Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010 Op zaterdag 13 februari 2010 organiseerde WS78 de Graaf Reinaldtocht vanuit Wezep. De start was vanuit sporthal Kamphal.

Deze ochtend waren en problemen met de trein en wel uitgerekend in Wezep. Lange tijd stond op de overweg een trein stil. Hier hadden in eerste instantie de voorlopers last van omdat zij de route moesten controleren of er geen pijlen zijn weggehaald. Wijzelf hadden het probleem dat onze stoptrein, die om 8:28 had moeten aankomen, niet verder dan station ’t Harde reed. Vanuit Utrecht was Wezep ook te bereiken door eerst met de trein naar Zwolle te rijden en vandaar de stoptrein naar Wezep te nemen. Dan kwam je volgens dienst regeling 2 minuten eerder aan. Maar door de hierboven genoemde problemen kwamen deze treinreizigers ruim 20 minuten na ons op het station van Wezep aan.

Toen wij ons om half tien op weg begaven, kwam ons van de Stationsweg een wandelaar tegemoet gelopen. Hij kon geen pijl vinden welke kant hij op moest lopen. Heb je dan geen routebeschrijving vroegen wij hem? Jawel was het antwoord, maar hij deed nog niet zijn best om zijn routebeschrijving op te zoeken.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

Wezepsche Heide Snel na het witte gebouw Zeuven Heuvels betraden we een bosgebied. Dat was natuurgebied Wezepsche Heide. Even later liepen we door een klaphek met veerooster. Toen we op het eerste heideveld kwamen, werden we door een passerende wandelaar aangesproken met de vraag of we geen koude handen hadden omdat we geen handschoenen aanhadden. Toen we de vraag ontkennend beantwoorden, antwoordde hij met “onbegrijpelijk”.

Verderop passeerden we een slagboom met opschrift Gelders Landschap. We kwamen uit op de Keizersweg die overging in de Hessenweg. Daarop werd de A50-snelweg gekruist. Een bordje gaf aan dat de parkeerplaats carpoolplaats Hessenweg te Hattem was.

Het volgende natuurgebied was landgoed Molecaten. Dit was een golvend terrein. Bij WS78 betekend dat veelal dat de heuvels dan optimaal worden benut, zo ook ditmaal. We liepen eer paar maal langs beekjes of beekjes werden overgestoken. We kwamen bij Huize Molecaten en liepen er bijna helemaal omheen. De naastliggende watermolen was nu heel erg fotogeniek. Er hingen hier ijspegels van wel 1½ meter lang.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

Herberg Molecaten Vlak erachter lag Herberg Molecaten. Het establishment was weliswaar gesloten, maar een bord gaf aan dat de glühwein 3,75 euro kostten. Op een nabij gelegen boerderij met geel/rood gestreepte luiken was op de voorgevel een tegel geplaatst met opschrift: “de eerste steen was gelegd door Baronesse van Heeckeren van Molecaten geboren van der Goes op 25 augustus 1881”.

Na een oud schanswerk uit de 80 jarige oorlog werd één van de weinige spijkers van Nederland bereikt, namelijk Spijker Watervliedt bij Molecaten.
Een spijker was in vroeger eeuwen een opslagplaats voor graan. Er zijn nog maar weinig oorspronkelijke spijkers over. Deze dateert van 1640. Bij de restauratie van 1961 is er aan de west zijde een gedeelte aangebouwd. Om bewoning mogelijk te maken. Spijker (ook wel Spieker) is een oude verbastering van het woord spicarium, spica is Latijn voor graan.
We kruisten de Molecatense beek die hier gekanaliseerd leek omdat deze hier zo recht liep.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

Kerkhofstraat, Hattem Nu werd de oude binnenstad van Hattem bereikt. De route voerde hier slingerend door het centrum. Bij afslagen moest je niet altijd de andere kant opkijken, want dan zag je ook wandelaars van onze eigen tocht. Maar je wist dan niet of ze voor je of achter je liepen. Zo stelden we ons dit allemaal voor. Want omdat we zo ver achteraan liepen, zagen we hier maar twee wandelaars waarvan we er één zelfs even inhaalde. Deze wandelaar hoefde zich geen zorgen te maken, zoals wij, dat hij op tijd binnen zou komen, want hij had kort tevoren nog meegedaan aan de Bossche honderd. En met het minimale tempo dat je daar moet lopen kom je met een WS78 tocht probleemloos op tijd binnen.
Hattem ligt op het uiterste noordelijke puntje van de Veluwe, waar een zandrug vanaf de heuvels tot aan de IJssel raakt. Hier ontstond een nederzetting waarvan de bewoners de Hattemer Enk voor de landbouw gebruikten en gemeenschappelijk het Hattemer Holt beheerden. De oudste vermelding van Hattem dateert uit de negende eeuw. De kern van Hattems oudste nederzetting lag destijds ruim een kilometer oostelijker dan de huidige stadskern, namelijk op de Gaedsberg, aan een binnenwater thans de Waa genaamd. Op deze hoge plek, vlak bij het water, stond Hattems kerkje tevens dicht bij de akkers op de Enk die daar direkt ten Noordwesten lagen. In 1176 werd Hattem een zelfstandig kerspel. Voordien hoorde het, evenals Heerde, Veessen, Vorchten, Oene en Vaassen tot het kerspel Epe. De afsplitsing was nodig geworden door de grote bevolkingsgroei. Tot zover week de ontwikkeling waarschijnlijk niet veel af van vergelijkbare dorpen aan de rand van de hoge Veluwe zoals Epe en Heerde.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

langs het Apeldoorns kanaal nabij Hattem Op 10½ km was de soeppost of wat daar nog van over was. De tafel waar normaal alle bekertjes opstaan was net opgevouwen. Op een andere tafel stond nog de pan met soep. Toen we één van de verzorgers met een afwasborstel in een grote pan zagen roeren, vroegen we of dat toch niet de pan was, waaruit onze soep kwam. Ze konden ons geruststellen.

De soeppost lag pal aan het Apeldoorns kanaal. We steken de brug over het Apeldoorns kanaal over en liepen nu over een dijk tussen het Apeldoorns kanaal en de Hoenwaard. Iets verderop zagen we aan de overkant van het kanaal hele grote geel gekleurde klompen in het water liggen, die als boten dienstdeden. Er werd nu echter geen gebruik van gemaakt, mede omdat het kanaal gedeeltelijk was bevroren.

We hadden hier in de verte zicht op de IJssencentrale, een elektriciteitscentrale nabij Zwolle.

Na de Wiessenberger kolk staken we het kanaal over. Voor ons zagen we dat wandelaars een ruime zigzaglijn omhoog volgden. Dat moest volgens ons korter kunnen. Daarbij moesten we een steil talud oplopen. Aan voetsporen konden we zien dat we niet de eerste waren die dit hadden gedaan. Een eind voor ons liep een wandelaar in een korte broek en omstanders hoorden we aan de wandelaar vragen of hij geen koude benen had. De vraag werd niet beantwoord.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

nabij de Heezenbergersluis te Hattem We sloegen af en betraden natuurgebied Algemene Veen. We liepen langs een ven/meertje waarop een schaatsbaan was geveegd, maar er waren hier geen schaatsers.

We verlieten de bebouwde kom van Hattem en staken de Heezenbergersluis over. Er was al enige tijd niet meer geschut, want in het schutgedeelte lag witte sneeuw ten teken dat er niet een gedeelde weggedooid was. Vlak naast de sluis stond ook nog een heel kleine sluiswachterhuisje.

In buurtschap Berghuizen liepen we langs een voormalige papierfabriek. Enige gebouwen werden zichtbaar afgebroken. Na een welkomstbord van de gemeente Heerde zagen we schaatsers op het Apeldoorns kanaal. Er was een officiële schaatstocht, de Molentocht genaamd, uitgezet. We kwamen langs een stempelpost.
Vierde editie Molentocht in Wapenveld
De activiteitencommissie van voetbalvereniging WZC en de Supporters Vereniging WZC organiseert zaterdag 13 februari een schaatstocht op het Apeldoornsch Kanaal tussen Sportpark Monnikenbos en de Kloosterbrug. Op een traject van 750 meter zal men heen en weer kunnen schaatsen op een geprepareerde baan. Er ligt een dikke ijslaag van ca. 18 cm.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

stempelpost Molenschaatstocht Het draaiboek ligt klaar en de clubs hebben al hun organiseertalenten gemobiliseerd en veel vrijwilligers opgetrommeld. De Molentocht dankt haar naam aan de twee molens langs de route, Molen De Vlijt en de iets minder bekende Wielewaal. Deze tocht heeft niet het karakter van een prestatietocht waar zo hard mogelijk wordt geschaatst, maar meer van een evenement dat je eigenlijk niet mag missen. Zo krijgt elke deelnemers een fraaie stempelkaart, moet er gestempeld worden aan de uiteinden van het traject en de minimale afstand welke men moet afleggen is 1500 meter. De afstanden welke men dan kan rijden is een veelvoud hiervan. De echte kanjers kunnen hun stempelkaart tot een afstand van 24 kilometer vol laten stempelen. Ook zal muzikale omlijsting op het hele traject te horen zijn. Daarnaast zal ook de koek en zopie niet ontbreken en hoopt de organisatie op een onvergetelijke dag. Voor € 5,00 per persoon mag u meerijden op de schaats bij de Molentocht 2010. Na afloop krijgt elke deelnemer een fraaie herinnering mee naar huis.
We sloegen bij een rietgedekte boederij met aan de dakrand ijspegels af. We maakten nu nog een lus door natuurgebied Klooster Hulsbergen. Verderop kwamen we weer op de weg langs het Apeldoorns Kanaal uit. We staken het Apeldoorns kanaal over en hadden hier zicht op een koek en zopie tent Voor de schaatsers was hier een kluunplaats ingericht, die met twee verkeersregelaars was beveiligd. Toen we daar liepen zagen we geen molens, waarnaar de schaatstocht was genoemd. Maar later, toen we het verslag uitwerkten, zagen we op een kaart de molens De Wielewaal en De Vlijt vermeld staan.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

grote rust in 't Mussennest te Wapenveld-noord We bereikten een verkeersweg en staken die over. We waren nu in de plaats Wapenveld-Noord. Opeens zagen we een heleboel wandelaars voor ons. Dat kon niet kloppen. We moesten verkeerd gelopen zijn, want we wisten wel dat we in de omgeving van de grote rust moesten zijn. De witte pijlen in een wit landschap vallen ook niet goed op. Bovendien zijn de huidige pijlen kleiner en de nummers op de pijlen zijn ook veel kleiner. Toen wij dan de grote rust naderden werden we door twee wandelaars, die goed zichtbaar waren met hun gele reflectie vesten, op onze fout attent gemaakt met een waarschuwend opgestoken vinger. We kenden de “jongelui” goed en deden de waarschuwing af met een glimlach.

De grote rust was in Pannenkoekhuis ’t Mussennest. We hebben geen pannenkoeken gezien, maar de erwtensoep smaakte prima. We namen nog een tweede kom erwtensoep omdat deze zo goed smaakte. Hier werd nog een dame op de gevoelige plaat vastgelegd die de 125.000e wandelaar bij WS78 was. Ikzelf was net iets te vroeg en kreeg nummer 124.998 toegewezen. Toen we de grote rust verlieten kwamen net de pijlophalers aangelopen. We vroegen hen hoelang ze rustten. Vijf minuten was het antwoord, dat later werd bijgesteld tot ongeveer een half uur.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

Zwolse Bos We verlieten Wapenveld-Noord. Nu werd natuurgebied Petrea van het Gelders Landschap betreden.
Tot halverwege de 19de eeuw bestond dit gebied uit louter heide, waarover paden en handelswegen liepen. Het maakte oorspronkelijk deel uit van de bezittingen van de landsheer, de hertog van Gelre. Rond 1850 werd Petrea, net als de zuidwestelijker gelegen Dellen, eigendom van de bekende weerkundige Prof. Chr. H.D. Buys Ballot. Hij ontgon een klein stuk van zijn bezit en stichtte daar de boerderij Petrea. Deze naam zou betrekking hebben op zijn pogingen om uit de leem die hij aantrof stenen (Grieks: petros) te bakken. Op een kaart uit 1871 zijn leemkuilen aangegeven en 'vervallen steenovens'. Ook zijn er diverse grindgroeven op de kaart te zien. Rondom de boerderij werden eikenwallen aangelegd en er werd een parkachtig bosje op een heuvel tegenover de boerderij geplant. Er waren enkele akkertjes, boomgaarden en graslanden rondom de boerderij en delen van het gebied werden langzaamaan bebost. In 1903 kocht Dr. J.E. van der Meulen Petrea. Hij bouwde een villa aan de Rijksweg en liet de rest van Petrea bebossen.
Later kwamen we door het Zwolse bos. Er lagen nu langs de boswegen regelmatig omgezaagde en in stukken gezaagde bomen langs de kant. We staken weer eens een heideveld over. Op een parkeerplaats in het bos passeerden we een wandelaarster, die vermoedelijk was uitgegleden en zich daarbij bezeerd had. Eén van de parkoersbewakers had zich over haar ontfermd.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

Zwolse bos We volgden nu een kleine parkoerswijziging. De verdiepte weg ‘het Kret’ werd nu bovenlangs gevolgd. Waarschijnlijk omdat de trappetjes aan het eind spiegelglad waren. Door bosgebied Boshoven werd de A50 bereikt. We liepen nu onder de snelweg door. Aan de rand van het Heerderstrand was de koffiepost ingericht.

Een dame sprak mij aan met de opmerking "daar komt die meneer aan die zulke mooie foto's maakt.” Ik voelde me zeer vereerd met deze opmerking. Ik bood aan om een foto van hen te maken wat in dankbaarheid werd aanvaard.

Na de koffiepost liepen we langs de oevers van het Heerderstrand. Een waarschuwingsbord gaf aan dat het ijs onbetrouwbaar was om op te schaatsen. Opnieuw staken we de A50-snelweg over. En opnieuw volgde een heideveld Via een relatief vlakke trap liepen we over de top van een heuvel heen.

De heen en de terugroute van de wandeling lagen relatief dicht bij elkaar. Daardoor liepen we opnieuw door boswachterij Zwolse bos en natuurgebied Petrea. De fruitpost was bij een rietgedekteboerderij met ijspegels aan de dakrand. De auto van de eigenaar van het huis stond onder een afdak van een oude hooiberg. Vlak voor de finish liepen ons nog wandelaars tegemoet op weg naar het NS-station. Een wandelaar uit Wageningen meldde, dat Coos al binnen was.

de 40 km lange Graaf Reinaldtocht met WS78 vanuit Wezep op zaterdag 13 februari 2010

op landgoed Petrea Ik vond de opmerking, dat Coos al binnen was, best grappig. Coos had deze dag niet meegelopen. Door omstandigheden was ze in de ochtend verhinderd, maar ’s-middags was ze wel naar Wezep gereisd om nog de WS78 sfeer te proeven. Zij was trouwens niet de enige trouwe wandelaar, die deze dag niet had gelopen en de WS78 sfeer wilde proeven. Dat was Jaap de Jong. Jaap wordt wel het wandelwonder genoemd. Maar dat moet gehouden worden tegen het licht van zijn handicap. Voor Jaap is het onmogelijk om bij gladheid te lopen. Tevens kon hij reclame maken voor zijn verjaardagsfeest van 6 maart 2010 omdat hij Abraham heeft gezien. U komt toch ook. Klik hier voor nadere informatie.
Nog even een attentie voor wandelaars, die het bericht al hebben gelezen: Vergeet niet, als u dat nog niet gedaan heeft, om nog een bedrag te storten om het feest goed te laten slagen.

Het was een mooie besneeuwde tocht geworden, die eigenlijk nog zwaarder was dan de tocht twee weken tevoren uit Velp. Veel bospaden waren verijsd, waarop een laagje poedersneeuw was gevallen. Dat maakte het verraderlijk glad. Er waren 282 deelnemers. Het IVV nummer was 11758. We willen de organisatoren hartelijk danken voor de organisatie van deze tocht.

naar de top van deze pagina

Henri Floor