tweede dag Drentse Wandel Vierdaagse 2010 vierde dag Drentse Wandel Vierdaagse 2010 Terug naar het overzicht van de Drentse Wandel Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Foto's alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor 22e Drentse Wandel vierdaagse


22e Drentse Wandel vierdaagse 2010 derde wandeldag, zaterdag 15 mei 2010.

Zoals elke dag verlieten we ook deze dag de start via de Torenweg. Nu verlieten we deze weg spoedig over de Hammeersweg. Een gedeelte van deze weg, was net als een heleboel andere wegen in deze omgeving, met keien bestraat. Dat is een heel mooi gezicht. Maar het lopen over dit soort wegen is minder aangenaam, waarop dan door de berm vvan de weg wordt gelopen. Over een veldweg langs akkers en weilanden werd Odoorn verlaten. We kwamen uit op de Valtherzandweg. Verderop verlieten we deze zandweg en dwaalden nu door het Hunzebosch. Daarbij kwamen we langs een hunebed en verderop langs drie grote stenen, waarbij twee van de drie stenen op een grote steen lag. De twee stenen waren van een versiering voorzien.

We kwamen uit op de Kampweg en volgden daarna Boesjes. Na kruising van de Valtherzandweg vroegen we ons af of er nu niet een mooiere weg dan een asfaltfietsweg was. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Want na voornoemde kruising lag aan onze rechterzijde een heuvel met heide. Over dit heideveld liep een paadje parallel aan de officiële route. We kruisten de verkeersweg Zuideinde en even later werd de eerste rustpost bereikt. Deze was gelegen bij zwembad De Leewal te Exloo. De afgelegde afstand volgens de routebeschrijving bedroeg 5,78 km.

22e Drentse Wandel vierdaagse 2010 We liepen nu een tijdlang door bosgebied en over heide met de naam Molenveld. We bereikten de Hoofdstraat, die naar Exloo voert en deze werd overgestoken. Meteen daarop sloegen we af en volgden het naastliggende asfaltfietspad. We keken even later om en zagen dat de organisatie een waarschuwingsbord voor overstekende wandelaars had laten plaatsen langs de verkeersweg, die we zojuist hadden overgestoken. Door de zuidwestkant van Exloo werd de 2e rustpost bereikt. Deze was gelegen in het centrum bij restaurant Bussemaker. De afgelegde afstand volgens de routebeschrijving bedroeg 11 km.

We verlieten de bebouwde kom van Exloo via de Hoofdstraat, de Boslaan en de Noordholtsweg. We dwaalden nu lange tijd door boswachterij Odoorn. We kwamen op een kruising, waar in de routebeschrijving melding werd gemaakt van een bijzonder kruising op korte afstand van de wandelroute. Het ging om een monument uit de tweede wereldoorlog. Aan de voet van het kruis lagen nog bloemen, van de recente dodenherdenking van 4 mei jongstleden. Er lag een bloemenkrans bij met de tekst: “adopteer een monument, de schoolkinderen”. Opnieuw kwamen we langs een hunebed. Verderop liepen we langs een boom met een rotsblok ervoor. Op het rotsblok stond de tekst: “Prinses Beatrix Eik, hier als eerste boom geplant, 31 jan 1938”.

22e Drentse Wandel vierdaagse 2010 Bij het naderen van de bebouwde kom van Buinen kwamen we langs een gedenkmonument uit de tweede wereldoorlog. Een militair van Poolse afkomst was hier op 12 april 1945 gesneuveld. Na onderdoorgang onder de N374 stond achter een tafeltje twee kontroleurs van de vierdaagse. Ze waren uit hotel Hartlief gezet. Wandelaars voor ons hadden op het terras van Hotel Hartlief hun eigen brood opgegeten en daar had de uitbater van hotel Hartlief geen trek in. Bij deze twee kontroleurs kregen we onze stempel op onze stempelkaart. Wel werd de medeling gedaan, dat we wel in hotel Hartlief konden rusten, maar dat we niet hier ons eigen brood mochten opeten. De afgelegde afstand volgens de routebeschrijving bedroeg , 21,4 km

Buiten Buinen troffen we op een bankje een echtpaar, dat juist op deze dag 29 jaar getrouwd was. Mooier dan een wandeltocht kan een wandelaar zoiets moois haast niet anders vieren.

We liepen nu in de richting van Borger. We staken de Hunze over en later werd de Hunze ook enige tijd gevolgd. Na kruising met de N374 kwamen we nog langs een recreatiecentrum met een meer dat wij echter niet zagen In Ees was op het Land van Bartje, een grote camping, de 5e rustpost. De afgelegde afstand volgens de routebeschrijving bedroeg 29,83 km We kwamen hier langs een terrein waar jonge kinderen onder leiding op pony’s reden.

We kwamen voor de verandering weer eens door boswachterij Odoorn. We staken de N34 over en even later werd Poolshoogte bereikt. We hadden hier de 5e en laatste rust. De afgelegde afstand volgens de routebeschrijving bedroeg 36,73 km. Het laatste stuk volgden we dezelfde route als de vorige dag naar de finish. De totale afstand bedroeg deze dag 42 km
naar de top van deze pagina

Henri Floor