logo Drentse Wandel 4daagse
Terug naar het overzicht van de Drentse Wandel Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 21e Drentse Wandel vierdaagse.
Foto's alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Fotoos 1e dag
Foto's alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Fotoos 2e dag
Foto's alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Fotoos 3e dag
Foto's alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Fotoos 4e dag

21e Drentse Wandel vierdaagse 2009 Van 21 t/m 24 mei werd in Odoorn voor de 21e keer de Drentse Wandelvierdaagse georganiseerd. Hieraan voorafgaand werd van 20 op 21 mei de Kennedymars voor de 9e keer georganiseerd. De startlokatie was elke dag vanuit de feesttent, gelegen aan de Torenweg aan de rand van Odoorn. Ik deed dit jaar voor de eerste keer mee met de Kennedymars. Even na acht uur in de avond van 20 mei reden we naar de start. Coos, die niet met de Kennedymars meedeed, reed vervolgens alleen terug naar ons overnachtingadres tijdens deze vierdaagse.

Rond 10 minuten voor 10 kregen we informatie over de tocht met enige huishoudelijke mededelingen. Toen werd aangegeven door welke uitgang vertrokken werd, besloot ik direkt daarheen te lopen. Zodoende kon ik als eerste startten. Voor mij had dat het voordeel, dat ik zo lang mogelijk wandelaars zou zien, want meestal doe ik rond de 17 uur over een Kennedymars.

Van de wandeltocht zelf valt niet zoveel meer te melden, want na afloop van de tocht was ik doodmoe. Wel wil ik nog melden dat de markering van de Kennedymars te wensen overliet. De markeringen werd weergegeven met een oranje kleurige tape om een lang en smal witte paal. Voor een afslag en na een afslag stonden deze paaltje. De paaltjes na de afslag stonden vaak ruim voorbij de afslag. Daardoor moest je met de zaklamp zoeken waar die paaltjes stonden. Van meerdere wandelaars hoorden we dat ze hier problemen mee hadden.

21e Drentse Wandel vierdaagse 2009 De route liep talrijke malen over dezelfde trajecten als de eerste dag van het 40 km parkoers van de vierdaagse. En de markeringen van die vierdaagse waren ook al geplaatst. Op plaatsen waar de route met de 10 km samenliep, was de markering het onduidelijkst. Want in het donker in het verschil tussen oranje en geel het minst waarneembaar.

Het grootste deel van de eerste 40 km was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik twee wandelaars trof, die hetzelfde tempo hadden en waarmee het samenlopen ook zeer goed klikte.

Na de eerste 40 km kwamen we op de startlokatie uit. We kregen hier een ontbijt aangeboden. Net na kwart over zes in de ochtend begonnen wij aan de tweede lus van 40 km. De 40 km lopers van de eerste wandeldag mochten niet voor 7 uur startten. De vierdaagse fotograaf had zich geinstalleerd voor de deelnemers, die vanaf 7 uur startten. Zodoende zijn we door deze fotograaf niet op de gevoelige plaat vastgelegd.

Opvallend aan deze tweede lus van 40 km was, dat het grootste deel over verharde wegen liep. Wij hebben daardoor sterk het vermoeden dat het parkoers van deze dag speciaal voor de Kennedymars lopers is aangepast. Want lopen over verharde wegen is minder zwaar dan over onverharde wegen. Maar dat is wel saaier. Er werd door de deelnemers sterk getwijfeld aan de opgegeven afstand van 81,3 km. Wandelaars, die de route hadden opgemeten met hun GPS-apparaat, kwamen tot een mininum afstand van 83 km en een maximum afstand van 87 km.

21e Drentse Wandel vierdaagse 2009 De afstand van de tweede wandeldag, vrijdag 22 mei, werd door wandelaars, die de route hadden opgemeten met hun GPS-apparaat, voor het 30 km parkoers vastgesteld op 35 km. Voor de 40 km was dat 48 km. We hoorden van wandelaars, die in 2008 hadden meegelopen, dat het grote verschil toen ook zo groot was. In 2008 werd gedacht aan een incident. Wandelaars hadden na afloop in 2008 hier melding van gemaakt. Met die informatie is dus niets meegedaan. Hierdoor is de geloofwaardigheid was de organisatie voor wat betreft de opgegeven afstand minimaal. Op de laatste wandeldag werd de route een km ingekort. Waarschijnlijk vanwege klachten over te lange afstanden op voorgaande dagen.

Bij de bestudering van de routebeschrijving, kun je je afvragen, of een routebeschrijving hier wel zin heeft. De route is over het algemeen zeer goed gemarkeerd. Maar de omschrijving laat te wensen over. De zinnen in de parkoersbeschrijving lopen niet altijd goed. Soms is er een woord vergeten. Teksten, die voor alleen de 40 km parkoers bestemd zijn, worden soms bij het 30 km parkoers geplaatst. Zo stond er op de vierde dag bij de 30 km vermeld, dat de 40 km een extra lus van 10 km moesten lopen. Dus naast het normale parkoers van 40 km kwam daar nog eens 10 km bij, waardoor de totale afstand op 50 km uitkwam. Wat ons ook erg irriteerde in de parkoersbeschrijving was het feit dat de richting bij elke afslag aan het eind stond. Als je LA of RA moet gaan, is het naar onze mening belangrijk dat dit als eerste op de regel vermeld wordt. Bij enekele punten stond een omschrijving vermeld, zonder dat aangegeven werd, welke kant je op moest. Meerdere keren stonden bij punten nietszeggende informatie vermeld, bijvoorbeeld "blijven volgen". Alle dagen moesten we vanaf de feesttent naar het fietspad aan de Torenweg lopen. Daarna stond er niet vermeld of je LA of RA moest. Dus al bij punt 2 van de parkoersbeschrijving zat er al een fout in parkoersbeschrijving.

21e Drentse Wandel vierdaagse 2009 Door de vermoeidheid na de Kennedymars heb ik niet zoals gebruikelijk een verslag van alle dagen gemaakt. Naast de soms vele lange wegen en het vaak gebruik van fietspaden door de bossen, was het een mooie vierdaagse geworden met droog en zonnig weer. De warmste dag was de vierde wandeldag, gevolgd door de tweede wandeldag. De IVV-nummers waren: Kennedymars 11528, 1e dag: 10909, 2e dag: 10910,3e dag: 10911 en 4e dag: 10912.
Op donderdag 21 mei waren de volgende rustposten:
- minicamping De Brabander te Kibbelveen/Schoonoord
- Happerei De Linde te Sleen
- café Restaurant Wielens te Noord Sleen
- café 't Haantje te Odoornerveen
- dorpshuis De Niet te Odoornerveen

21e Drentse Wandel vierdaagse 2009 Op vrijdag 22 mei waren de volgende rustposten:
- Poolshoogte
- Ellert en Brammert te Schoonoord
- Kuierpadtien te Wezuperbrug
- De Aanhouder Wint te Eesergroen

Op zaterdag 23 mei waren de volgende rustposten:
- zwembad Leewal te Exloo
- Meulenhoek te Exloo
- hotel Hartlief in Buinen
- Land van Bartje te Ees
- Poolshoogte te Odoorn

Op zondag 24 mei waren de volgende rustposten:
- camping De Fruithof te Klijndijk
- dorpshuis te Weerdinge
- hotel cafe restaurant Valthe te Valthe

We willen de organisatie en de vele vrijwilligers hartelijk danken voor deze vierdaagse. We hoorden dat er 12 dames waren van de vrouwenvoetbalvereniging van Odoorn die met deze vierdaagse meehielpen. Zij draaiden diensten van ieder 3 uur en 20 minuten. De voetbalkas werd hier nog beter van.

De IVV-nummers waren:
kennedymars: 11528
21 mei: 10909
22 mei: 10910
23 mei: 10911
24 mei: 10912
naar de top van deze pagina

Henri Floor