Foto's alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor De op-zoek-naar-de-steile-trap wandeltocht vanuit Bunde

De op-zoek-naar-de-steile-trap wandeltocht vanuit Bunde De route van de Heu­vel­land­vier­daag­se voert elk jaar een dag naar het Bunderbos en omgeving. Daarin bevindt zich een steile trap. Vanwege mijn hoogtevrees ga ik niet graag over die trap naar beneden. Maar als er geen alternatieve route staat aangeven, dan moet je die trap toch nemen of je moet in de omgeving bekend zijn. Dat bracht mij op het idee om op een geschikte dag eens op zoek naar die trap te gaan. Zaterdag 17 april 2010 vonden wij een geschikte dag. Het was als geruime tijd droog geweest, waardoor de kans op gladde trajecten in een sterk geaccicenteerd terrein minimaal is. Bovendien hadden we van de NS nog een kaartje, waarmee we naast ons 2e klas kaartje 1e klas konden reizen.

Toen we met de trein naar Bunde reden, kwamen we langs station Geldermalsen. Er was kennelijk kort gelegden hier een stoptrein gearriveerd, want het perron was nog vol met Rode Kruis Bloesemtochtwandelaars. Op de website van die tocht lazen we dat er 31.400 deelnemers waren. Even verderop zagen we weilanden, die nu omgetoverd waren tot parkeerplaatsen. Er werd tussen Eindhoven en Weert aan het spoor gewerkt, waardoor onze treinreis met een half uur werd verlengd. Maar rond half elf begaven we ons op pad.

De op-zoek-naar-de-steile-trap wandeltocht vanuit Bunde We dwaalden eerst een tijdlang door het Bunderbos.
Dit Bunderbos bestaat uit het Lage Bos, het Hoge Bos, het Armenbos en het Bunderbos. In de hellingen vindt u nog talloze bronnen. Die brengen een unieke flora en fauna met zich mee, zoals bijvoorbeeld de das en de vos die hier nog voorkomen. Aangelegde wandelpaden voeren u langs de mooiste plekjes en uitzichten die de gemeente Meerssen rijk is.
We zagen meerdere keren bloesems in volle bloei. De ene keer liepen midden in het bos. Een andere keer langs de bosrand. Er zaten af en toe stevige klimmetjes of afdalingen in de wandeling.

Het Bunderbos ging over in het Armenbos.
Het Armenbos was in bezit van de Tafel van de Heilige Geest van Meerssen. Deze sociale kerkelijke instelling kwam op voor de armen, waarmee de naam van dit bosdeel ook verklaard is.
In Geulle hadden we een rust in een café waar we verscheidene keren ook een rust met de Heuvellandvierdaagse hebben gehad.

De op-zoek-naar-de-steile-trap wandeltocht vanuit Bunde Verder dwaalden we naar Broekhoven. Nu echter door het Geullerbos. Daarbij kwamen we nog over de Snijdersberg. Vanaf het uitzichtspunt hadden we een waar panorama over het Maasdal met daar­ach­ter het Julianakanaal en Belgie. In Broekhoven volgden we nog een traject van de tourvariant van de Amstel Gold Race, de enige klassieker van Nederlanden op fietsgebied. Bij deze fietstocht kon gekozen worden uit de afstanden 65, 100, 125, 150, 200 of 250 km. Daarna liepen we relatief vrij dicht langs de spoorlijn. We kwamen zelfs op een pad, waarvan de helling naast ons zo steil naar beneden liep, dat we besloten een alternatief pad te volgen.

We hadden eigenlijk het plan om naar het centrum van Elsloo te lopen, Maar het gejank van motoren van een motorcross deed ons eerder besluiten om te keren. Dat was in buurtschap Terhagen. Even voor Terhagen kwamen we langs een groot vossenhol. In Terhagen was op een grote boom het Kruis van Terhagen bevestigd. Nu kwamen we door het Kasteelpark Elsoo. Op onze terugroute kruisten we onze heenroute waarbij we door een tunnel langs de Hemelbeek liepen onder de spoorlijn door. Bij Broekhoven volgden we een andere route waarbij we door buurschap Hussenberg liepen.

De op-zoek-naar-de-steile-trap wandeltocht vanuit Bunde In Geulle hadden we opnieuw een rust. Nu echter nabij de bakker, want we konden bij de bakker ook limonade kopen.

Over een grotendeels andere route liepen we terug naar station Bunde. In Moorveld zagen we op de Heerenstraat een oude Peugot 201 Sedan uit 1930 rijden. Bij een kapelletje verlieten we Moorveld weer. In Kasen kwamen we nog door Struin­boom­gaard Trentelen. In Overbunde kwamen we nog langs het voormalige kloostercomplex Huize Overbunde. Hier stond nog een oude auto, een Audi 100 LS uit 1972

De trap waar we naar op zoek waren hebben we helaas niet gevonden. Maar we hebben wel aantekeningen gemaakt van wandelpaden waar we in ieder geval wel konden lopen. Maar het was al met al een mooie wandeling. Ons GPS apparaat gaf een afgelegde afstand van 18,7 km aan. We waren 6˝ uur onderweg geweest. Met de trein van 17:15 uit Bunde reden we huiswaarts.
Henri Floor naar de top van deze pagina