tweede dag van de Apeldoornse Vierdaagse vierde dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

Apeldoornse Vierdaagse, 3e wandeldag, donderdag 14 juli 2011

Apeldoornse vierdaagse

nabij de schaapskooi te Hoog Buurloo Op donderdag 14 juli 2011 vervolgden wij even na half zeven deze vierdaagse. Na de start do­ken we meteen het Orderbos in. We liepen een stuk langs de Orderbeek. Dit is een beek die relatief diep in de aarde is uitgeschuurd. De beek werd ge­re­no­veerd. We kwamen uit op het Asselsepad in bos­ge­bied Asseltse Veld. Hier was de eerste ver­zor­gings­post. Behalve de verzorgingswagen was er elke dag ook een fruitstalletje, waar je kersen, bananen, ap­pels, meloenen of ananas kon eten.

Aan het verlengde van het Asselsepad staken we de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort over. Daarop dwaal­den we een tijd door het Willemsbosch. We staken de A1-snelweg over. Vlak hierna was volgens de routebeschrijving een verzorgingspost bij de ingang van De Wending. Maar die was er nu helemaal niet. Daardoor was het voor ons 40 km lopers 13,3 km naar de volgende rustpost. Hier was ook de splitsing en de latere samenkomst van de 50 km. Voor hen was het helemaal beroerd, want voor hen betekende dat ze gedurende 22 km geen verzorgingspost hadden. Vlak na dit punt was een controlepost en deze werd bemand en bevrouwd door bekenden van ons. Zij boden ons een bekertje koffie aan hetgeen wij in grote dank aanvaarden.

Apeldoornse vierdaagse

W.J. Wensinkbank Verder dwaal­den we nu door het Ugchelsebos. Het was daarbij af en toe vrij heuvelachtig. We moesten verschillende keren flinke heuvels nemen. Dit bos­ge­bied was heel mooi met brede lanen omzoomd met recht achter elkaar staande oudere bomen. Het weer was deze dag aanvankelijk licht regenachtig.

We kwamen bij de schaapskooi van Hoog-Buurlo. Voor de schaapskooi stond een bank waar we, on­danks de lichte regen een rust inlasten. Verderop was nog een oude schaapskooi. Omdat wandelaars voor ons verkeerd liepen en wij even niet goed op­let­ten, liepen wij ook verkeerd. Na een paar hon­derd meter ging een Belgische wandelaar twijfelen en wij met hem. We besloten om te keren en vonden spoedig de juiste afslag. Toen we uiteindelijk de Hoog-Buurlose Heide opliepen, troffen we daar de schaapskudde inclusief schaapherder en schaaphond. De schaapherder was geheel in regenpak uitgedost. We kwamen evenals voorgaande jaren langs de Willem Wensinkbank bank op een hoogte van 82 meter.

Opnieuw staken we de Hoog-Buurlose Heide over. Bij Radio Kootwijk was een rustpost. Deze was dit jaar gelegen in een tent bij de voormalige kantine van Radio Kootwijk. Hier konden we, net als het voorgaande jaar, voor één euro een pan­nen­koek kopen. Deze smaakte zo goed, dat we nog een tweede en een derde pannenkoek namen.

Apeldoornse vierdaagse

Radio Kootwijk We liepen, net als het voorgaande jaar, verder langs de zij- en achterkant van het Kathedraal-gebouw Radio Kootwijk. We zetten nu koers naar het Koot­wij­ker­zand. De wandelaar, met de bijnaam Sin­ter­klaas, moest van een fotograaf nog even teruglopen om hem beter te kunnen fotograferen of filmen.

We liepen langs een bosrand en staken de ge­meen­te­grens over van Apeldoorn naar Barneveld. Dit werd weergegeven door het wapen van Apeldoorn op een steen aan de linkerzijde van het graspad. Grote de­len van het Koot­wij­ker­zand vergrassen steeds meer. Bij voorgaande vierdaagsen gingen we hier wel eens van de route af maar nu was het daarvoor veel te nat en we vonden het te vermoeiend. Maar voordat we er erg in hadden, verlieten we het Koot­wij­ker­zand weer.

Bij vakantiepark Berkenhorst was de officiële rustpost. We liepen het restaurant in en gingen op een bank zitten. Een achtergebleven flesje fris van een voorganger zetten we voor ons neer waardoor het leek als of het van ons was. Na een te verwaarlozen kort traject over een asfaltweg betraden we spoedig weer een bospad. Ons pad slingerde nu flink omdat er op het hoofdpad allemaal omgevallen bomen lagen. Verderop kwamen we uit in bos- en heidegebied Regelbergen.

Apeldoornse vierdaagse

Kootwijkerzand Aan het eind van heidegebied Regelbergen kwamen we op een asfaltfietspad uit. We werden nog in­ge­haald door twee jonge 50 km lopers. De jongste was 17 en de oudste 19 jaar. Daarna werd enige tijd later Halte Assel bereikt.

Nadat het tussen 12 en 14 uur droog was geweest, begon het nu weer wat te regenen. Nu volgden we een lang asfaltpad langs de Pomphulweg met uit­zich­ten op de Asselse Heide. Daarna betraden we een bosgebied met de naam Pomphul. Eigenlijk is Pomphul de benaming van het kleine vennetje wat hier ligt en waar we ook langs liepen.

Daarop werd het plaatsje Hoog Soeren bereikt. Voorgaande jaren kregen we bij het betreden van Hoog-Soeren een stukje kaas aangereikt. Dat was nu niet het geval. Mogelijk kwam dat nu door de gestaag vallende regen. Bij Pannenkoekenhuis "Berg en Dal" te Hoog Soeren was nog een officiële rust. Hier lieten we ons de koffie goed smaken. De meeste andere wandelaars aten in dit pannenkoekrestaurant een pannenkoek.

Toen we verder wilde lopen was het opgehouden met zachtjes regen. Het was nog net geen wolkbreuk, maar het scheelde niet veel. Later hoorden we dat wandelaars, die rond 17 uur op de laatste wagenrust aankwamen, niet verder mochten lopen of alleen op eigen verantwoording. Een bekende wandelaar werd met een auto van de organisatie naar de finish gebracht. Hier kon hij zich nog gewoon afmelden, want het afmeldbureau sloot rond kwart voor zes in plaats van de gebruikelijke tijd van 17 uur.

De finish werd deze dag na 10 uur lopen bereikt. Het IVV-nummer was 10903.

naar de top van deze pagina

Henri Floor