tweede dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Apeldoornse vierdaagse 2008 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Apeldoornse Vierdaagse, eerste wandeldag, dinsdag 8 juli 2008

Apeldoornse vierdaagse 2008

wandelplaatje Wij hadden op maandag 7 juli al onze startkaart opgehaald zodat we op dinsdag 8 juli meteen konden starten. De Apeldoornse Vierdaagse wordt dit jaar voor de 55e keer georganiseerd en er waren nog 2 wandelaars die dit jaar voor de 50e keer opgingen. Er was een deelnemer uit het Duitse Hagen die voor de 40e keer meeliep
Tijdens de feestelijke opening werden de wandelaars en genodigden namens het gemeentebestuur van Apeldoorn verwelkomd door de loco-burgemeester, de heer J.C.G. Wegman. Hij wenste de wandelaars heel veel wandelplezier. De voorzitter van Victoria Boys heeft in zijn toespraak stil gestaan bij het feit dat de Vierdaagse voor de 5e maal van start gaat vanaf het sportcomplex van Victoria Boys. Hij sprak de wens uit dat er nog vele jaren zullen volgen van deze samenwerking.
Na de start liepen we meteen om de startlokatie heen. Door het bos bereikten we de Orderbeek, een spreng. We staken de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort over. Het bosparkoers kwam op de Europaweg uit. Deze volgden we tot de stoplichten en volgden daarna de Laan van Westenenk. Daarna doorkruisten we de wijk Bouwhof. Waar de Bouwhofweg overging in de Methusalemweg sloegen we af. Daarop werd de Winkewijertspreng bereikt en even gevolgd. Dit was ook een trajekt van het Jagerspad. Later zouden we nog een traject van het Jagerspad volgen. Op de terugweg in de middag zouden we de Winkewijertspreng ook nog een eind volgen.
We staken de Zwaanspreng over door eerst via een trap naar beneden te lopen. Vervolgens liepen we via een brug de spreng over om vervolgens via een trap weer naar boven te lopen. Door bosgebied Dennenheuvel werd de verzorgingspost op 6,1 km aan de Zuster Meijboomlaan bereikt.
We vervolgden ons pad en liepen de A1-snelweg onderdoor. Nu zetten we koers naar buurtschap Engeland. We staken de Oude Beek kort na elkaar tweemaal over, ten teken dat deze beek erg kronkelt. Apeldoornse vierdaagse 2008

boerderij nabij Oosterhuizen We bereikten Beekbergen. Bij hotel Smittenberg staken we de doorgaande weg over en liepen daarop de Dorpsstraat in. Bij de NH kerk sloegen we af en kwamen op de Hietveldweg nabij Huize Hietveld uit. Na verzorgingshuis De Vier Dorpen en het park Texeira de Mattos verlieten we Beekbergen via de Ruggeweg. We sloegen van deze weg af om een bosparkoers te volgen, maar verderop kwamen we weer op de Ruggeweg uit en volgden deze weg, die na verloop van tijd overging in een grintweg. Bij een houten wandelwegwijzer kruisten we het Marskramerpad. We volgden de grintweg tot na de toeristische spoorlijn, die van Apeldoorn naar Dieren loopt. Daarbij volgden we nog een traject van het Marskramerpad. Onder de A50 snelweg is een treinhalte met de naam Immenbergweg van de VSM (Veluwsche Stoomtrein Maatschappij)
Even verderop volgden we een lange asfaltweg die langs enige bungalowparken liep. We kwamen uit bij de Vrijenbergspreng en volgden deze tot voorbij de Grote Waterval. Daarna was de splitsing met de 30 km. De 40 en 50 km liepen verder door bosgebied De Westerveldhuizen. Na een oorlogsmonument volgden we een graspad langs de Ronde Akker. Daarop werd Loenen bereikt. Op 17,6 kilometer was een rust in Café-Restaurant Den Eikenboom.
Den Eikenboom is een bruin dorpscafe in het centrum van Loenen, het middelpunt van diverse activiteiten, zoals: Loenense kermis, Schaapscheerdersfeest, Jaarlijkse paarden- en ponymarkt en een rustpost van een wandeltocht.
Apeldoornse vierdaagse 2008

heideveld nabij de Erebegraafplaats te Loenen We verlieten Loenen weer en door een deel van de Loenermark werd koers gezet naar piknikplaats Ternat. Hier hadden we weer een verzorgingspost. De afgelegde afstand bedroeg hier 19,6 km.
Na een paar brede grintwegen en enige smalle paden, waarvan er één over een heideveld liep, bereikten we de Groenendaalseweg. Langs de zijkant van de Erebegraafplaats Loenen liepen we door de bosgebieden Loenerveld en De Vrijenberg naar de Vrijenbergspreng. Daarbij kwamen we langs de Kleine Waterval.
De parkeerplaats Loenense Waterval waar een rustmogelijkheid was lieten we rechts liggen. Na deze rustpost kwamen we bij een klein meertje. We wisten dat hier een bankje stond en de bank was niet bezet. Hier hielden we een rust en we werder nog door andere wandelaars op de
foto gezet. Verderop liepen we over heidegebied Klein Zwitserland.
Over de flanken van de 39,2 meter hoge Reeënberg liepen we naar de A50 snelweg. Door bosgebied werd camping Hertenhorst bereikt. Hier was een rustpost op 27,9 km. Nabij de N50 verkeersweg (Arnhemseweg) liepen we over de Stoppelenberg. Door het Lierderbosch liepen we terug naar buurtschap Engeland. In een weilandje stonden een heleboel fraai gekleurde vogelverschrikkers. Dit bleek een onderdeel van de Triënnale van Apeldoorn te zijn. Meer hierover in het verslag van 10 juli.
Op weg naar de laatste verzorgingspost op 34,7 km kwamen donkere regenwolken aangedreven en vlak voor de verzorgingspost schuilden we een kwartier onder het viadukt van de A1-snelweg. ’s-Avonds hoorden we dat deze bui bij de finish ook voor hagel had gezorgd. We verlieten de verzorgingspost langs een monument van zinloos geweld. We kwamen weer bij de Winkewijertspreng en volgden deze even. Verderop volgden we ook nog de Ugchelsche beek.
Apeldoornse vierdaagse 2008

de Kleine Waterval Na een oorlogsmonument kwamen we door park Batenburg nabij de Bronkerk. We bekeken de Bronkerk van binnen en maakten een foto van een wandkleed.
Na passage van de Schoolbeek en de Rode beek werd na 40,1 km de finish bereikt. We bereikten de finish na een kleine 8½ uur lopen rond 3 uur. We besloten snel naar ons overnachtingadres te gaan. Rond 4 uur gingen we plat voor een rust. Later hoorden we dat rond 4 uur op het 4-daagse terrein een enorme hoosbui was gevallen. Het IVV-nummer was 10901.

Tijdens deze wandeling troffen we een wandelaar uit Zaandam. Van hem hoorden we, dat op de jaarvergadering van de LAT er tegenstanders waren voor het invoeren van een aparte wandelgroep van Amsterdan-Leeuwarden met een gemiddelde snelheid van 6 km per uur, die er toch gekomen is. In het begin van de 80er jaren hadden wij op een vergadering, als lid van de LAT, 40 km tochten voorgesteld. Dit voorstel werd toen rigoreus van tafel geveegd. Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat de LAT ook 40 km tochten organiseert. De laatste jaren organiseren ze zelfs 25 km tochten.
Bij de finish troffen we nog een man uit de gemeente Ronde Venen. Hij is in de 80 en had zich opgegeven voor de 30 km. Toen hij om 10.45 uur bij de start arriveerde besloot hij maar de 20 km te lopen.
Er was een wandelaar die in een bestelauto met open laadbak rijdt. Toen wij hem op een rustpost attendeerde op het feit dat zijn rechter voor- en achterlamp van zijn auto aan was, reageerde hij met: De lamp is niet meer aan.. Ik was nummer 500 die hem daar op attent had gemaakt en hij wilde maar dat hij niet zo bekend was.
Op een verzorgingspost was de vrouw van de verzargingspost gestoken door een wesp in haar tong. Ze heeft zelfs even in het ziekenhuis gelegen maar nu was zij dan op de verzorgingspost aanwezig.
Bij het begin van de tocht was het regenachtig. Het zag er somberder uit als het was. Veel wandelaars waren derhalve in regenjas of poncho gestoken. Na een paar uur was het overwegend droog. Wel was er rond 1 uur nog bui. Bij de finish was een bui met hagel.

naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg