tweede dag Egmond Wandel Marathon 2009 terug naar het overzicht van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Egmond Wandel Marathon 2009 alle foto's in het klein van de tocht Terug naar het overzicht van 2-, 3- en 4-daagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Egmond Wandel Marathon 2009, Noordroute

Egmond Wandel Marathon 2009

nabij De Kerf Op zondag 25 januari was het vervolg van de Egmond Wandel Marathon, hoewel je de tocht ook als dagtocht kon lopen. Echter wel alleen bij voorinschrijving. Wij konden deze dag pas een uur later met de trein vanuit ons dorpje aan de Utrechtse Heuvelrug vertrekken. Doordat we nu een doorgaande trein naar Alkmaar hadden, kwamen we maar een half uur later aan dan op de voorgaande zaterdag. Met een bus, die door de organisatie van deze tweedaagse was geregeld, reden we tot vlakbij startlocatie Sportcentrum De Watertoren. Rond kwart voor tien begaven we ons op pad. Het had ’s nachts gevroren en een enkel stoepje was nog glad, wat we na een kleine schuiver bemerkten.
We liepen naar het strand en volgden dit zo’n 7 km. De ochtendnevel was nu geheel opgetrokken. Evenals de voorgaande dag genoten we nu weer met volle teugen van de stralende zonneschijn. Tot de eerste stempelpost op 4 km liepen wij meestal vlak langs de vloedlijn. Dit in tegenstelling tot de meeste andere wandelaars, die vrij dicht langs de voet van de duinenrij liepen.
Egmond Wandel Marathon 2009

De Kerf Na deze stempelpost, waar de 10 km-lopers ons verlieten, liepen nu aanvankelijk de meeste wandelaars langs de vloedlijn. Maar gaandeweg liepen steeds meer wandelaars naar de voet van de duinen, omdat langs de vloedlijn te vaak plassen (zee-)water lagen.
Bij de Kerf was op 8 km de tweede stempelpost en werd het strand verlaten. Ons pad steeg nu en weldra werd uitkijkpunt De Kerf bereikt, vanwaar we fraaie vergezichten hadden. Via een steil pad, dat ook duidelijk op een van de foto’s uit de fotoreportage te zien is, werd uitzichtpunt verlaten. Nu dwaalden we een tijdlang door boswachterij Schoorl. Nu voerde het parkoers wisselend over duinpaden en verharde wegen. Later werd ook weer het Noord Hollands Duinreservaat betreden. In Bergen aan Zee kwamen we langs Natuurvriendenhuis Het Zeehuis van het NIVON. Hier was nog toiletgelegenheid. Verderop in Bergen aan Zee deden de cafeetjes goede zaken.
Op 12˝ km was in het centrum van Bergen aan Zee de derde stempelpost. Door een DJ werd muziek ten gehore gebracht. We konden hier een appel en een flesje fris meenemen.
Egmond Wandel Marathon 2009

bollevelden nabij buurtschap Wimmenum Na nog een borstbeeld van Marie van Reenen-V”olter werd weer duingebied betreden. We zagen paarden en Schotse Hooglanders. De Schotse Hooglanders werden niet volgens de adviesafstand van 25 meter gepaseerd. Onze loopafstand was haast aai-afstand. Op een duinmeer lag nog een laagje ijs en je hoorde het ijs kruien.
Op 16 km was de 4e stempelpost. Hier konden we warme erwtensoep krijgen. Verderop liepen we achter huizen langs van buurtschap Wimmenum. Er was hier door een particulier een privé verzorgingspost ingericht.
Even voor einde van de wandeling werd de hoogste duintop, De Nollen, nabij de 5e stempelpost bedwongen op 20 km. En vlak voor het einde kregen we nog fraai panorama op Egmond aan Zee. Na 4 uu en 10 minuten werd de finish bereikt. We meldden ons af en ontvangen een prachtige medaille.
Het was een zeer goed georganiseerde tocht. Bij elke stempelpost stonden meerdere toiletcabines. Tussen de verzorgingsposten in troffen we enige malen ook een toiletcabine. Bij verspillende verzorgingsposten stonden spelende draiorgels. De verzorging was prima geregeld. Van NS Alkmaar naar start reden bussen die door de organisatie waren afgehuurd en die tot vlakbij de start reden. Automobilisten moesten hun auto 1-3 km van de start parkeren.
naar de top van deze pagina

Henri Floor