Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht 
van de E8 trajekt Harxheim (Worms) -Rothenburg ob der Tauber Foto's van de Europäischer Fernwanderweg E8 Terug naar het overzicht van de hele E8 Terug naar het overzicht van de buitenlandse tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E8

datum Zaterdag 13 september 2008
traject Harxheim- Zellertal - Niefernheim- Wachenheim - Monsheim - Pfeddersheim - Pfiffligheim – Worms
afstand 21 km
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
TK25 Kirchheimbolanden – 6314,
TK25 Worms-Pfeddersheim - 6315,
TK25 Worms - 6316.
overnachtingadres Worms, Hotel Boos, Mainzer Str. 5, 67547 Worms, ( 06241-947639.
Overnachtingprijs € 65 per nacht

tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8 De weersituatie bij de start was dezelfde als waarbij we het vorig jaar de tocht hadden afgebroken. Echter met dit verschil, dat we nu betere en lichtere regenkleding hadden. Dus met regenjas, regenbroek en regencape om de rugzak begonnen we om 9.15 uur aan de wandeling. We volgden de markeringen van een geel vierkant van de Nibelungenweg.
Der Nibelungenweg beginnt am Donnersberg in Rheinland-Pfalz, der höchsten Erhebung der Pfalz, und verläuft in West-Ost-Richtung. Er überquert den Rhein bei Worms und erreicht die Bergstraße im Luftkurort Bensheim-Auerbach. Weiter geht es zum Felsenmeer und über Michelstadt zum Odenwald-Limes und weiter über Miltenberg nach Wertheim am Main. Die Gesamtlänge beträgt 145 km.
die Wanderung geht durch Wälder und entlang der Rebenhänge und Weindörfer der hessischen Bergstrasse, über den höchsten Berg im hessischen Odenwald, die Neukirchener Höhe und durch den flachwelligen östlichen Odenwald. Neben abwechslungsreicher Natur gibt es auch kulturhistorisch einiges zu sehen: keltische Ringwallanlagen auf dem Donnersberg, die Nibelungenstadt Worms, das Felsenmeer bei Reichenbach und die sehenswerten Fachwerkorte Michelstadt, Miltenberg und Wertheim laden zum Verweilen und Betrachten.
Höhenprofil Nibelungenweg
OrtkmHöhe (m)
Donnersberg0,0674
Wartberg bei Albisheim15,0270
Worms (Rheinufer)38,490
Biblis50,590
Fürstenlager Bensheim-Auerbach68,9200
Teufelsberg73,8374
Lautertal-Gaderheim80,3360
Neunkirchner Höhe83,5605
Reichelsheim91,6220
Morsberg96,6480
Michelstadt108,6200
Odinstanne bei Vielbrunn117,4450
Geyers Mühle120,7260
Lauseiche122,7410
Miltenberg (Mainufer)133,4120
Bürgstadt (Wannenberg)141,5470
Rauenberg148,5300
Wertheim (Mainufer)162,1134

We keken deze dag heel weinig op de routebeschrijving en de ingetekende route. Dat was niet alleen vanwege het feit dat de route goed gemarkeerd was, maar vooral vanwege de regen. De eerste kilometers waren weliswaar verharde wegen, maar wel rustige wegen of doodlopende wegen voor auto’s. We liepen hier veel door of langs wijnvelden. We hoorden hier veel geknal. Vermoedelijk werd dat opzettelijk veroorzaakt om vogels van de druiven af te houden.
We kwamen door Niefernheim en schuilden even in een overdekt bushokje. We liepen deze dag voornamelijk langs de Pfrimm, een riviertje. Verschillende keren staken we de Pfrimm over. Na Wachenheim liepen we onder een spoorbrug door. Dit was een heel indrukwekkende grote en hoge brug.
In Monsheim liepen we door de noordkant van het dorp en bij een overdekte bushalte hadden we een rust. We liepen deze dag, eigenlijk tegen de verwachting in, veel over graswegen en –paden. Daardoor werden onze "waterdichte schoenen" van binnen ook sneller nat.
Even voor Pfeddersheim kwamen we langs een grilhut waar we talrijke mensen zagen. We dachten eerst dat het een openbare hut was om te schuilen, maar toen we er in kwamen en de betegeling zaken veranderde onze mening snel, maar we waren wel welkom. Leden van een tafeltennisvereniging uit het Frankenthal had deze grilhut gehuurd. En omdat er door het slechte weer minder mensen waren gekomen, konden wij hen helpen met het teveel meegebrachte. Onder andere met het drinken van sinaasappelsap. Na Pfeddersheim liepen we onder een hoog viaduct door. Daarna was een afslag niet aangegeven. Maar we kwamen goed uit.
Die Talbrücke Pfeddersheim ist eine 1471,4 m lange Autobahnbrücke der A 61 bei Pfeddersheim in Rheinhessen, Rheinland-Pfalz.
Das Bauwerk steht zwischen den Autobahnanschlüssen Worms-Nord und Worms beim Autobahnkilometer 342. Es überspannt westlich von Worms in maximal 30 m Höhe mit 34 Feldern das Tal der Pfrimm, einem westlichen Rhein-Nebenfluss, sowie jeweils einen Abschnitt der Rheinhessenbahn (Worms-Alzey), der Bundesstraße 47 (Worms-Pfeddersheim) und einer Gemeindestraße (Leiselheim-Pfeddersheim).
Die Autobahn ist im Verlauf der Brücke im Grundriss gekrümmt. Hergestellt wurde die Überführung mit zwei getrennten Überbauten für die Richtungsfahrbahnen zwischen den Jahren 1973 und 1975 mit Baukosten von ungefähr 35 Millionen DM.
Toen we voor de laatste keer de Pfrimm overstaken, bij Pfiffligheim, wees een pijl naar Restaurant-Tennisclub Grün-Weiß. Hier hielden we een rust van een uur en aten een omelet met kaas. Toen we onze route vervolgden liepen we door parken. Toen we Worms naderden werd het uiteindelijk droog en konden nu de routebeschrijving goed volgen. De Liebfrauenstift, een kerk in Worms, stond in de steigers. Maar we konden de kerk wel in, in de voorhal.
De Liebfrauenkirche, of de kerk van Onze Lieve Vrouwe, in Worms is een 14e eeuwse kerk, gebouwd tussen 1310 en 1468 - waarschijnlijk als een voorganger van een eerdere Romeinse kerk op de site. De Liebfrauenkirche kan worden gezien als een torenhoge eiland omgeven door de natuur, met haar grote gotische aanwezigheid te midden van vele wijngaarden. Het is deze kerk, die geeft naam aan de beroemde witte wijn Liebfraumilch, lokaal gemaakt. Een lange termijn restauratie project is gewerkt aan het opslaan van de kerk, dat is een beschermd monument sinds 1954.
Opvallend rondom de kerk waren de wijnvelden. Zoiets verwacht je toch niet in een grote stad. Toen we bij ons geplande overnachtingadres Gut und Günstig aankwamen, werden we in één oogopslag minder enthousiast. € 30 voor een 2-persoonskamer zonder ontbijt was ook niet veel. Het pension bleek van buiten een grote onderhoudsachterstand te hebben. In een zijstraat hingen aan de huizen allemaal schotelantennes, ten teken dat hier mensen uit Marokko of Turkije woonden. Nadat we op de voorbel hadden gedrukt werd er niet opengedaan. Informatie in een nabijgelegen café, waar de muziek keihard aanstond, leerde ons, dat we het telefoonnummer moesten draaien dat op de voordeur stond. Nadat we dat gedaan hadden, besloten we na 25 minuten wachten een ander overnachting adres te zoeken. Uiteindelijk overnachtten we voor € 65 in Hotel Boos.
Bij een naburige Pizzeria aten we ’s avonds warm.
naar de top van deze pagina

Henri Floor

Informatie over Harxheim
Informatie over Zellertal
Informatie over Monsheim
Informatie over Pfeddersheim
Informatie over Worms