Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden
de 40 km lange Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden

op de fruitpost onze trouwfoto van vrijdag 3 oktober 1986 Op za­ter­dag 3 ok­to­ber 2009 or­ga­ni­seer­de WS78 de Lei­dens-ont­zet tocht van­uit Lei­den. De start was van­uit het Da Vin­ci Col­le­ge.
Voor ons was de­ze dag een bij­zon­de­re dag. Het was on­ze trouw­dag. Links ziet u een fo­to van ons trou­wen op 3 ok­to­ber 1986. Rechts een foto die op de fruit­post is ge­no­men.
Het was maar goed dat we in de trein naar Leiden Lammenschans bij een 76 jarige wandelaar uit Ede waren gaan zitten. Hij wist namelijk niet, dat we in Leiden Lammenschans moesten uitstappen. Hij had een kaartje naar Leiden CS gekocht.
Rond negen uur verlieten wij de start. We volgden het Rijn/Schie kanaal ook wel Vliet genaamd. Na de spoorlijn Utrecht/Leiden, die hier één-sporig was, werd spoedig afgeslagen. Bij het afslaan hadden we uitzicht op de Rodenburger molen, een ronde stenen poldermolen van het type Grondzeiler.
Door een bospassage en een buitenwijk van Leiden werd sportpark Roomburg bereikt. We liepen weer naar de Vliet en staken deze over via de Julius Ceasar Brug. Ons pad voerde nu langs enige 10 verdiepingen tellende hoge flats. Daarbij liepen we nu langs de Vliet tegengesteld. Meerdere kanoërs waren hier aktief. We hadden hier weer uitzicht op de Rodenburger molen.
Daarop werd Park De Bult bereikt. In dit park zaten talrijke heuvels en nu weten we waaraan dit park zijn naam ontleend. Opnieuw kwamen we bij de Vliet en volgden dit nu over een grintpaadje langs De Vliet.
Park De Bult was vroeger een vuilnisbelt. Rond 1985 werd het huidige park aangelegd.
de 40 km lange Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden

ELZA Hoeve Ter hoogte van een hoge flat aan de overzijde van de Vliet betraden we polderpark Cronesteyn. Ons pad was volgens geelgekleurde informatieborden op de schop. We merkten daar gelukkig niets van. Er stond in een weiland een molentje op een piramidevormig houten standaard. Bij het hek van het Reigersbos aangekomen, bleek dat het hekwerk was afgesloten. Gelukkig voerde onze route hier niet doorheen.
We kruisten, naar later bleek, de terugroute. Het bleek dat we inmiddels op een traject van de Weipoort schaats-route liepen, maar deze verlieten we spoedig weer. We passeerden Brasserie Cronesteyn. Net als op vele andere huizen wapperde hier de Leidse vlag, een rode vlag met sleutelmotief. In Leiden werd Leidens-ontzet gevierd. Hier kwamen ongeveer honderduizend mensen op af. Op deze tocht kwamen 275 wandelaars af.
Aan de overzijde van de Vliet stond een 17 verdiepingen hoog ovaal gebouw. Verder liepen we langs de Vliet naar de soeppost. Daarbij kwamen we nog langs talrijke fraaie boerderijen. We passeerden nog een bord met de tekst: Oostvlietpolder, Houwe zo, www.vriendenoostvlietpolder.nl
Wat is de Oostvlietpolder?
De Oostvlietpolder is de laatste groene, agrarische polder van Leiden. Deze polder ligt tussen de A4, de Vliet, het recreatiegebied de Vlietlanden en het polderpark Cronesteyn.
Waardoor wordt de polder bedreigd?
De PvdA, VVD en GroenLinks willen deze polder opofferen voor een 40 hectare groot bedrijventerrein. Daarnaast willen alle partijen (met uitzondering van de SP) een snelweg door de polder aanleggen: de Rijnlandroute. De snelweg zou zelfs dwars door een weidevogelreservaat aangelegd worden. De bebouwing zou de nekslag zijn voor de groene Oostvlietpolder.
Waarom een bedrijventerrein?
Men claimt dat een nieuw bedrijventerrein banen op zou leveren, maar dat is aantoonbaar onjuist. De 'Economische Monitor 2007' van de provincie stelt dat er genoeg direct uitgeefbare bedrijventerreinen in de Leidse regio zijn. Daarnaast heeft Leiden de laagste werkloosheid van Nederland. Daarentegen bungelt Leiden onderaan als het gaat om de hoeveelheid natuur in de omgeving. De grootste rem op de economie van Leiden is niet de hoeveelheid bedrijventerrein, maar het gebrek aan groen.
de 40 km lange Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden

in het Buytenpark te Zoetermeer Bij de ELZA Hoeve was de soeppost op 7,5 km.
De Elza Hoeve is het melkveehouderijbedrijf van de familie van der Post te Leiden. Op het bedrijf worden zwartbonte koeien gemolken. Op 12 juni 1997 werd het predikaat "35 jaar eerste klas melk" verkregen.
Het bedrijf ligt in Zuid-Holland en bestaat uit 24 hectare grasland. In de winter voeren we kuilgras en geweekte pulpbrok. Naast het kuilgras en de pulp krijgen de koeien ook ongeveer 6-8 kg krachtvoer per dag.
Op het bedrijf worden zo'n 22-28 koeien gemolken met een gemiddelde melkproductie van meer dan 10.000 kg melk per jaar met 4.08% vet and 3.30% eiwit.
Ons fokdoel is om koeien te fokken met goede benen, goede uiers en een goede melkproductie. De stieren die we gebruiken en gebruikten zijn oa.: Black Romeo, Blackstar, Buster, Celsius, Chief Mark, Cleitus, Corinto, Eastland Cash, F16, Fatal, Ferrari,Inspiration, Jaguar, Laurel, Lava, Lexus, Luke, Marlin, Marconi, Starbuck, Startmore Rudolph, Sunny Boy, Tesk, Ugela Bell
Wij vinden het leuk om met onze dieren naar fokveetentoonstellingen te gaan. De laatste 12 jaar hebben we al heel wat prijzen behaald op zowel regionale als landelijke shows. De twee bekendste koeien op ons bedrijf zijn: Libella 4 en Carla 22 Beide koeien wonnen al vele prijzen. Libella 4 was zelfs 1 van de afgevaardigden naar zowel Barcelona als Brussel voor deelname aan het Europese Kampioenschap. Libella 4 is tweemaal gespoeld, 1 maal met Celsius en 1 maal met Startmore Rudolph. Van beide spoelingen zijn nog enkele embryo's te koop.
de 40 km lange Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden

Zuidbuurt Nu betraden we recreatiegebied Vlietland. Vlietland bestaat uit de Spekpolder, Hofpolder, Rietpolder en Meeslouwerpolder. In de Spekpolder ligt een grote jachthaven, waar we vrij dicht langs liepen, maar waar we niets van zagen door struikgewas en bomen. Maar toen we later op Google-Maps de route bekeken, was dit echter duidelijk te zien. We kwamen bij een groot meer met strand. Het zand was mul waardoor we over het naastliggende gras liepen. De wind woei hier hard en het was af en toe wat regenachtig. Deze dag borgen we wel drie of vier maal ons fototoestel in onze rugzak op vanwege het regenachtige weer. Maar evenzo vaak haalden we het even later weer te voorschijn om op deze voor ons bijzondere dag, verder foto's te maken.
We liepen verder over het Bakkerpad, dat vlak langs het meer liep en parallel aan de A4-snelweg, die we ook duidelijk hoorden. Op het moment dat we ons afvroegen, of we deze tocht wel zo mooi vonden, terwijl we vrij dicht langs een drukke snelweg liepen, werden we ingehaald door twee snelle wandelaars. Het waren de uitzetters van WS78 Gouda en de oud-bakker maakt de opmerking dat dit zo'n prachtige tocht is. Toen de opmerking goed en wel verwerkt was, waren zij alweer buiten gehoorafstand om een opmerking terug te maken. We volgden verderop een eind de Kniplaan waarbij we langs de Vogelplas Starrevaart liepen. Opnieuw liepen we vrij dicht langs de A4-snelweg, maar nu in tegengestelde richting. Dat moesten we natuurlijk niet te lang doen want anders zouden we op het eerder vermelde traject uitkomen. We volgden een (WS78-)fraai hobbelig graspad parallel aan een fietspad gescheiden door een smalle, overspringbare sloot. Er waren enkele "watjes" die hier echter het asfaltfietspad volgden.
de 40 km lange Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden

langs de Weipoortseweg We kwamen weer bij de Kniplaan uit. De regen werd nu intensiever en we besloten nu ook de regenbroek aan te trekken. Daarna staken we een viaduct over de A4 over. Vanwege de harde wind zagen we slechts enkelen moeizaam met een paraplu lopen. We werden ingehaald door twee dames uit het Utrechtse. Zij hadden eerder dit jaar vanuit de Franse plaats Reims naar Santiago de Compostela gelopen in ongeveer drie maanden. Het zijn ook trouwe WS78 wandelaars.
In Stompwijk volgden we 100 meter de Stompwijksche Vaart, maar sloegen daarna weer af en volgden een fietspad tot aan de Zoetermeersche Meerpolder. In Zoetermeer bereikten we het Buytenpark en even later zagen we de overdekte skischans van Snowworld. In het restaurant van Snowwworld was de grote rust. Hier zaten we bij het raam dat uitzicht bood op jonge kinderen van een jaar of vier die skiles kregen. De consumptieprijzen waren hier schrikbarend hoog en we besloten dan ook maar één consumptie te nemen. Op de koffiepost was ook melk en karnemelk te koop en dat in ons achterhoofd houdend vervolgden we na de grote rust met nog een traject door het Buytenpark. Na het Binnepark kwamen we bij een winkelcentrum en op de hoek troffen we een supermarkt waar je inkopen kan doen met een bonus kaart. We besloten hier chocomelk te kopen. Een liter chocolademelk was in prijs praktisch de helft van de genoten consumptie op Snowworld. Na het afrekenen van de chocolademelk troffen we hier ook andere wandelaars, die echter hun sigarettenvoorraad moesten aanvullen. Het waren de enige wandelaars uit Limburg die voor deze tocht naar Leiden waren afgereisd.
de 40 km lange Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden

Grote molen, een wipmolen te Zoeterwoude-Rijndijk Een ANWB bordje gaf aan dat we hier ook een traject van de Noord Aa wandelroute volgden. Nu kwamen we bij de Zoetermeerse Plas. Hier troffen we talrijke surfers. Door de harde wind was het voor de surfers moeilijk om goed te surfen. We troffen dan ook de meeste surfers naast hun plank aan de rand van het meer aan. Toen we een foto van één van hen wilden maken moest de desbetreffende persoon hier hartelijk om lachen. Ons pad kwam ook over een naaktstrand. Het weer was er (helaas) niet naar om deze badgasten te zien, maar we waren wel benieuwd of deze badgasten bij het voorlopen waren aangetroffen. Nu kwamen we bij het Prielenbos en dit was wat ons betreft wel één van de mooiste trajecten van deze wandeltocht. Bijzonder daarbij was nog dat enige vlonders zelf onder water stonden.
Het Prielengebied (Prielenbos) is een vrijwel ongerept stukje natuur, ten noorden van Zoetermeer. Het is ontstaan door klei-opspuiting uit de gegraven Zoetermeerse Plas. Onder die kleilaag zat zand en dat was nodig voor de aanleg van woonwijken en wegen. Toen de klei ging drogen en inklinken ontstonden op verschillende plaatsen geulen, kreken, ook wel prielen genoemd. Er zijn destijds her en der elzen aangeplant en de waterstand wordt kunstmatig op een vrij hoog peil gehouden. Temidden van wat als puur natuur oogt, kun je dan ook op sommige plaatsen zomaar een pvc-buis uit de grond zien steken. Het aardige is dat dit moerasgebiedje u in het klein een beeld geeft van hoe Nederland er lang geleden uit heeft gezien.
In het gebied huizen van tijd tot tijd diverse uilen. De ransuil is er gezien en ook de bosuil. De grote bonte specht is er een trouwe gast, evenals de buizerd, die vaak boven het gebied cirkelt en 'miauwt'. Ook de goudvink en de ijsvogel zijn in dit gebiedje gezien.
de 40 km lange Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden

Polderpark Cronesteyn Een ANWB bordje gaf aan dat we ook een traject van de Meer en Woude fietsroute volgden. Meteen na een bordje met het wapen van de gemeente Zoeterwoude werd (kinder-)boerderij 't Geertje bereikt. Hier was op 29 km de koffiepost. Naast kinderboerderij was 't Geertje ook een zuivelboerderij waar kaas en (karne-)melk gekocht kon worden. Coos kocht een stuk geitenkaas. 't Geertje lag aan het water en langs de waterkant lagen talrijke roeiboten. Iets verderop waren kano's op elkaar gestapeld.
't Geertje is een veelzijdige biologische veehouderij in het Groene Hart van de Randstad. Op het Geertje kun je de boerderij van vroeger herleven. Hier worden namelijk alle landbouw dieren kleinschalig gehouden. Zo zijn er o.a. 120 melkgeiten, 22 melkkoeien, 40 varkens, 100 legkippen, 20 loslopende kippen en 5 paarden. Van de melk van onze koeien en geiten maken wij kaas en zuivelproducten die we weer in onze boerderijwinkel verkopen, samen met vele andere biologische streekproducten.
Ook hebben wij een boerderijrestaurant waar u deze producten kunt bestellen of waar u gewoon kunt genieten van bijvoorbeeld een kopje koffie, broodje kaas of een pannenkoek. Daarnaast verhuren wij ook nog boten, kano’s en fietsen en kunt u een nachtje op de boerderij overnachten in een tentje of in 1 van onze trekkershutjes. Er zijn ook mogelijkheden voor bedrijfsuitjes, kinderpartijtjes, vrijgezellenfeestjes etc.
Op het ruime erf van ’t Geertje groeien veel verschillende planten, bomen en struiken. Voor het fruit hebben we allerlei soorten geplant van appel, peer, abrikoos tot moerbei, mispel, kruisbes en pruim. In het voorjaar planten we de viooltjes en in de zomer domineert de geranium. Verder zijn er nog verschillende bomen en struiken die er vanuit de natuur zelf groeien zoals de wilg, berk, els, esdoorn en es, kastanje, linde en soorten waar ik de naam niet van ken. Tussen de gebouwen en bomen door is er nog volop ruimte voor wat er maar groeien wil en dat zijn dan voornamelijk brandnetels onder de bomen en riet aan de waterkant. Deze natuurlijke variëteit aan planten biedt weer ruimte voor een variëteit aan dieren. In de grond hebben we het bodemleven. We zien het niet maar het is een wereld aan micro-organismen die uiteindelijk de planten weer voeden. Dit zorgt voor een wereld aan insecten waar vervolgens weer de vogels op afkomen. Vooral in het voorjaar laten zij zich horen, velen in soort. De Ooievaar, kerkuil, boerenzwaluw, koekoek, specht, karakiet, winterkoninkje, merel, roodborstje en honderden spreeuwen en mussen.
Wandelplaatje 
van de  40 km lange 
Leidens-ontzet Tocht
vanuit Leiden. Toen wij ons pad vervolgden kwam nog een meisje op een paard over een weiland aangereden. We zetten koers naar het plaatsje Zuidbuurt en fotografeerden de kerktoren op afstand. Aan het eind van het lange Korte Kerkepad door een weiland stond een auto met zijn lichten aan stil langs de kant van de weg. Het bleek dat er een bestuurslid van WS78 inzat en vriendelijk naar ons wuifde. Nu volgde een ruim 2 km lange weg door buurtschap Weipoort. Deze weg was omzoomd met talrijke fraaie boerderijen. Verderop volgden we een vrijliggend fietspad langs de weg. Bij boerderij Vredebest stonden twee opgezette koeien die haast echt leken.
Op een gegeven moment lag er naast de hoofdweg een parallelweg met enige woonhuizen. Hoewel onze route over het fietspad liep, besloten wij die parallelweg langs de woonhuizen te volgen. Dat leek ons een mooiere route. Het bleek dat de ANWB ook hier een fietsroute had uitgezet en wel met de naam Laagland. Op een splitsing stond een wandelwegwijzer van het Streekpad Groene Hart en de Zoeterwoudse route.
Op ruim 34 km werd in Zoeterwoude de fruitpost bereikt. Een internetwandelfotograaf was bereid om ons beiden op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit op persoonlijk verzoek. Deze dag was voor ons bijzonder omdat het onze trouwdag was. En hoe kunnen wandelaars het beste een feestje vieren? Wel door een wandeltocht te maken. We maakten hier nog iets bijzonders mee. De minst slanke dame van de verzorgingsploeg zakte plotsklaps door een tuinstoel. Ze schrok uiteraard wel, maar mankeerde gelukkig niets. De hiervoor genoemde internetwandelfotograaf reageerde snel door hier een foto van te maken. Toen wij later op mijnalbum.nl zijn fotoreportage bekeken bleek deze foto het internet toch niet gehaald te hebben. 1 euro munt van Cyprus Er was voor ons persoonlijk hier nog iets bijzonders. We verzamelen namelijk euromunten. Van elk land proberen we zoveel mogelijk van elke waarde één munt te hebben. En na het kopen van een flesje limonade kregen we een munt van één euro terug waarop een groot kruis stond. We wisten zeker, dat we deze munt nog niet hadden. De munt bleek afkomstig van Cyprus. De afbeelding op de munt is een kruisvormig afgodsbeeld uit de Chalcolithische periode (3000 voor Christus).
de 40 km lange Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden

vreemde vogel in de legale graffiti tunnel Na de fruitpost volgden we de Zuid­buurt­se Wa­te­ring en de Wei­poort­se­vliet. Bij een hekwerk kwam een bekende wandelaar van links gelopen. Hij zag er erg tegen op om over dat hekje te klauteren en had, zonder resultaat, naar een alternatief vervolg van de route uitgekeken, maar niet getroffen. Voor de N11 ver­keers­weg sloe­gen we af en kregen nu zicht op de Grote Molen, een Wipmolen te Zoeterwoude -Rijndijk.
Toen kwamen we bij de legale graffiti tunnel. Voor ons gaf dat een flink oponthoud. Want we wilden alles op de foto zetten. We hebben ons tot 22 foto's kunnen beperken van deze graffiti. Vervolgens kwamen we nog door natuurgebied De Elfenbaan. Hier liepen koeien ook over het asfaltfietspad.
Nadat we de A4-snelweg weer waren overgestoken liepen we opnieuw door het Polderpark Cronesteyn. Hier was een route uitgezet met zoveel mogelijk hekjes waar we overheen moesten klauteren met onze vermoeide benen. Aan onze benen voelden we nu heel duidelijk dat we geen 30 meer zijn. Maar we zijn wel over alle hekjes gekomen. Op de laatste weg langs de Vliet kwam nog een boot aangevaren die 12 roeiboten voorttrok. Bij de finish gaf ons GPS-apparaat 41,3 km. Een andere wandelaar had 39,6 km op zijn GPS-apparaat staan. Hij had deze tocht 1½ uur sneller afgelegd. Zou dat er wat mee te maken hebben?
Het was, zeker voor deze omgeving, een mooie tocht. Duidelijk was hier, dat we in het Groene Hart liepen. Het IVV-nummer was 11661. Voor de start van deze wandeltocht hadden we talrijke bekende wandelaars begroet. Het lijkt wel een beetje op een nieuwjaarsdag, mede omdat dit de eerste tocht in het nieuwe winterseizoen was.
de 40 km lange Leiden-ontzet tocht met WS78 vanuit Leiden

in de legale graffiti tunnel Zo troffen we een wandelaar uit Bergen op Zoom. Hij had het er over dat hij zo'n 15 jaar geleden voor het laatst bij WS78 had gelopen, toen WS78 vanuit zijn woonplaats een tocht had georganiseerd. Dat moet dan 30 november 1985 zijn geweest. Want de andere keren dat WS78 een tocht vanuit Bergen oo Zoom had georganiseerd was op 17 januari 1998 en 23 februari 2002. Voor 28 november 2009 staat ook weer een tocht van WS78 vanuit Bergen op Zoom op het programma. Nu was hij met pensioen en kon nu makkelijker naar wandeltochten toe reizen.
Bij de finish troffen we o.a. vier wandelaars, die voor de eerste keer bij WS78 wandelden. Het ene echtpaar hadden we dit jaar leren kennen tijdens de vierdaagse van Odoorn. En daarna ook nog getroffen op de vierdaagse van Diever.
Het andere echtpaar kenden we van de Kempische Driedaagse en de Heuvelland vierdaagse. Aan hen had ik over deze wandeltocht vanuit Leiden verteld. En zij hadden het hiervoor genoemde echtpaar leren kennen op de 27e Wereldhavendagentocht, die op 5 en 6 september 2009 werd georganiseerd. En zij hadden de informatie over de WS78-tocht weer doorverteld.
Halverwege de tocht hadden we een jongeman uit Alkmaar, die bij velen bekend is als de man met de rood/wit gekleurde stok, bij een bruggetje in het gras zien kijken. Hij zocht iets. Twee jonge dames, die voor ons liepen, hadden vermoedelijk al gevraagd of ze hem konden helpen met datgene wat hij zocht. Wij passeerden hem derhalve zonder onze diensten aan te bieden. Het praten ging hier vanwege de harde wind toch ook moeilijk. Aan het einde van de tocht, even voor de legale graffiti tunnel troffen we de jongeman uit Alkmaar weer. Aan de andere kant van een brug was hij opnieuw naar iets aan het zoeken. Wat dat was blijft gissen. Maar nadat we later bedachten dat hij ook aan geocaching deed, werd alles duidelijk. Beide keren dat we hem zagen zoeken, was hij natuurlijk op zoek naar de desbetreffende geocache. Want ook al heb je de lokatie gevonden, dan nog kan zo'n geocach verstopt zijn.
We danken de organisatoren hartelijk voor deze tocht.

naar de top van deze pagina

Henri Floor