstad van Gouda, geen of zo weinig mogelijk foto's te maken. Het eind van het liedje was, dat ik maar 4 foto's heb gemaakt. Voor mijn doen een ongekend laag aantal.

En ik heb de tocht ruim binnen de 7 1/2 uur gelopen, namelijk in 7 uur en 5 minuten. Maar nu achteraf redenerend, vroeg ik mij af of ik wel genoten heb van deze tocht. Nee, eigenlijk niet. Het was wel een hele mooie tocht, dat heb ik hierboven al beschreven. Maar echt van alles genoten zoals ik anders altijd doe, is er niet van gekomen. Nu heb ik besloten om die 50 km tocht toch niet te lopen en mij tevreden te stellen met de 40 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor