Vorig verslag Volgend verslag naar het overzicht van de Pandurensteig naar het overzicht van buitenlandse tochten fotoreportage alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen naar de homepage van Henri Floor Pandurensteig

datum : zaterdag 24 september 2011
traject: Weißenstein – Falkenstein – Kandlbach – Rinchnach – Zimmerau – Klingenbrunn - Spiegelau
afstand: 20 km
overnachtingadres: Hotel-Cafe-Bäckerei Konditorei Würzbauer, Hauptstraße 68, 94518 Spiegelau, ( 08553-1227, www.wuerzbauer.de
overnachtingprijs: € 51,60.

Pandurensteig

muurschildering in Kandelbach We hadden goed geslapen in Burggasthof Weißenstein. We konden al om 7 uur ontbijten terwijl officieel het ontbijt tussen 8 en 10 uur was. Wij waren die dag de eerste gasten en wellicht dachten ze dat er verder niemand meer kwam.

We vervolgden ons pad langs de Pfahl. We liepen zowel door bosranden als in het bos. Onze eerste doorkomstplaats deze dag was Falkenstein, een buurtschap. Hier ging ons pad steil omhoog. We kwamen vervolgens in Kandlbach. Bij een kerkje leegde Coos een schoen met steentjes. Coos zag op een huis Getranke Markt staan. We besloten naar de winkel toe te gaan maar de winkel was niet meer. We wilden namelijk de flesjes Fanta, die met water waren gevuld, verwisselen met echte limonade.

Verder liepen we over graswegen naar Rinchnach. Evenals in andere plaatsen zagen we hier ook muurschilderingen. In het centrum van Rinchnach kochten we bij de bakker brood en flesjes limonade. Ook koffie (latte Macchiato) was hier verkrijgbaar en buiten op het terras dronken we ieder twee glazen koffie en aten we twee bananen. Toen we Rinchnach verlieten, kwamen we langs een huis waar een heleboel platte houten palen waren bevestigd met namen van overleden personen.

Pandurensteig

muurschildering in Rinchnach De volgende doorkomstplaats was Zimmerau. Hier stonden naast een Gasthof maar een paar huizen. In het Gasthof dronken we weer Latte Macchiato. Nu volgde een lange passage door bosgebied waarbij ons pad ook steeg. Vlak nadat Coos voorstelde om op een boomstronk te rusten, kwamen we bij een noodhut waar je eventueel kon slapen. Er buiten stond een picknicktafel waaraan wij een rust hielden.

Nu kwam een splitsing waarbij wij een alternatieve route liepen, want de officiële route zag er voor ons gevaarlijk uit volgens de kaart waarbij hoogtelijnen dicht tegen elkaar aan lagen. We kwamen uit in Klingenbrunn, nadat we wel het hoogste punt van de route, 848 meter boven NAP hadden gepasseerd.

Ook in Klingenbrunn dronken wij bij een Gasthof Latte Macchiato. Ze hadden hier een Germknodel in de aanbieding en daar ben ik dol op en nam er een.
Pandurensteig

muurschildering in Rinchnach
Een Germknödel is een deegspecialiteit uit Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. Het is een grote, kogelvormige knoedel van brooddeeg gevuld met pruimencompôte. Vlak voor het serveren wordt de knoedel met gesmolten boter overgoten en met een mix van geraspte slaapbol en poedersuiker bestrooid. Er is ook een variant met boter en vanillesaus. Germknödel worden altijd warm geserveerd. Germknödels worden niet in de pan gebakken, maar in zout water gekookt (ongeveer 5 minuten) of in kokend water gestoomd.

Nu was het niet ver meer naar onze etappe plaats Spiegelau. We overnachtten hier bij Hotel-Cafe-Bäckerei Konditorei Würzbauer. Ik kon hier internetten voor € 2. Ik bekeek hier de foto’s van de ZtotZ-tocht omdat ik aan de tocht van 2002 heb meegedaan en toen een tijd van 23½ uur noteerde. We kregen van de beheerder van ons overnachtingadres een bon waarmee we bij een Pizzeria € 5 korting kregen indien we voor tenminste € 20 euro besteedde.

naar de top van deze pagina
Henri Floor