tweede dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Apeldoornse vierdaagse alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling diavoorstelling foto's nabestellen Terug naar de homepage van Henri Floor Apeldoornse Vierdaagse, 1e wandeldag, dinsdag 14 juli 2009
Apeldoornse vierdaagse Wij hadden op maandag 13 juli al onze startkaart opgehaald zodat we op dinsdag 14 juli meteen konden starten. De Apeldoornse Vierdaagse wordt dit jaar voor de 56e keer georganiseerd en de NWB vierde haar 75 jarig jubileum.

Na de start op dinsdag 14 juli 2009 liepen we meteen om de startlokatie heen. Door het bos bereikten we de Orderbeek, een spreng. We staken de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort over. Het bosparkoers kwam op de Europaweg uit. Deze volgden we tot de stoplichten en volgden daarna de Laan van Westenenk. Daarna doorkruisten we de wijk Bouwhof. Waar de Bouwhofweg overging in de Methusalemweg sloegen we af. Daarop werd de Winkewijertspreng bereikt en even gevolgd. Dit was ook een trajekt van het Jagerspad, een lange afstandspad van de NWB. We kwamen langs een groot afgebeelde Pinokkio. We staken de Zwaanspreng over door eerst via een trap naar beneden te lopen. Vervolgens liepen we via een brug de spreng over om vervolgens via een trap weer naar boven te lopen. Door bosgebied Dennenheuvel werd de verzorgingspost aan de Zuster Meijboomlaan bereikt.

We vervolgden ons pad en liepen de A1-snelweg onderdoor. Nu zetten we koers naar buurtschap Engeland. We staken de Oude Beek kort na elkaar tweemaal over. Daarop werd Beekbergen bereikt. Over de Hietveldweg kwamen we bij Huize Hietveld. Na verzorgingshuis De Vier Dorpen en het park Texeira de Mattos verlieten we Beekbergen langs een verkeersweg (N50). Nabij Rauwenhul verlieten we de verkeersweg en liepen een bos in. We kwamen uit op de Ruggeweg en volgden deze weg, die na verloop van tijd overging in een grintweg. Bij een houten wandelwegwijzer kruisten we het Marskramerpad. We volgden de grintweg tot na de toeristische spoorlijn, die van Apeldoorn naar Dieren loopt. Daarbij volgden we nog een traject van het Marskramerpad.

Apeldoornse vierdaagse Onder het viaduct van de A50 snelweg is een treinhalte met de naam Immenbergweg van de VSM (Veluwsche Stoomtrein Maatschappij) Even verderop volgden we een lange asfaltweg die langs enige bungalowparken liep. We kwamen uit bij de Vrijenbergspreng en volgden deze tot voorbij de Grote Waterval. Daarna was de splitsing met de 30 km. De 40 en 50 km liepen verder door bosgebied De Westerveldhuizen. Na een oorlogsmonument volgden we een graspad langs de Ronde Akker. Daarop werd Loenen bereikt.Hier was een rust in Café-Restaurant Den Eikenboom.

We verlieten Loenen weer en door een deel van de Loenermark werd koers gezet naar picknickplaats Ternat. Hier hadden we weer een verzorgingspost. Na een paar brede grintwegen en enige smalle paden, waarvan er één over een heideveld liep, bereikten we de Erebegraafplaats Loenen aan de Groenendaalseweg. Langs de zijkant van de Erebegraafplaats Loenen liepen we door de bosgebieden Loenerveld en De Vrijenberg naar de Vrijenbergspreng. Daarbij kwamen we nog langs de Kleine Waterval. Zowel de Grote waterval als de Kleine Waterval zijn eigenlijk geen watervallen. Bij een waterval valt het water ook echt. Hier is het meer een stroomversnelling.

De parkeerplaats Loenense Waterval, waar een rustmogelijkheid was, lieten we rechts liggen. Na deze rustpost kwamen we bij een klein meertje. We wisten dat hier een bankje stond en toen we hier aankwamen stonden net andere wandelaars op zodat wij hier konden zitten. Hier hielden we een rust. Verderop liepen we over heidegebied Klein Zwitserland.

Over de flanken van de 39,2 meter hoge Reeënberg liepen we naar de A50 snelweg. Even voor camping Hertenhorst zat een vreemd uitgedoste man op een WC-pot. Naast hem lag een eveneens vreemd uitgedoste vrouw. Beiden werden op de gevoelige plaat vastgelegd. Door het Lierderbosch liepen we terug naar buurtschap Engeland.

Meteen na de laatste verzorgingspost kwamen we nog langs een monument van zinloos geweld. We kwamen weer bij de Winkewijertspreng en volgden deze even. Verderop volgden we ook nog de Ugchelsche beek. Na een oorlogsmonument kwamen we door park Batenburg nabij de Bronkerk. We bereikten de finish na een kleine 7½ uur lopen om 14:02 uur. Het IVV-nummer was 10901.
naar de top van deze pagina

Henri Floor