eerste dag van de Apeldoornse Vierdaagse derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Apeldoornse vierdaagse alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

Apeldoornse Vierdaagse, 2e wandeldag, woensdag 14 juli 2010

Apeldoornse vierdaagse Op woensdag 14 juli 2010 vervolgden wij even na half zeven deze vierdaagse met het 40 kilometer parkoers. We doken de bossen in, ditmaal was dat het Orderbos overgaand in het bosgebied Berg en Bos.

Op ongeveer 5 km liepen we door het Kruisjesdal.
Kort voor de bevrijding zijn op verschillende locaties in Oost- en Noord- Nederland honderen gevangenen gefusilleerd. Hierbij waren verzetslieden die al wat langer gevangen zaten. Voor hen werd, onder druk van de voor de Duitsers ongunstige oorlogsontwikkelingen, de dood­straf versneld voltrokken. Ook betrof het een aantal verzetsmensen die nog maar kort tevoren gearresteerd waren. Zestien van hen vonden de dood op donderdag 12 en vrijdag 13 april 1945 in het Kruisjesdal bij Hoog Soeren; een paar dagen voor de bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945.

Na de eerste verzorgingspost op 6,8 km dwaalden we verder door de bossen. Daarbij kwamen we verschillende malen door klaphekjes. Enige honderden meters van de route konden we nog naar Jachtchalet “het Aardhuis” lopen, want we liepen inmiddels in Wildpark Het Aardhuis. We waren hier al eerder, in 2006, naar toe gelopen en wisten hoever het van de hoofdroute was om het nu niet te doen.

Apeldoornse vierdaagse We hadden inmiddels de uitgestrekte bossen van Kroondomein Het Loo betreden. Over een lange grintweg over het heideveld Uddelsche Buurtveld werd over een supersmal pad het heideveld verlaten. Over heidevelden en door bosgebied van de gemeente Nunspeet werd de kantine van voet­bal­vereniging Prins Bernhard te Uddel bereikt. Hier was de eerste caferust. De afgelegde afstand bedroeg hier 16,5 km.

Na deze rustpost was de splitsing met de 30 kilometer. Wij volgden het 40 kilometer parkoers. We doken de bossen weer in en kwamen langs een fraai vakwerkhuis. De volgende rustpost was in de kantine van Sportpark Op de Heide van voet­bal­ver­eniging E.S.V. te Elspeet op 21,6 km.

Na een heideveld was het nu de bedoeling om over het terrein van een bungalowpark te lopen. Maar het toegangshek was op slot. De organisatie had alleen een emailadres van het bungalowpark en dat is moeilijk converseren. We volgden nu een omleiding, waarbij we door een bosgebied van Landgoed Staverden kwamen. Het was hier goed oppassen geblazen, want naast het niet al te brede pad, lagen diepen kuilen, waaraan je je goed, of liever gezegd slecht, kan bezeren.

Apeldoornse vierdaagse Door de omleiding voerde de route meer over asfaltwegen. Met de zon en een temperatuur van 30 graden was het hier flink afzien. Elk schaduwplekje langs de weg werd optimaal benut.

In het centrum van Uddel kwamen we weer op de hoofdroute en even later bij de kantine van voetbal vereniging Prins Bernhard te Uddel. Het was hier nu heerlijk rustig. De afgelegde afstand bedroeg hier 26,5 km. Jammer was wel dat men hier aan het opruimen was en dat de mooie Nederlands-talige muziek verruild werd voor saaie Engelstalige muziek.

Nu volgden we enige lange wegen door na­tuur­ge­bie­den. Daarna volgde nog de ver­zor­gings­wa­gen, die dezelfde als in het begin van de wandeling was. De afgelegde afstand bedroeg hier 36,1 km, exclusief 2 km door de omleiding.

Alle dagen speelde een jongeman met zijn harmonica. Maar net als de oude Krol speelde hij alleen voor de 20 en 30 km lopers en de snelle 40 en 50 km lopers waartoe wij niet behoren. Na ruim 10 uur werd de finish bereikt.

Deze dag stond in het teken van naderend noodweer. Het was niet geheel duidelijk wanneer dit noodweer de wandelaars van de Apeldoornse 4daagse zou bereiken. De vroegste schatting was 14 uur en de laatste 19 uur. Het werd uiteindelijk 19 uur. En toen waren alle wandelaars wel binnen. Hoewel de officiele sluitingstijd 17 uur is, kwam de laatste wandelaar om 18:30 uur aan.

De laatste rustpost lag op 6,8 km voor de finish en deze rustpost werd om 16 uur opgedoekt. Het was de gehele dag tijdens de wandeling droog weer geweest met een maximum van 31 graden. Het IVV-nummer was 10902.

naar de top van deze pagina

Henri Floor