eerste dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse derde dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Foto's van de 17e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2011 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

17e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2011

17e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2011

Brandeveen Op vrijdag 27 mei 2011 was de tweede dag van de Drents Friese Wold wandelvierdaagse vanuit Die­ver. Het had de voorgaande nacht flink geregend en voor deze dag werden flink wat regenbuien voor­speld. Bij de start was het echter gelukkig droog.

We verlieten Diever langs molen De Vlijt. Daarna liepen we meerdere keren over graspaden langs slo­ten. Net voordat we de eerste rustpost be­reik­ten, de mobiele post op 5,9 km, begon het te regenen. Vlug haalden we de paraplu te voorschijn en even later konden we op de mobiele post, die overdekt was, schuilen. Coos zat hier al en twee wandelaars uit een buurgemeente waren hier ook al neer­ge­stre­ken.

Toen de eerste bui uitgeregend leek te zijn vervolgden we ons pad. Toen het weer wat harder begon te regenen besloten we even te schuilen in een bospassage. We kwamen langs Wittelterveld en daarop werd bosgebied Oosterzand bereikt. Hier liepen we langs het Brandeveen, een meertje.

17e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2011

Uffelter Es Op 10,6 km was bij camping De Blauwe Haan de tweede rustpost. Bij de ingang van de camping stond een grote blauwe haan afgebeeld. We liepen nu naar Uffelte. Maar nadat we in een buitenwijk van Uffelte hadden gelopen, voerde ons pad Uffelte weer uit en kwamen door de Uffelter Es. Later kwam we weer in Uffelte en liepen langs een ge­denk­steen ter gelegenheid van 950 jaar Uffelte in 1990. In restaurant Frederikshaven was op 14,9 km een rustpost.

We vervolgden onze route langs de Drentse Hoofd­vaart. Langs de zuidkant van Uffelte werd koers gezet naar natuurgebied Uffelter Binnenveld. Door dit natuurgebied volgden wij een paars ge­mar­keer­de wandelroute. Dit traject was wel het hoog­te­punt van deze dag. Hier maakten we ook de meeste foto's.

We kwamen langs de Clemenskerk in Havelte. Vanwege de regen op dat moment maakten we er geen foto van.

17e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2011

Uffelter Binnenveld In de Katholieke Kerk en in de Orthodoxe Kerken wordt Clemens I op 23 november als heilige gevierd, bij de Grie­ken op 24 november en in de Russische Kerk op 25 no­vem­ber.
Clemens was na Petrus, Linus en Cletus de vierde bisschop van Rome. Over hem is niet veel bekend. Soms wordt hij vereenzelvigd met Clemens, de Apostel, medearbeider van Paulus (Filippenzen 4,3).
De legende weet te vertellen, dat hij tijdens christen­ver­vol­gin­gen verbannen werd naar een gebied rond de Zwarte Zee, waarschijnlijk de Krim. Daar moest hij samen met andere ballingen in de mijnen werken. Ook daar wist hij velen tot Christus te brengen. Toen eens een groot aantal gevangenen van dorst en uitputting dreigde om te komen, bad Clemens om hulp tot de Heer. Daarop werd hem in een visioen een lam getoond, dat hem wees waar hij een nieuwe bron kon aanboren.
Uiteindelijk zou Clemens de marteldood gestorven zijn doordat de Romeinen hem verdronken in de Zwarte Zee. Om te voorkomen, dat zijn lijk op het strand zou aanspoelen en de christenen hem dan alsnog een eerbiedige begrafenis zouden geven, bonden ze hem een anker om de hals. Maar de zee viel op wonderbare wijze gedeeltelijk droog; zo konden de christenen gewoon over de zeebodem de plek bereiken waar engelen intussen een kapelletje hadden gebouwd. Daar vonden zij het lichaam van de heilige bisschop.


Op 19,4 km was een rustpost in recreatiecentrum Hesselte te Havelte. Hier stond nog een oude, maar wel werkende jukebox. We verlieten Havelte langs het golfterrein van Havelte. Door het Uffelterzand werd Uffelte bereikt.

17e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2011

oude nog werkende jukebox in Recreatiecentrum Hesselte te Havelte We kwamen nog langs de bushalte van een paar­den­tramlijn Uffelte. De paardentramlijn was op dit tijdstip nog niet in gebruik. Op de web­si­te www.paardentramuffelte.nl lazen we dat de paar­den­tram op 27 mei 2011 werd geopend en dat de eerst paardentram om 16:00 uur vertrok. En op het moment dat we daar langs liepen was het nog geen 14:00 uur.

We kwamen weer op de route van de heenweg uit, waarbij we op een splitsing niet weer de Uffelter Es inliepen maar de Dorpsstraat naar restaurant Fre­de­rikshaven volgden. We hadden al meerdere keren een regenbui gehad en ook nu we door Uffelte liepen, regende het. De meegenomen paraplu deed deze dag goede dienst.

We hadden deze dag verschillende keren geschuild voor de regen. Dat had de nodige tijd gekost. Om 14:20 vertrokken we van restaurant Frederikshaven voor de laatste 15 km voor deze dag. We besloten nu er flink de pas in te zetten en op de rust- en stempelposten De Blauwe Haan (29,7 km) te Uffelte en de mobiele post Kok te Westeresch (35,5 km) haalden we alleen ons stempeltje en vervolgden meteen daarna onze wandeling. Om 16:45 werd de finish bereikt. De afgelegde afstand bedroeg hier 39,4 km. Het IVV nummer was 16910.

naar de top van deze pagina

Henri Floor