derde dag Kempische wandeldagen Foto's van de Kempische wandel driedaagse 2009 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling diavoorstelling foto's nabestellen terug naar het overzicht van de Kempische Wandeldagen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor

Kempische Wandeldagen, vrijdag 7 augustus 2009, route richting Nuenen
Kempische wandeldagen 2009, 

Landgoed Gulbergen
Op deze dag, 7 augustus 2009 had zich in alle vroegte iets bijzonders voorgedaan, dat voor ons allemaal maar eenmaal gebeurt in ons leven. Om 5 minuten over vier in de ochtend en om precies te zijn 6 seconde na 4:05 uur verscheen op de digitale klok, waarop ook de datum vermeldt staat, de tekst: 04:05:06 07/08/09.

De start van deze drie-daagse wandeltocht was steeds vanuit sporthal De Kievit te Geldrop. Na de start liepen we langs een sportterrein, dat nu omgetoverd was tot camping voor alleen wandelaars van deze Kempische wandeldagen. We bereikten het Eindhovens kanaal en volgden dit in oostelijke richting, De eerste oversteekmogelijkheid werd benut. Daarop werd natuurgebied Collse Heide doorkruist. Bij landgoed Gulbergen voerde de wandeling een geheel nieuwe roete. Het was niet zo verwonderlijk dat we daar niet eerder waren geweest, want we telden hier talrijke bordjes verboden toegang Het was, hier wel heel mooi en we maakten dan ook talrijke fotoos.

We staken de spoorlijn Eindhoven-Venlo over. Nu slingerde ons pad over natuurgbied Reflingse Heide. Voorgaande jaren was dit gebied bezet wegens de organisatie van een plantententoonstelling annex markt. Dit had nu echter een week tevoren plaatsgevonden. Op 5,1 km was de eerste verzorgingspost. Nu voerde de route een eind langs snelweg A270 (Endhoven-Helmond). Ook deze weg werd bij de eerste mogelijkheid overgestoken. Aan de overzijde volgden we opnieuw de snelweg, maar nu uiteraard aan de andere zijde van de snelweg.

Kempische wandeldagen 2009, 

nabij de Collse watermolen We sloegen af en dwaalden nu een tijdlang door een gebied dat bekend staat onder de naam Papenvoortse Heide. Het volgende bosgebied was de Geeneindse Heide. We kwamen hier meerdere keren langs vennetjes. De af en toe hele smalle wegen en paden voerden vaak langs varens. Bij een droog ven kwam het gras haast tot aan je lies. Naast het feit dat het in de korte broek flink kan kriebelen aan de benen, kontroleerden we aan het eind van dit pad onze benen op teken.

Verder kwamen we langs het Wasven en het Kikkerven. Daarna doorkruisten we bosgebied Molenheide. Daarop werd buurtschap Achterbosch bereikt. Hier passeerden we sluis 5 van het Wilhelminakanaal. Er was hier een oversteekmogelijkheid via een ophaalbrug. Maar onze route stak het kanaal niet over.

We passeerden een bord van het Noord Brabants Landschap. Door bosgebied Gerwense Heide werd buurtschap Rullen bereikt. Voordat de grote rust in Nuenen werd bereikt kwamen we nog door bosgebied Nuenens Broek. De afgelegde afstand bedroeg bij de grote rust 23,3 km

Door het warme weer, het was rond de 30 graden, besloten we een supermarkt op te zoeken. Toen we de supermarkt wilden binnengaan, kwamen net twee andere bekende wandelaars naar buiten gelopen. Aan de rand van Nuenen moesten we na een tunnel aan het eind van een reling het hekwerk aan de andere zijde teruglopen. Hier kwamen wandelaars teruggelopen vanwege het ontbreken van een pijl op deze plek en er werd dus massaal verkeerd gelopen. Want op een gegeven moment ontbreken pijlen en dan loop je wel terug. Wij hadden hier geen problemen, want wij raadpleegden regelmatig de routebeschrijving.

Kempische wandeldagen 2009, 

de Collse watermolen We volgden nu een smal pad tussen de A270 snelweg en natuurzwembad Enode. We kwamen bij het plaatsje Eeneind. In een tuin stond een heleboel troep en de eigenaar zat in de dooropening. Hij vroeg geļnteresseerd hoever de wandeling nog was en hoeveel km we al hadden afgelegd.

Na een spoorlijn kwamen we langs een kapel. Er was hier geen mogelijkheid om een kaarsje te plaatsen, want alle lichtjes waren al aangestoken. Wel konden we er natuurlijk naar kijken en er een foto van maken.

We hadden al een paar maal verrassend nieuwe paden gelopen op deze eerste wandeldag. Na het verlaten van de voornoemde kapel kenden we haast uit ons hoofd de route naar de Collse Watermolen. Maar we werden opnieuw verrast. We volgden een route, waarvan we ons afvroegen of WS78 deze wel in een route zou opnemen, zo smal was het nu volgende pad. Maar het was heel mooi. Bij het naderen van de Collse Watermolen weerspiegelde de watermolen met bijgebouwen en het witte tentdoek van de verzorgingspost fraai in het water. De afgelegde afstand bedroeg hier 29,3 km.

Hier zagen we de hoffotograaf van OLAT, die vanwege een blessure nog steeds zich voortbewoog op een fiets. Na de laatste wagenrust liepen we weer fraai langs het ruim 1½ km lange pad langs de Kleine Dommel. Bij het Eindhovenskanaal aangekomen volgden we deze tot aan de Hulsterbrug. Daarna volgden we het Eindhovenskanaal aan de andere zijde in de richting van de plaats waarnaar het kanaal genoemd is tot aan een spoorlijn. De finish kwam in zicht en werd om 13:40 uur bereikt. De afgelegde dagafstand bedroeg 34,785 km. We hadden deze dag steviger als normaal doorgelopen omdat in de loop van de dag regen met kans op omweer was voorspeld. En dat loopt niet zo lekker.

Onze wandeltijd bedroeg 6:40 uur. Het was de hele dag droog en warm weer geweest met een maximum temperatuur van ± 30 graden. Rond 16:15 uur ontlaadde zich een flinke regenbui in onze overnachtingsplaats Helmond met onweer in de verte. We hoorden dat de straten op een gegeven moment blank stonden. Wij lagen op dat moment uit te rusten op bed en hadden geen puf om op te staan en naar buiten te kijken. Het IVV-nummer voor deze dag was 11626

naar de top van deze pagina

Henri Floor