tweede dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Apeldoornse vierdaagse alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

Apeldoornse Vierdaagse, 1e wandeldag, dinsdag 12 juli 2011

Apeldoornse vierdaagse

in buurtschap Engeland te Beekbergen Wij hadden op maandag 11 juli al onze startkaart op­ge­haald zodat we op dinsdag 12 juli meteen kon­den starten. De Apeldoornse Vierdaagse werd dit jaar voor de 58e keer georganiseerd.

Na de start liepen we meteen om de startlokatie heen. Door het Orderbos bereikten we de Or­der­beek, een spreng. We staken de spoorlijn A­pel­doorn-Amersfoort over. Het bosparkoers kwam op de Europaweg uit. Deze volgden we tot de stop­lich­ten en volgden daarna de Laan van Westenenk. Daar­na doorkruisten we de wijk Bouwhof.

Wij willen altijd graag de routebeschrijving volgen. Bij de start lukte dat nog niet goed omdat er te wei­nig daglicht was. Later probeerden we het nog­maals, maar het lettertype was toch te klein en daardoor was het te vermoeiend om te volgen. Bovendien was de rou­te­be­schrij­ving te nauwkeurig. Als je op een straat liep met 10 zijstraten en je moest aan het einde van de straat afslaan, dan ston­den alle zijstraten met naam vermeld.

Daarop werd de Winkewijertspreng bereikt en even gevolgd. Dit was ook een trajekt van het Jagerspad, een lang af­stands­pad van de NWB. Later kwamen we bij de Zwaanspreng en staken deze over door eerst via een trap naar beneden te lopen. Vervolgens liepen we via een brug de spreng over om vervolgens via een trap weer naar boven te lopen. Door bosgebied Dennenheuvel werd de verzorgingspost aan de Zuster Meijboomlaan bereikt.

Apeldoornse vierdaagse

de Grote Waterval in de Vrijenbergspreng We vervolgden ons pad en liepen de A1-snelweg onderdoor. Nu zetten we koers naar buurtschap En­ge­land. We staken de Oude Beek kort na elkaar twee­maal over. Daarop werd Beekbergen bereikt. O­ver de Hietveldweg kwamen we bij Huize Hietveld. Hier werden we door één van de eerste 30 km lopers ingehaald. Na verzorgingshuis De Vier Dorpen en het park Texeira de Mattos verlieten we Beekbergen langs een verkeersweg (N50). We sloe­gen nu niet af over de Ruggeweg, maar liepen iets verder door en sloegen vervolgens af in het bos.

We kwamen wel op de Ruggeweg uit en volgden deze weg, die na verloop van tijd overging in een grint­weg. Bij een houten wandelwegwijzer kruisten we het Marskramerpad. We volgden de grintweg tot na de toeristische spoorlijn, die van Apeldoorn naar Dieren loopt. Daarbij volgden we nog een traject van het Marskramerpad.

Onder het viaduct van de A50 snelweg is een treinhalte met de naam Immenbergweg van de VSM (Veluwsche Stoomtrein Maat­schap­pij). Even verderop volgden we een lange asfaltweg die langs enige bungalowparken liep. Bij Pluim's Pan­nen­koe­ken­huis was de tweede rustpost. We lieten ons de kippensoep goed smaken.

Apeldoornse vierdaagse

de Kleine Waterval in de Vrijenbergspreng We vervolgden ons pad en kwamen uit bij de Vrij­en­berg­spreng. Via voornoemde spoorlijn kwamen we langs de Grote Waterval. We liepen nu verder door bos­ge­bied De Westerveldhuizen. Na een oor­logs­mo­nu­ment volgden we een graspad langs de Ronde Ak­ker. Daarop werd Loenen bereikt.

Omdat we nu al de tweede rust hadden gehad kwa­men we nu niet langs de rustpost uit voorgaande ja­ren te weten Café-Restaurant Den Eikenboom. De nieuwe route door Loenen is evenals vorig jaar wat ons betreft een verslechtering. We liepen nu langer door de bebouwde kom van Loenen. Wat ons betreft wordt de oude route aangehouden. Je kan toch ook ruimschoots langs een gesloten Café-Restaurant Den Eikenboom lopen en dan een grotere lus door bosgebied lopen?

We verlieten Loenen weer en door een deel van de Loenermark werd koers gezet naar picknickplaats Ternat. Hier hadden we weer een verzorgingspost. Na een paar brede grintwegen en enige smalle paden, waarvan er één over een heideveld liep, be­reik­ten we de Erebegraafplaats Loenen aan de Groenendaalseweg.

Apeldoornse vierdaagse

vennetje nabij Klein Zwitserland Langs de zijkant van de Erebegraafplaats Loenen liepen we door de bosgebieden Loenerveld en De Vrijenberg naar de Vrijenbergspreng. Daarbij kwa­men we nog langs de Kleine Waterval. Zowel de Gro­te waterval als de Kleine Waterval zijn eigenlijk geen watervallen. Bij een waterval valt het water ook echt. Hier is het meer een stroomversnelling.

We kwamen bij een klein meertje waarop voor ons een bekende wandelaar zat. Later kwam de be­roem­de fotograaf van franshobby.nl bij ons zitten. Ver­der­op liepen we over heidegebied Klein Zwitserland. Over de flanken van de 39,2 meter hoge Reeënberg liepen we naar de A50 snelweg. Even voor camping Hertenhorst was een 50 km wandelaar op de grond gevallen, maar hij stond ook snel weer op.

Door het Lierderbosch liepen we terug naar buurtschap Engeland. Meteen na de laatste verzorgingspost kwamen we nog langs een monument van zinloos geweld. We kwamen weer bij de Winkewijertspreng en volgden deze even. Verderop volgden we ook nog de Ugchelsche beek. Na een oorlogsmonument kwamen we door park Batenburg. We bereikten de finish na 9 uur lopen. Het IVV-nummer was 10901.

naar de top van deze pagina

Henri Floor