NS wandeling Graafschap  alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling NS wandeling Graafschap  foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat overzicht 	van de NS-wandelingen Terug naar de homepage van Henri Floor NS wandeling Graafschap

NS wandeling Graafschap

nabij Zelhem Op maandag 20 september 2010 liepen wij de NS wandeling Graafschap. De dame van ons overnachtingadres vertelde bij het ontbijt een heleboel. Onder andere over de website www.zuwent.nl van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent waaraan zij heel veel monnikenwerk doet zoals ze zelf zegt. Van een oude foto met mensen onderzoekt ze zoveel mogelijk hoe de mensen heten. En daartoe moeten talrijke bezoeken aan diverse oudere mensen gebracht worden. Zij doet dit werk met anderen. Na ons ontbijt liet ze op haar computer de website buienradar.nl zien. De regenzone hing ruim boven Doetinchem, zodat wij het vermoedelijk droog zouden houden.

De wandeling van deze dag begint in Doetinchem. Maar wij bevonden ons nog in 's-Heerenberg. Eigenlijk hadden wij in Doetinchem willen overnachten, maar daar vonden wij geen geschikt overnachtingadres. Dat vonden we wel in 's-Heerenberg. En vanuit 's-Heerenberg was het maar 25 minuten met de bus. Ons werd aangeboden om met de auto naar station Doetinchem gebracht te worden en dat aanbod namen wij graag aan.

NS wandeling Graafschap

boerderij in Zelhem Voordat wij ons overnachtingadres verlieten werden we nog wel op de gevoelige plaat vastgelegd. Wij danken de gastvrouw hiervoor hartelijk, mede omdat ze de drie foto's later ook opstuurde en die u, geachte lezer, kan bewonderen in de fotoreportage.

De eerste weg vanaf station Doetinchem was dezelfde weg als de vorige dag, namelijk de Terborgseweg. Aan de buitenrand van Doetinchem, langs de Bezelhorstweg zijn wij twee maal verkeerd gelopen. Eerst sloegen we op een gegeven moment de eerste asfaltweg af in plaats van een asfaltweg die verboden was voor auto's en de tweede keer liepen we een nieuwbouwwijk in, in plaats van een doorgaande weg te volgen. De ingetekende route heb ik later wel aangepast met de officiële route.

Net buiten Doetinchem, langs de Broekstraat, was bij een boerderij een koffie- of theeplaats ingericht bij Biej Annet. Dit soort zaken vind Coos heel leuk en we hadden toch al best zin in een kop koffie, dus dat kwam eigenlijk goed uit. Op een informatiepapier stond, dat we zelfs gebruik konden maken van het toilet, echter alleen als de eigenaar thuis was. En dat was hij deze keer niet. Er was hier ook een pluktuin.

NS wandeling Graafschap

langs de Oosterwijkweg We liepen deze dag relatief veel over verharde wegen, maar het waren wel veelal rustige wegen. Bij Boerderijcamping Schreurskamp zag Coos een verwijzing naar een toilet en daar maakte ze dankbaar gebruik van. Bij een andere boerderij zagen we in een weiland grijze paarden. Even voor Zelhem was een gedwongen parkoerswijziging. Een rondweg om Zelhem had geen rekening gehouden met deze NS tocht. Nadat in een bocht van een asfaltweg de wandelroute was overgegaan in de zandweg eindigde deze plotseling voor een weiland. We liepen eerst nog rechtdoor het weiland over in de hoop de rondweg makkelijk te kunnen oversteken. Toen dat niet lukte volgden we de rondweg tot een fietstunneltje en liepen vervolgens onder de rondweg door.

We kwamen in Zelhem uit. In het centrum dronken we in een café restaurant koffie. Daarna liepen we langs de Lambertikerk.

De kerk in het centrum van Zelhem is in het voorjaar van 1945 na een bombardement ernstig beschadigd. Tijdens het herstel van de toren vond men in de funderingen blokken ijzeroer. Het blijkt dat dit oer als bouwmateriaal werd gebruikt. U herkent ijzeroer aan de roestkleur. De grondstof kwam vroeger veel voor langs de Oude Ijssel, waar dan ook veel ijzergieterijen ontstonden.

NS wandeling Graafschap Waar we in Zelhem ook een foto van maakte was een standbeeld waarop twee jongens waren afgebeeld. De bovenste jongen klom tegen een soort boom aan en werd ondersteund met de hand van de andere jongen. Het beeld "Paalklimmen" werd in 1994 door Wijnand Schoemaker gemaakt.

Aan de noordrand van Zelhem troffen we opnieuw dezelfde rondweg als aan de zuidkant van Zelhem. En opnieuw was geen rekening gehouden met deze wandeling. We moesten dus weer een extra lus maken. Over de Kerkhoflaan en de Hogeveldweg werd Zelhem definitief verlaten. Buiten Zelhem voerde ons pad op een gegeven moment over een graspad tussen weilanden en maïsvelden door naar een boerderij dat echter ook verboden toegang was, maar gedoogd werd voor wandelaars.

Waren we eerder al het bordje van de gemeente Bronckhorst gepasseerd, nu kwamen we lang boerderij De Haverkamp in de gemeente Hengelo-Gelderland. Dat was nadat we door bosgebied Het Zand waren gekomen.

NS wandeling Graafschap

Varssel Bosgebied van landgoed ‘Het Zand’ is ongeveer 350 ha groot en bestaat voornamelijk uit naaldhout. Opmerkelijk zijn de zandruggen, die u hier en daar in het bos kunt zien. Deze ruggen hebben een opvallend recht patroon. Oorspronkelijk waren hier akkers, die waarschijnlijk door houtwallen waren omgeven. De wind voerde zand uit de omgeving aan en dit werd afgezet tegen de houtwallen. Omdat de struiken enkele meters hoog waren, werden de opgestoven zandruggen ook behoorlijk hoog.

Vlak voor Varssel hadden we een koffierust in de kantine van een Golfclub. Van deze rustmogelijkheid waren we helemaal niet op de hoogte. Toen wij aan de bar juf vroegen of zij het fijn zouden vinden als wij reclame voor hen zouden maken antwoordden zij met nee. Er kwamen hier veel Pieterpadwandelaars langs. En als het druk was hadden zij liever geen niet-golvers. Het was besproken in het bestuur en leden hadden gezegd dat nu ze een eigen kantine hadden, ze ook willen kunnen zitten en dat het niet moest voorkomen dat ze niet konden zitten vanwege die Pieterpadwandelaars.

Op een zevensprong, nabij Huize Zelle, hadden we nog een rust op een piknikbank.

NS wandeling Graafschap

nabij Linde Op deze zevensprong aan de weg tussen Ruurlo en Hengelo ziet u huize ‘Het Zelle’ liggen. De geschiedenis van dit huis gaat terug tot 1326. Het tegenwoordige gebouw dateert uit 1792. De zevensprong is in de stijl van de franse architect Le Nötre, ontwerper van de wereldberoemde tuinen van Versailles. De enige andere zevensprong van dit type in ons land is te vinden in het Noordhollandse Waterland.

Daarna dwaalden we nog een tijdlang over landgoed Kiefskamp. Nabij Linde kwamen we nog over een heideveld. Bij het geel/zwarte bord met de tekst Acht Kastelen route begrepen we dat we Vorden alras naderden. We kwamen op Landgoed Vorden en even voor kasteel Vorden lag op het wandelpad omlijst een paar afdrukken van voetstappen ter nagedachtenis aan de twee uitzetters van het Pieterpad.

Daarna kwamen we nog langs kasteel Vorden.

NS wandeling Graafschap

kasteel Vorden Bij kasteel Vorden bevindt zich een laantje, het zogenaamde ‘Knopenlaantje’. Als u de takken van de beuken goed bekijkt, ziet u hier en daar een knoop in de tak. U hebt te maken met een oude folklore: sinds mensenheugenis bezegelen verliefde paartjes uit Vorden hier hun verloving door een knoop in een beuketakje te leggen of twee takjes aan elkaar te knopen. Deze knopen vergroeien snel en dat levert in de bomen een aardig effect op. Het kasteel Vorden dateert al van voor 1315. Het is na 1974 geheel gerestaureerd en is nu in gebruik als gemeentehuis. Even ten oosten van het kasteel staat de Lodewijkslinde, een boom van naar schatting 300 à 400 jaar. Men beweert dat Lodewijk X!V in 1672 tijdens zijn veldtocht in de Nederlanden aan de voet van deze boom heeft gerust.
Bij Vorden kruist het Pieterpad het Gelrepad. Dit Lange-Afstand-Wandelpad leidt vanaf Bennekom over de Veluwe en door de Ijsselvallei naar Vorden. Tussen Vorden en Buurse wandelt men in de Achterhoek. Het Gelrepad vormt tegenwoordig, samen met het Waterlandpad en de Heuvelrugroute, het Trekvogelpad.


In Vorden sloeg we nog af naar het centrum voor een warme maaltijd bij restaurant De Herberg. Daarna reden we met de trein huiswaarts.

naar de top van deze pagina

Henri Floor