fotoreportage alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Terug naar de homepage van Henri Floor Maarten Luther tocht vanuit Amerongen
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 Op zaterdag 31 oktober 2009 werd de Maarten Luther wandeltocht georganiseerd. Deze tocht werd voor de 9e keer georganiseerd. Deze tocht wordt op de eerste zaterdag na 30 oktober georganiseerd. De start was vanuit De Hof.
Over de weg Zandvoort verlieten we de bebouwde kom van Amerongen. Aan de rand van het dorp ligt ook een huis met de naam Zandvoort. We liepen langs de Amerongse Bovenpolder naar Elst.
Om in de Bovenpolder de variatie in flora en fauna te vergroten is een 45 hectare groot kwelmoeras aangelegd. Het moeras wordt gevoed door schoon grondwater (=kwel) afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug. In zo’n kwelmoeras leven bijzondere plantensoorten die behoefte hebben aan (ijzerrijk) grondwater, zoals waterviolier, lidsteng en bepaalde zeggesoorten. In de komende jaren wordt in de Bovenpolder nog een oude riviergeul uitgegraven en gaan halfwilde paarden en runderen het gebied begrazen. Door deze maatregelen ontstaan in de Bovenpolder geschikte leefgebieden voor amfibieën, kleine zoogdieren, insecten en moerasvogels zoals kwak en (zwarte) ooievaar. Mogelijk worden bij de Bovenpolder in de toekomst ook de ecologische verbindingen met de Heuvelrug hersteld. Door de aanleg van een ecoduct kunnen de dieren ongehinderd van hoog naar laag trekken en omgekeerd. De ontwikkeling van de Amerongse Bovenpolder vindt plaats in samenwerking met de provincie Utrecht, de Dienst Landelijk Gebied, het ministerie van LNV, de gemeente Amerongen, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Rijkswaterstaat.
In Elst kwamen we eerst langs een ingepakte molen.
Molen 't Wissel dateert uit 1855, een ronde stenen molen van het type Grondzeiler. De naam 't Wissel is ontleend aan de wisselplaats die hier in het verleden was toen hier de enkelspoors trambaan van Zeist via Rhenen naar Arnhem liepen. Sinds 1930 werd de molen niet meer op windkracht gemalen.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 In Elst was de eerste stempelpost in de Nederlands Hervormde kerk. We konden hier koffie drinken. We hadden hier amper 3 km gelopen en wij vonden het nog te vroeg hiervoor.
De Nederlandse Hervormde Gemeente te Elst (Utr.) Bij besluit van Koning Willem I, werd op 19 augustus 1819 bepaald, dat de inwoners van de buurtschap Elst, onder Rhenen, voortaan een eigen kerkelijke gemeente zullen hebben, als Nederlandse Hervormde Kerk. Er wordt hun ook toegestaan een Herder en leraar te mogen beroepen. Het provinciaal kerkbestuur van Utrecht en het Classicaal bestuur van de Classis Wijk (bij Duurstede) kreeg opdracht zorg te dragen voor de benoeming van een kerkenraad.
De archiefboeken van onze gemeente beginnen in september 1814. Hieruit blijkt dat er in Elst in 1785, 150 zielen woonden. Twintig jaar eerder in 1765, waren dat er 100. Op 2 januari 1815 is het aantal inwoners toegenomen tot 385, waarvan er 71 lidmaat zijn. Allen van de zuivere gereformeerde godsdienst. Onder hen zijn 40 tabaksplanters. De tabakscultuur was in die tijd de voornaamste bron van inkomsten. Omdat Elst onder het rechtsgebied van de stad Rhenen behoorde, was men ook op de kerk te Rhenen aangewezen. Dat betekende echter wel 1½ uur lopen, waardoor de "tedere jeugd en de zwakke ouderen" vaak verstoken bleven van kerkbezoek. Vooral 's winters had het kerkvolk nogal eens last van kou en sneeuw, omdat er tussen Eist en Rhenen maar een drietal huizen stonden en schuilgelegenheid nauwelijks mogelijk was.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 In september 1814, beginnen de besprekingen voor het bouwen van een kerk en pastoriehuis en het stichten van een eigen kerkelijke gemeente. Men besluit een verzoekschrift te richten aan de Koning het hoofd van de staatskerk. "Dat aan de gemeente van Elst, wier bevolking door de Goddelijke Zegen, zo uitermate is toegenomen en voorzien is dat deze meer en meer zal aangroeien, een gewoon Herder en Leraar mag worden toegestaan. En dat de bezoldiging, op den voet, als veel kleinere gemeenten van 's landswege mag geschieden. De inwoners uit eigen middelen tot het uiterste vermogen zullen bijdragen voor de bouw van een kerk en pastoriehuis". Dit rekest wordt op 13 Februari 1815, door enkele personen naar Den Haag gebracht. Een reis van vier dagen.
Door tegenwerking van de kerkenraad uit Rhenen wordt dit verzoek echter afgewezen. Anno 1816, komen er, door de hoge waterstand van de Rijn, zulke overstromingen, dat de bewoners moeten vluchten en er grote schaarste aan voedsel ontstaat. Dan komt men in 1817 in contact met iemand "zeer bekend met de Minister en Secretaris der Eredienst van de Hervormde Kerk". Met zijn medewerking wordt een nieuw rekest ingediend. Het gevolg hiervan is "Dat als Elst uit eigen middelen een kerk en pastoriehuis kan bouwen en onderhouden'" hun wordt toegestaan een afzonderlijke kerkelijke gemeente te vormen en een predikant te beroepen uit 's lands toelage.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 De tabaksplanters staan garant voor de kosten. Een bedrag contant met de verplichting 7% uit de opbrengsten van de tabak beschikbaar te stellen. Ook de niet tabaksplanters dragen naar vermogen bij. Voor kerk en pastorie wordt een perceel grond gekocht langs de Nieuwe Straatweg, de meest geschikte plaats. De eigenaar wordt schadeloos gesteld, door voor hem een ander groter stuk grond te ontginnen. Men benoemt tot architect, Godert Adriaan de Ridder uit Amerongen. "Zeer ervaren in de bouwkunst". De bouw begint in November 1818. De eerste steen werd gelegd in April 1819. Voor de kerk door H.J. de Ridder. Joh. Quint deed dit voor de pastorie. Beiden woonden in Elst. De eerste steen voor de kerk is geplaatst boven de ingang en is daar nog steeds aanwezig.
In Leiden werd uit een "Franse kerk" een gedeelte van het meubilair aangekocht. Daarvan zijn de "kuip" van de preekstoel en een deel van het doophek, nog in de kerk aanwezig. Als in 1819 de uitvoer van de tabak stagneert, door de hoge toltarieven van de Pruisische Koning, drukken de bouwkosten zwaar op de buurtschap. Opnieuw gaat er een verzoekschrift naar Den Haag. Als antwoord ontving men het al eerder genoemde besluit van de koning, d.d. 19 Augustus 1819. Nu met de mededeling, dat een subsidie verleend werd van ƒ1.000,00. In die tijd een hoog bedrag. De Classis Wijk benoemt in Augustus 1819 een kerkenraad, bestaande uit vier ouderlingen en twee diakenen.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 Als voorzanger is benoemd en aangesteld Jan Gijsbert van Veenendaal, schoolhouder te Elst. Tot doodgraver en klokluider Rijk Klaassen. Van het gemeentebestuur uit Rhenen komt een commissie de nieuw aangelegde begraafplaatsen in en om de kerk inspecteren. Deze plaatsen zijn tot 1829 gebruikt, waarna een nieuw kerkhof in gebruik genomen werd aan de Straatweg, nabij de Veerweg.
7 November 1819 wordt dan de nieuwe kerk ingewijd door Ds. G. J. Coolhaas uit Amerongen, met een preek over Ezra 3 vers 11. En het volk juichte met groot gejuich.
Vanuit Wageningen kwamen 18 muzikanten, uit Ingen, Rhenen en Veenendaal 70 van de beste zangers. Een orgel was er toen nog niet. Zeer veel mensen waren gekomen voor de plechtigheid, ook uit omliggende plaatsen, zodat de kerk te klein bleek en de deuren tijdens de dienst open bleven. De eerste bediening van de Heilige Doop gebeurde op 14 November. De bevestiging van de eerste kerkenraad vond plaats op 21 November 1819, door Ds. J.W. Kersten, predikant te Driebergen. De eerste predikant wordt Ds. G.W. Bisschop uit Veen (NB).
Hij werd zondagmorgen 2 juli 1820 bevestigd door Ds. v. Doesburg uit Wijk bij Duurstede, de scriba van de Classis Wijk. In 1824 is het aantal gereformeerde zielen van de gemeente gestegen tot 500. Op 20 December 1860 wordt er een organist benoemd. Er staat dan voorlopig een huisorgel in de kerk. Uit een vergadering van Januari 1861 blijkt, dat er een kerkorgel is aangekocht dat in Mei gereed zal zijn. Dhr. C. v. Voorthuizen wordt voor een halfjaar benoemd tot organist. Orgeltrapper wordt Dirk v. Baaren.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 Een heel moeilijke tijd voor de gemeente is de periode geweest van 1930 tot 1945. Door vooral financiële problemen kon er geen predikant meer beroepen worden. Het interieur van de kerk is ingrijpend gewijzigd in 1947, waarbij de oude kerkbanken, hoge en lage, sommige met deurtjes, zijn vervangen door klapstoelen. Met uitzondering van twee banken met luifel achter in de kerk.
De kerk is van binnen grondig gerestaureerd in 1963, waarbij de klapstoelen weer verdwenen en ook de twee oude banken met luifel voor de banken, die we nu nog gebruiken. Toen werden ook de beschilderingen op de balken en het ronde gewelf aangebracht.
Enige jaren later kwam er centrale verwarming en een nieuw orgel. De oude pastorie is in 1959 vervangen door de huidige.
De pastorie was vroeger tegen de kerk aangebouwd. Kerk en pastorie vormden één front langs de straatweg. De deur naast de preekstoel (nooduitgang), kwam vroeger uit in de studeerkamer van de pastorie. De kerk staat nu op monumentenlijst, mede door de unieke dakconstructie. De achtertuin van de pastorie is enige jaren geleden veranderd in parkeerplaats. De treures die daar in 1823 is geplant, op een heuveltje, kon behouden blijven en is de enige herinnering aan de vroegere pastorietuin.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 We staken de doorgaande weg door Elst over. Achter een oude, maar goed gerestaureerde tabaksschuur kwamen we bij de kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland. Hier was echter geen stempelpost en de kerk was ook dicht. Voordat we Elst verlieten stond praktisch aan de rand van het dorp opnieuw een oude tabaksschuur met de naam Paardekop. We liepen nu langs de bosrand. Hierbij hadden we fraaie gezichten in brede boslanen met fraaie herfstkleuren, dit ondanks het op dat moment nog ontbreken van een zonnetje.

We betraden nu het Amerongse bos. We liepen hier achtereenvolgens over de flanken van de Galgenberg en de Elsterberg. Het pas voerde hier enige malen over trajecten van een mountainbike route en dat was minder geslaagd. De tegemoet rijdende fietsers letten nu wel goed op, maar dat gebeurt niet altijd.

We kwamen bij het Egelmeer. Van een echt meer is hier echter geen sprake, want we zagen hier geen water.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het egelmeer een laaggelegen heidegebied op de Amerongse Berg en je vind hier natte heidevegetaties met bijzondere planten. Struikheide en dopheide vormen de voornaamste begroeiing. In de bodem van het meer ligt op ca 30 cm diepte een laag die slecht doordringbaar is voor water, een ‘oerlaag’. Hierdoor blijft er regenwater in de ‘schotel’ staan (vandaar de naam egelmeer). De waterstand in deze ‘schotel’ is veel hoger dan de grondwaterstand in de bodem ernaast, waar het regenwater zo weg kan zakken. Daar kan het grondwater meters lager staan dan de bodem van het meer.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 De grondwatermeter laat deze diepe waterstand onder het Egelmeer zien. De waterstand in het meer en ook de diepe grondwaterstand komen in de winter omhoog en dalen weer in de zomer omdat er dan meer verdamping is.
Het meer wordt normaal gesproken gevoed door regenwater. Soms komt het diepe grondwater zo hoog dat het over de rand van de oerlaag in het meer kan stromen (dat gebeurt in de groene zone van de meter).
Het diepe grondwater bevat opgeloste stoffen uit de bodem, waaronder kalk. Stoffen die niet in regenwater voorkomen. Daarom komen er in en om het meer bijzondere plan­ten­soor­ten voor. De laatste keer dat het diepe grondwater boven de oerlaag uitsteeg was in de natte winter van 1994 -1995.
Waar de naam Egelmeer precies vandaan komt is niet bekend, we weten wel dat de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden hier al kwamen. Zij noemden het Aegil Marum. Maar Aegil heeft niets met egels te maken. Egelmeer kan dus een verbastering van die naam zijn. Een andere verklaring kan zijn dat het genoemd is naar de bloedzuigers die er zaten, want in de Middeleeuwen werden bloedzuigers, egels genoemd.
We volgden nu de oude Defensieweg naar het Prattenburgse bos te Rhenen. Daarna werd koers gezet naar Veenendaal. We liepen bij NS station Veenendaal West onder de spoorlijn door. Want er werd nu een bezoek gebracht aan de Nederlands Hervormde kerk te Veenendaal. Door terugkerende wandelaars van de Westerkerk viel het wandelaars, die de routebeschrijving niet hanteerden, en op de heenweg waren niet op dat de routes hier verschillend waren. In de Westerkerk was trouwens de tweede stempelpost.

Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 We verlieten Veenendaal in westelijke richting. Buiten Veenendaal volgden we de Haarweg in de richting van Overberg. Daarbij kwamen we nog langs een oorlogsmonument.

De derde stempelpost was in de Nederlands Hervormde Efrathakerk te Overberg. Hier konden wij volgens de routebeschrijving gratis koffie krijgen. Wij behoorden ook tot de gelukkigen die hier gratis koffie kregen. Want toen de koffiekan op was, duurde het 10 tot 15 minuten voordat de volgende kan met koffie beschikbaar was. En dat was voor veel wandelaars te lang wachten.

We verlieten de Efrathakerk weer. Bij de spoorwegovergang zagen we drie wandelaars, waarvan we er twee op de foto wilden zetten. Daardoor viel het ons niet op dat de derde wandelaar een 15 km wandelaar was die op blote voeten liep. Dat hoorden we later van die twee andere wandelaars.

Door een bospassage werd de Rijksinrichting voor jongens te Overberg bereikt. Er stond bij de ingang een kunstwerk, een werk, waarvan je niet kan zien wat het voorstelt. Verderop kwamen we bij recreatiedorp De Ossenberg met restaurant Het Osje. Volgens de routebschrijving zouden de pannekoeken hier goed smaken.

Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 Opnieuw liepen we door een bos en kwamen langs va­kan­tie­bun­ga­lows. Na de Leemkuil steeg ons pad geleidelijk en spoedig daarop werd de hoogste berg van de provincie Utrecht bereikt, de 69 meter hoge Amerongse berg. Op de top staan bomen, zodat er geen uitzicht is.

Na nog een paar prachtige lanen werd restaurant 't Berghuis bereikt. Voor sommigen was het hier lang wachten op een kopje koffie. De afgelegde afstand bedroeg hier 20 km. Verder dwaalden we door het Amerongse bos langs de noordkant van Amerongen
Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen staan er al sinds 1770. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen, die het bos lieten aanleggen om er te kunnen jagen. De imposante oude en grote bomen met een weelderige ondergroei doen denken aan een oerbos. Het heuvelachtige terrein zorgt voor onverwachte vergezichten, aan de noordkant over de Gelderse Vallei en in zuidelijke richting tot ver in de Betuwe.
Het Amerongse bos ging over in het Zuylensteinsebos. Bij sportvelden werd Leersum bereikt en even later de vierde stempelpost in de Rooms Katholieke St. Andrieskerk. Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 Hier konden we zelf onze prijs voor de koffie bepalen. De Uilentoren werd ook nog in deze mooie wandeling opgenomen.
Uilentoren In 1904/05 liet deurwaarder/rentmeester H.G. van Dam heide ontginnen en bos aanplanten. Bij de ingang van het terrein Lombok werden vier sierpalen gezet. Op het hoogste punt van het Lombokbos werd een uitkijktoren gebouwd "Pyramide Lombok", een open onderverdieping met een trap en veel kantelen, met saterkoppen en uilen als versiering. Later kreeg hij zijn naam Uilentoren. In 1926 werd de uilentoren eigendom van de gemeente.
Bij de Johannes kerk te Leersum aan de Koningin Julianalaan was opnieuw een stempelpost. Op de buitenkant van de kerk zagen we een afbeelding van een Christusmonogram. De volgende kerk waarlangs deze wandelroute voerde was opnieuw een kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland die niet aan deze organisatie meedeed. De op een na indrukwekkendste kerk van deze wandeltocht was de Nederlands Hervormde Michaelskerk Leersum (25,7). Ze hadden hier een heel mooi stempel.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009
De Mi­cha­ël­kerk is de Dorps­kerk in Leer­sum, ge­le­gen aan de Rijks­straat­weg. De Mi­cha­ël­kerk (ge­noemd naar de aarts­en­gel Mi­cha­ël) werd rond 1400 ge­bouwd in Ro­maan­se bouw­stijl (het schip is het oudste deel) en werd enige eeuwen later fors uitgebreid aan de achterzijde. De toren werd honderd jaar later gebouwd. De adellijke heren en vrouwen van Zuylenstein lieten zich onder het koor in de grafkelder begraven. Vanaf 1699 bestaat er in Leersum een zelfstandige gemeente. Vanaf die tijd mocht men een eigen predikant hebben. Wel hadden de heer van Zuylenstein en zijn opvolgers het recht om een predikant van de "gereformeerde religie" te benoemen. Daar stond tegenover dat van de adellijke heren werd verwacht dat ze de eredienst financieel steunden en voor de pastorie zorgden. Op 10 april 1999 vierde de hervormde gemeente te Leersum haar 300 jarige bestaan.
Na een supermarkt, die op de kleintjes zegt te letten werd Leersum weer verlaten. In het Zuylensteinse bos kwamen we langs een schaapskooi. Teruggekeerd in Amerongen kwamen we langs een molen en een drietal kerken, teweten de Gereformeerde Kerk De Ark, de kerk van de Nederlandswe Protestantse Bond Rijnkapel en de Nederlands Hervormde Andrieskerk.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 In 1830 werd ter vervanging van de oude molen de huidige molen als beltmolen gebouwd en kreeg toen zijn naam "Maallust" en bleef tot 1853 deel uitmaken van de kasteelbezittingen van kasteel Amerongen.
In 1890 kwam de molen in bezit van Hendrik Capel, die in een pakhuis naast de molen een stoommeelfabriek expoiteerde en een handel in granen en veevoer dreef. Na hem wisselde de molen nog diverse keren van eigenaar.
Blijkens een veilingaffiche uit 1925 had Maallust in dat jaar inmiddels electromotoren. Sinds dit jaar ging het met Maallust bergafwaarts en werd de molen in 1938, in opdracht van wed. J. van Ree van haar belt, wieken en kap beroofd en werd vanaf omstreeks 1950 ingeklemd door twee grote silo's, die inmiddels zijn afgebroken.
Molenaars/eigenaren waren: Theunis van Ree (1830 - 1853), Wouter van Altena (1853 - 1869), Rijk van Korlaar (1869 -1890), Hendrik Capel (1890 - 1906), Jan Willem van Rooyen (1906 - 1925) en Jan van Ree (na 1925).
De in 1980 opgerichtte Stichting "De Amerongse Molen" heeft uitgewerkte plannen voor het herstel van Maallust als maalvaardige molen, maar die lopen veel vertraging op door een moeizame onderhandelingen met de toenmailge eigenaar.
Herstel van Maallust zou betekenen dat in de provincie Utrecht weer een beltmolen te vinden is en zou tevens een terugkeer van het historische dorpssilhouet van Amerongen betekenen.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 Na de verplaatsing van 27-02-2007 is het weer even stil rond de molen, maar in de praktijk werden er alle offertes aangevraagd door het SDUM = Stichting de Utrechtse Molen. Zij zijn eigenaar van de molen is en Stichting het Utrechts Landschap is de beheerder. In 2008 is men dan ook daadwerkelijk met de restauratie begonnen. deze restauratie loopt ook door in 2009 en de uiteindelijke oplevering zal pas in 2010 zijn.

Ger. Kerk De Ark
Aanvankelijk kwamen de Gerefor- meerden van Amerongen, Elst en Leersum bijeen in een doleantiekerk van voor 1900. Doordat de dorpen zich in de 60ger en 70ger jaren nogal uitbreidden, kwam er in Leersum behoefte aan een eigen kerkgebouw. Er vond daarom een splitsing plaats van de gemeente. Tegelijk bleek toen het oude gebouw in Amerongen in een te slechte staat om verder dienst te kunnen doen.
In 1972 werd er een eerste ontwerp gemaakt voor een nieuwe kerk in Amerongen. In 1975 werd de nieuwe kerk in gebruik genomen. Op zondag 14 mei 2000 vond een feestelijke herdenkingsdienst van de kerk plaats ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de kerk. De gemeente bestond toen al ruim honderd jaar. Dit honderdjarige bestaan werd gevierd op13 januari 1988.

Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 NH Andrieskerk.
Wie door de grote buitendeuren naar binnenstapt, moet nog door een glazen deur om echt de kerk in te komen. Maar het is goed om bij die glazen deuren even halt te houden, omdat boven de deuren een tiffani-raam hangt. Dit is een soort glas-in-lood raam en het werd gemaakt door Leida Koster-Lamboo en José van Zanten-Lamboo in 1998. Het raam beeldt het thema van het jaar 1998 uit namelijk: "Verzoening". "De punt van het raam symboliseert het licht dat van Jezus uitgaat. U kunt er ook een kruis in zien. Het licht valt naar beneden waar drie figuren gehurkt zitten. Zij houden de handen ineen - klaar om dat licht van verzoening te ontvangen." (Met dank voor de uitleg van Leida Koster)
De Andrieskerk is een driebeukig bakstenen gebouw en stamt uit de 15de eeuw uit de tijd van voor de Reformatie. Na de Reformatie werd de St. Andries al gauw Andrieskerk. Op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Leersum en Rhenen ligt Amerongen. Vanuit de uiterwaarden en vanaf de Amerongse berg is de Andrieskerk al van verre te zien.
De toren die in 1527 werd gebouwd heeft de Utrechtse domtoren als voorbeeld. De toren is eigendom van de burgerlijke gemeente.
Maarten Luthertocht vanuit Amerongen op 31 oktober 2009 Voor de Andrieskerk stond nog een uit 1898 stammende Wilhelminaboom .

Het was een hele mooie tocht geworden. We hebben genoten van de talrijke herfstkleuren in de bossen. Er deden ongeveer 1200 wandelaars mee. Een groot deel van de route voerde door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug, een hoge zandrug in het vlakke landschap, strekt zich uit van Hilversum tot aan Rhenen. In oktober 2003 heeft de Utrechtse Heuvelrug officieel de status van Nationaal Park gekregen. Het park ligt ten zuiden van de A12, tussen Driebergen en Rhenen en beslaat met een oppervlakte van 6000 hectare slechts een gedeelte van de heuvelrug. Via het Nationaal Park streven de eigenaren (Staatsbosbeheer, Het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten en een aantal particuliere eigenaren) naar bescherming en verbetering van natuur en recreatie. Het grootste deel van de Utrechtse Heuvelrug wordt bedekt door fraaie bossen, maar er komen ook relatief veel heideterreinen, vennen en stuifzanden voor.
De ingetekende route van deze wandeltocht treft u aan het eind van de fotoreportage. De verklarende nummers volgen hierbij:

1. start, finish en ook nog in de direkte omgeving de Gereformeerde kerk De Ark Amerongen, de Nederlandse Protestanten Bond kerk Rijnkapel Amerongen en de Nederlands Hervormde Andrieskerk Amerongen
2. Nederlands Hervormde kerk Elst
3. Nederlands Hervormde Westerkerk Veenendaal
4. Nederlands Hervormde Efrathakerk Overberg
5. Rooms Katholieke Sint Andries kerk Leersum
6. de Nederlands Hervormde Michaelskerk Leersum
links van de nummers 5 en 6, op het meest westelijke punt van de kerk staat de Johannes kerk Leersum
naar de top van deze pagina

Henri Floor

naar de top van deze pagina