verslag uit 2008 Foto's alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat1) de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat2) de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat3) de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat4) Terug naar de homepage van Henri Floor Kennedymars vanuit Steenwijk

Van vrijdag 4 op zaterdag 5 juni 2010 werd een Kennedymars georganiseerd vanuit Steenwijk. Deze 80 km lange tocht had als startlocatie Sportpark Nieuwe Gagels. Op dit sportpark heeft VV Steenwijk zijn onderkomen.

tijdens de Kennedymars van TIGO vanuit Steenwijk van vrijdag 4 op zaterdag 5 juni 2010 Eerste lus, Steenwijkerwold route
Twee jaar tevoren, toen wij ook met deze Kennedymars liepen, was er nog een toespraakje voor de tocht. Nu was dat niet het geval. Om 22:00 uur werd de routebeschrijving van de eerste lus van 20 km, die 21 km lang was, uitgedeeld.
We liepen op korte afstand langs een (oude?) rivier of brede sloot, die we in het donker echter niet zagen, maar later wel bij bestudering van de route op internet. Voor een spoorlijn liep het pad scherp naar rechts. De voorste wandelaars, die niet beter wisten, liepen de officiële route. Maar achterliggers staken af. En dat zorgde voor de nodige reacties. Later staken we een spoorlijn over en liepen langs het NS station van Steenwijk. Dit kwam ons bekend voor omdat we daar al 2 uur tevoren ook waren. We staken een brug over een kanaal over. Op een kaart stond dat dit water aan de linkerhand Steenwijkerdiep heette en aan de rechterkant Dolderkanaal heette.

We verlieten Steenwijk aan de noordzijde. We kruisten de Steenwijkerweg/N334 en volgden even de A32-snelweg. We kwamen door de plaats Witte Paarden, maar we zagen er, mede door de donkerte, geen paard, laat staan witte paarden.
De naam Witte Paarden is afkomstig van een herberg. Bij deze herberg bestiond in het verleden de mogelijkheid om, naast de normale overnachting, ook paarden te stallen en te laten verzorgen.
tijdens de Kennedymars van TIGO vanuit Steenwijk van vrijdag 4 op zaterdag 5 juni 2010 In 1953 besloot de gemeenteraad de buurtschap de naam van de herberg te geven. We verlieten Steenwijkerwold aan de noordkant om na een slinger door buitengebied Steenwijkerwold weer te betreden en even later deze plaats aan de zuidwestkant te verlaten. Nu zetten we koers naar het plaatsje Thij, maar aan de rand van dit plaatsje verlieten we dit plaatsje zuidwaarts. Over niet de kortste weg naar de N334 werd de wandelroute met de Oldemarktseweg gekruist. Door de noordkant van de plaats Tuk wordt koers gezet naar de A32 en overgestoken,

Nu volgden we het Woldmeenthepad langs de spoorlijn naar het Steenwijker AA en staken dit water over. We zagen de kerktoren van Steenwijk weer, die ook al een groot deel van de wandeling als een baken fungeerde. De toren van de de Grote of Clemenskerk was namelijk ook mooi verlicht. De start/finish werd na 21 km voor de eerste keer bereikt.

Tweede lus, Giethoorn route
We verlieten Steenwijk na kruising van een spoorlijn en de provincieale weg N333. Over de Trappenweg, de Gasthuisdijk, De Auken en de Beulakerweg werd het plaatsje Noordeinde bereikt. We sloegen af over de afslag Appensteeg. Daarna werd Giethoorn bereikt en volgden het Noordenpad en de Molenweg. tijdens de Kennedymars van TIGO vanuit Steenwijk van vrijdag 4 op zaterdag 5 juni 2010 Dit was een hele mooie route en het was jammer dat deze route in het donker wordt gelopen. Het zal wel zo zijn reden hebben organisatorisch. Ik kan mij voorstellen dat de wegen rondom Giethoorn te druk voor wandelaars kan zijn, om maar een voorbeeld te noemen.

Langs het meer Molengat en over de straat De Bramen verlieten we Giethoorn weer. Ook buiten Giethoorn was het mooi, mede dankzij grondmist Het begon al rond 3:15 licht te worden. Er hing dauw boven de velden waarboven de maan fraai scheen en licht weerkaatste. Dampen stegen op wat haast een sprookjesachtig schouwspel opleverde.

In Klosse was een verzorgingspost. Na ver­schil­len­de wegen werd de N333 bereikt en overgestoken en later werd na 22 km voor de 2e keer de start/finish bereikt. De totaal afgelegde afstand bedroeg nu 43 km. Het was nu tijd om mijn lieghebbende vrouw Coos op de hoogte te stellen van mijn vorderingen op deze tocht.

Derde lus, Woldberg route
Steenwijk werd over de Eesveenseweg verlaten. De route voerde hier een traject hetzelfde als de terugroute.
tijdens de Kennedymars van TIGO vanuit Steenwijk van vrijdag 4 op zaterdag 5 juni 2010

fotograaf: Jaap Haalboom Dat had tot gevolg dat we verschillende snelle jongens en meisjes tegemoet kwamen die hun lus er dus bijna op hadden zitten. Na kruising met de A32 snelweg volgden we deze parallel over de Onderduikersweg. Een onderduikershol of iets dergelijks hebben we echter niet zien.

De wandelroute liep nu door Bosgebied De Woldberg & Landgoed De Eese. Verschillende keren kwamen we langs campings. Nabij Eesveen kwamen we langs kerkje De Ontmoeting. Na Eesveen werd de A32-snelweg gekruist en later liepen we langs de Steenwijker Aa De derde lus van 20 km was 17 km lang. De totaal afgelegde afstand bedroeg nu 60 km.

Vierde lus, Havelte route
Nadat ik aan het eind van de derde lus voor mijzelf had gezegd, dat ik nog niet in de korte broek zou gaan, veranderde ik van mening nadat ik geen wandelaar meer in de lange broek zag. Bovendien vond ik het toch al warm worden om mijn benen en toen veranderde ik alsnog van mening. Aangezien ik dit jaar nog meer een paar keer in de korte broek had gelopen besloot ik voor de zekerheid mijn armen en benen met zonnecrème in te smeren. tijdens de Kennedymars van TIGO vanuit Steenwijk van vrijdag 4 op zaterdag 5 juni 2010,

fotograaf: Albert Westra Met beschermingsfactor 25 moest ik tocht goed zitten. We konden al wandelaars feliciteren met het behalen van hun volbrachte Kennedymars, maar wij hadden nog 20 km te gaan.

We waren al behoorlijk vermoeid geworden. Daardoor was de aandacht voor de omgeving al minder. We besloten om het fototoestel op te bergen. De route liep nu zuidoostwaarts en het verste punt was Havelte. We kwamen nog twee dames tegen, die vermoedelijk met een ander afstand meededen. Toen we achterom keken zagen we dat ze de weg overstaken naar een bushalte. Het was ook al best warm geworden.

Om 15:40 uur werd moe, maar voldaan, de eindstreep gehaald. We konden snel met een auto naar het station worden gebracht, waardoor we nog de doorgaande trein van Steenwijk naar Utrecht konden halen. We waren ruim op tijd voor deze trein. Maar op het station aangekomen bleek dat passagiers nog op de trein van 14:43 uur stonden te wachten. Door een defecte goederentrein op ons traject reden we uiteindelijk met de trein van 15.43 uur met een vertraging van 10 minuten uit Steenwijk.

We willen de organisatie hartelijk danken voor deze tocht. Met 128 deelnemers op de Kennedymars en 72 deelnemers op de gezamelijke overige afstanden (20, 40 en 60 km) werd het aantal van 200 deelnemers bereikt. In hetzelfde weekend werd ook een Kennedymars vanuit Den Helder en vanuit Bergen op Zoom georganiseerd.
Henri Floor naar de top van deze pagina