Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht van de E8 trajekt Rothenburg ob der Tauber - Riedenburg Foto's van de Europäischer Fernwanderweg E8 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Terug naar het overzicht van de hele E8 Terug naar het overzicht van de buitenlandse tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E8

datum : zaterdag 12 september 2009
traject

:

Rothenburg ob der Tauber - Schandtaubertal - Bettenfeld - Metzholz - Hertershofen -
Gammesfeld.
afstand: 14 km
wandeltijd: 4,5 uur + 1 uur in Rothenburg
Hoogten : 400-460 meter
Weer: Aanvankelijk onbewolkt, later overwegend lichtbewolkt.
Temperatuur: Max. temperatuur 20 graden.
Topo Karte(n) 1:25 000: TK25 Schrozberg-Ost - 6626, TK25 Rothenburg ob der Tauber - 6627.
overnachtingadres

:

Gästehaus, Zum Dorfkrug Familie Ernst Mayer, Mittlere Gasse 3, 74572 Blaufelden-Gammesfeld , ( 07958/291.
Overnachtingprijs: € 35 per nacht
Uitgaven

:

Rothenburg ob der Tauber overnachting € 68,00 postzegels € 7,80
2 flesjes limonade € 3,30.

tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8 We konden in Gästehaus Eberlein vanaf 8 uur ontbijten. Toen we om 8 uur beneden kwamen waren we niet de allereerste. Het ontbijt was prima met o.a. muesli. Daarna liepen we naar het centrum van Rothenburg ob der Tauber, want zo liep onze geplande wandeling. In de toegangsdeur van een speelgoedzaak stond een speelgoedbeer, die iets groter dan Coos was, zie foto.
We verlieten Rothenburg ob der Tauber over een relatieve steile grintweg. Tot aan Bettenfeld liepen we daarbij door het Schandtaubertal. Daarbij werden we door in totaal 25 dagjesmensen en 3 mtb'ers (vader met zoon en dochter) ingehaald. In Bettenfeld kwamen we langs Zum Grünen Baum van de familie Kellermann. We zagen hier een bordje Zimmer Frei ten teken dat je hier ook kan overnachten. Dit adres hadden we niet op internet aangetroffen. We keken in Bettenfeld niet op de kaart en aan het eind van het dorp zagen we geen markeringen van onze wandeling (HW4). Toen we op de kaart keken, waarop we de wandelroute hadden ingetekend bleek hoe we moesten lopen. We zagen hier, steeds op afstand, een wandelend echtpaar die op alle hoeken aan het kijken waren naar hun markeringen. Het bleek dat in Bettenfeld vrijwel geen markeringen stonden.
tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8 Voor deze dag zaten we ruim in de tijd. Daarop besloten we de plaatselijke kerk van Bettenfeld te bezichtigen. Coos zag een stempel met de tekst St. Wendelin Kirche Bettenfeld. Dat leek ons een mooi stempel voor op onze stempelkaart. Van Bettenfeld naar Metzholz volgden we een rustige asfaltweg. Net buiten Bettenfeld stonden voor het laatste huis talrijke kaboutertjes tegen de buitenmuur aan. Even verderop was aan een boom een bordje bevestigd met reclame van ons komende overnachtingadres. Verderop kwamen we langs een grote groeve. Deze groeve was nog veel groter als die bij Landgraaf, waar we met de Ronde van Zuid-Limburg langs komen. Lag Rothenburg ob der Tauber in Bayern. Nu staken we de grens over en bevonden we ons in Baden Wurttemberg.
Hier hadden we fraaie vergezichten. Metzholz was niet meer dan een buurtschap. Over een smalle asfaltweg liepen we nu zuidwaarts. In het bos ging de weg over in een grintweg. Op een splitsing klopte de ingetekende route niet meer. Het bleek dat de wandelroute hier veranderd was. Op een bordje was de tekst dat de route hier veranderd was nog maar net te lezen. Nabij Hertershofen liepen we van de wandelroute af en via Hertershofen bereikten we Gammesfeld.
Toen we Gammesfeld inliepen, zei ik bij het eerste huis met een ondoorzichtige tuinafscheiding iets tegen Coos. Ik wist toen niet, dat er vlak achter die ondoorzichtige afscheiding een dame was en zij vroeg, ook door die tuinafscheiding wat ik zei. Ik zei tegen haar, dat mijn opmerking voor mijn vrouw bestemd was. Aan een vriendelijk uitziende dame vroegen we nabij ons overnachtingadres de weg. Dit bespaarde ons extra zoekwerk naar het overnachtingadres. Toen we onze intrek hadden genomen in ons overnachtingadres, liepen we eerst nog wat rond in Gammesfeld en liepen om de gesloten kerk heen. Daarna dutten we nog ruim een uur. 's-Avonds aten we warm en maakten dit verslag.

naar de top van deze pagina
Henri Floor