Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht 
van de E8 trajekt Harxheim (Worms) -Rothenburg ob der Tauber Foto's van de Europäischer Fernwanderweg E8 Terug naar het overzicht van de hele E8 Terug naar het overzicht van de buitenlandse tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E8

datum Zaterdag 27 september 2008
traject Met de trein huiswaarts

tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8
Würzburg, Juliusspital We konden pas om 8 uur ontbijten. Daardoor konden we de uurtrein van 9.06 nemen naar Steinach. Het was in Rothenburg ob der Tauber zonnig weer. In Steinach stapten we over op de trein naar Würzburg. In Steinach was het nog mistig en behoorlijk fris. Op het treintrajekt van Rothenburg ob der Tauber naar Steinach maakten we nog iets bijzonders mee. Als je op de tussenliggende haltes wilde uitstappen, dan moest je op een bepaalde knop drukken, net zoals in een bus. Op de tussenliggende stations werd door de trein nu niet gestopt. Thuis hadden we vooraf de trein van 10.06 uit Rothenburg ob der Tauber gepland. Dit omdat we van tevoren niet wisten of we vlakbij het station overnachting zouden vinden. Van Rothenburg ob der Tauber naar Würzburg was geen treinreservering mogelijk. Dat had weer het voordeel dat we eerder uit Rothenburg ob der Tauber konden vertrekken. Daardoor hadden we een langere overstap in Würzburg.
We hadden al een paar dagen een plattegrond van Würzburg in ons bezit en we besloten dan ook om een ingetekende rondwandeling te maken. Maar de eerste 4 monumenten waren zo mooi dat we geen tijd meer voor de overige monumenten hadden. Die 3 monumenten waren respectievelijk het Juliusspital, de Augistinerkirche, Neumünster en de Marienkapelle.
tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8
Augustinerkirche Mijn fototoestel was zodanig ingesteld dat ik nog 34 foto’s kon maken. Dat zou vermoedelijk te weinig zijn voor het aantal foto’s dat ik nog in Würzburg zou maken. Daarop stelde ik het fototoestel zodanig in dat ik foto’s met een lagere bestandsgrootte zou generen. Hierdoor kon ik 134 foto’s maken. En dat bleek ruim voldoende.
Würzburg, 1576 door prinsbisschop Julius Echter voor caritatieve doeleinden (vandaag nog steeds een ziekenhuis, congrescentrum, apotheek en bejaardentehuis). Putten hun inkomsten ondermeer uit een wijndomein van 169ha (ook nog 1000ha graan en 3500 ha bos), goed voor een jaarproduktie van een miljoen flessen. Grootste domein van Franken en derde grootste van Duitsland. De wijnkelders worden elk jaar door zo'n 20.000 toeristen bezocht. Veel verschillende terroirs, en veel percelen in de beste Frankische wijngaarden (Würzburger Stein, Escherndorfer Lump, Randersacker Pfülben, Iphofer Julius-Echter-Berg). Horst Kolesch als wijnbouwingenieur en manager, Benedikt Then is de uitermate ervaren wijnmaker. 20% riesling (met een minder goede reputatie) en 40% silvaner (met een zeer goede reputatie). Ook de weissburgunder schijnt niet verkeerd te zijn. Op de erg steile hellingen wordt met de hand geplukt. Er wordt zowel op inox als op hout gevinifeerd. Het gamma is in drie opgedeeld met de Gutsweine onderaan, gevolgd door de Lagenweine en de Grosse Weine.

tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8
Augustinerkirche Marienkapelle (Marktplatz). In 1377 begon men met de bouw, die bijna honderd jaar zou duren, van deze kerk die op de plaats staat van een verwoeste synagoge. Als laatste was in 1479 de toren voltooid (in 1857 veranderd naar het voorbeeld van de Frauenkirche in > Esslingen). Hoogtepunt van laatgotische kunst is de figurale versiering van het exterieur. Adam en Eva, twee kopieën van beelden van T. Riemenschneider (14911493), sieren het bruidsportaal. Ook de 14 andere beelden van Riemenschneider, aan de steunberen, daterend uit 15001506, zijn vervangen door kopieën.

Neumünster (St.KiliansPlatz). Op deze plek waar in 689 de apostel der Franken Kilian en diens medemissionarissen werden vermoord, werd in de 8ste eeuw de eerste Würzburgse bisschopskerk gebouwd. De huidige kerk dateert echter voor het grootste deel uit de 13de eeuw. Na 1710 werd zij in barokstijl verbouwd. Daarbij ontstond de indrukwekkende, voor het stadsbeeld karakteristieke koepel van J. Greising. De facade wordt vaak toegeschreven aan J. Dientzenhofer, maar waarschijnlijk heeft ook Greising hier een hand in gehad. De beelden aan de facade zijn het werk van J.W. v.d. Auwera (1719). Het exterieur is na een zware bomschade weer in de originele staat teruggebracht. In het interieur onder meer een hoogaltaar uit stucmarmer van J.B. en D. Zimmermann en een zandstenen madonna van Riemenschneider.

Die Augustinerkirche, die ehemalige Dominikanerkirche, besitzt einen hohen, gotischen Chor (um 1275) und gehört heute zum Konvent St. Augustin.
Das Langhaus wurde 1741 von Balthasar Neumann erbaut und mit Stuckaturen von Antonio Bossi ausgestattet.
tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8
Würzburg Würzburg, gebouwd aan beide zijden van de Main en omzoomd door wijnbergen, heeft een lange geschiedenis. Reeds voor onze jaartelling werd,de berg op de linkeroever versterkt door Kelten; aan de voet ontstond een vissersdorp. In de 6de7de eeuw vestigden Franken zich op de rechteroever. Zij werden gekerstend door de Ierse missionaris Kilianus, die hier in 689 de marteldood stierf. In 742 werd het bisdom Würzburg gesticht, dat in de loop der tijden steeds machtiger en rijker werd. In 1168 beleende keizer Frederik 1 van Hohenstaufen 'Barbarossa' (die hier in 1156 in het huwelijk was getreden met Beatrice van Bourgondië) de bisschop van Würzburg met het hertogdom Franken. De bisschoppen kregen hierdoor landsheerlijke rechten. Verzet van de burgerij tegen de overheersing van de geestelijkheid werd een steeds weerkerendverschijnsel. In 1261, in 1400 en in 1525 (bij de boerenopstanden) kwam het tot ware veldslagen en plunderingen door de uitgebuite bevolking, maar steeds won de geestelijkheid. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (16181648) had de stad zwaar te lijden, maar in de 18de eeuw kwam zij onder het bewind van de vorstbisschoppen uit het om zijn bouwlust bekende geslacht Schönborn tot bloei. In die tijd kreeg Würzburg op de rechter Mainoever het barokke uiterlijk dat het, tot die fatale avond van 16 maart 1945, toen 82% van alle bouwwerken door bommen werd verwoest, na Dresden tot de mooiste barokstad van Duitsland maakte.
tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8
Würzburg In 1894 werd op het plein voor de Residenz de pompeuze Franconiabrunnen geplaatst. Hierop prijken de beelden van vier grote mannen wier namen met de stad 'verbonden zijn: de minnezanger Walther von der Vogelweide, die omstreeks 1230 in Würzburg stierf en begraven werd in de Lusamgarten van het klooster Neumünster, de schilder Matthias Grünewald, die hier omstreeks 1470 (misschien) werd geboren, de beeldhouwer Tilman(n) Riemenschneider, die zich in 1483 in Würzburg vestigde, in 1504 raadsheer en in 1521 burgemeester werd en op 7 juli 1531 overleed, en de bouwmeester Balthasar Neumann (16871753) die zo'n sterk stempel op de stad heeft gedrukt.
Met de trein van 11.56 vertrokken we uit Würzburg en met de trein van 13.44 vertrokken we van Frankfurt vliegveld. Om 16.40 kwamen we in Arnhem over op de trein van 16.46. In Driebergen namen we de taxi huiswaarts na eerst nog in pannenkoekrestaurant De Princehof een pannenkoek gegeten te hebben. Om 18.00 uur kwamen we thuis.
naar de top van deze pagina

Henri Floor

Informatie over Rothenburg ob der Tauber