Vorig Euraudax verslag Met Euraudax vanuit Achel (België) op zaterdag 28 juni 2008 Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met Euraudax vanuit Achel (België) op zaterdag 28 juni 2008

Met Euraudax vanuit Achel (België)  op zaterdag 28 juni 2008

wandelplaatje Met Euraudax vanuit Achel (België)  op zaterdag 28 juni 2008

wandelstempel Op zaterdag 28 juni 2008 organiseerde Euraudax Hamont-Achel een wandeltocht vanuit Achel. Het betrof een 25 uurs Euraudax tocht. Hierbij kan om de 5 uur gestart worden op de door jouw gekozen afstand en tijdstip van de dag. Er kon gekozen worden uit de afstanden 25, 50, 75, 100 en 125 km. Wij kozen het 50 km parkoers en startten om 11.00 uur. 11.00 uur was ook de eerste startmogelijkheid. Wij waren al vroeg van huis gegaan waardoor we even na 9 uur in Achel aankwamen bij startlocatie Zaal aan de Statie. Nadat wij waren gearriveerd viel het ons op dat bijna elke nieuw aangekomen wandelaar ons met een handdruk begroette. Dat is een hele mooie, haast familie-achtige sfeer.
Achel behoort tot de gemeente Hamont-Achel sinds 1977. Het ligt in de Kempen in het Belgische Limburg. Met een man of 80 werd om 11 uur gestart. Wij waren niet de enige Nederlanders. We telden zeker nog 12 andere landgenoten. We liepen eerst een eind over de Sint Odilialaan, een traject van de N748. Nabij een industrieterrein sloegen we af en buiten het industrieterrein volgden we een fietspad door de bossen dat spoedig echter overging in een fietspad langs de N748 in de richting van Nederland. In Nederland ging de Odilialaan over in de Maastrichterweg. Bij de rotonde in Schaft sloegen we af in de richting van de Achelse Kluis over de Abdijweg. Tot hier was alles verhard. We begonnen ons al zorgen te maken dat de hele route over asfaltwegen en paden zou lopen, want daarvoor waren we niet naar België afgereisd. Naar later bleek zijn we niets te kort gekomen en verlangden achteraf gezien bijna naar meer verharde wegen, vanwege de zwaarte van de tocht.
We betraden het Opperbos en dwaalden al lopend o.a. langs het beekje Tongelreep naar wagenrust Drie Bruggen op 10,5 km. Met Euraudax vanuit Achel (België)  op zaterdag 28 juni 2008

Tongelreep
De Tongelreep is een zijriviertje van de Dommel, dat in België ontspringt bij Neerpelt (aldaar nog Warmbeek geheten), en via Valkenswaard en Aalst in Eindhoven bij de Dommel samenkomt. De Tongelreep stroomt onder meer langs de Achelse Kluis, het Leenderbos, de Valkenhorst met de visvijvers, en de Genneper Parken.
Hoewel al sinds de middeleeuwen wijzigingen aan de bedding van de Tongelreep werden uitgevoerd, en in 1890 het deel ten westen van het huidige Leenderbos werd gekanaliseerd ten behoeve van de aanleg van visvijvers, terwijl het deel ten zuiden daarvan werd gekanaliseerd door de monniken van de Achelse Kluis, is de Tongelreep een relatief natuurlijk, landschappelijk aantrekkelijk en helder riviertje gebleven. Nadat het landbouwbedrijf van de Achelse Kluis werd opgeheven, is de grond in het dal van de Tongelreep in 1989 verkocht aan natuurbeschermingsorganisaties die de natuurlijke toestand weer hebben hersteld. Ook de beemden van de Warmbeek worden weer in een meer natuurlijke staat gebracht.
We kregen op de eerste wagenrust niet een plakje cake maar, naar keuze, een grote homp cake. Verder was er thee en limonade. Het was dorstig weer en daarom werd er flink wat gedronken. Voor ons waren dat 4 bekertjes limonade. Bij de start motregende het licht. En dit weertype bleef zo’n 1½ uur aanhouden. Bij deze wagenrust aangekomen haalden we onze fotocamera te voorschijn en maakten enige foto’s van medewandelaars. Met Euraudax vanuit Achel (België)  op zaterdag 28 juni 2008

boswachterij Leende
Het Leenderbos werd aangeplant voor de houtproductie, maar bij de aanleg heeft men de vroegere zandwegen gehandhaafd waardoor het bos een statige sfeer heeft en er niet saai recht toe recht aan uitziet zoals andere productiebossen. Een bijzonder mooi stuk is het Laagveld. Hier mag de natuur weer haar eigen gang gaan, zolang de heide niet wordt aangetast.
Na de wagenrust dwaalden we een tijdlang door de uitgestrekte boswachterij van Leende naar de Achelse kluis. Hier was op 22,0 km een café rust. Vanwege het inmiddels mooie en zonnige weer streken de wandelaars op het terras buiten neer. We besloten hier de korte broek aan te doen. Na een rust van 20 minuten was de baankapitein onverbiddelijk. We moesten weer verder lopen.
De Sint-Benedictusabdij van Achel, dikwijls ook de Achelse Kluis genoemd, is een cisterciënzerabdij, deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied; het Belgische gedeelte ligt in de gemeente Hamont-Achel, het Nederlandse in de gemeente Valkenswaard. Officieel heet de abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Trappe-van-de-Heilige-Benedictus. Deze monnikengemeenschap kiest voor een leven volgens het evangelie, in de blijde verwachting van de wederkomst van Jezus Christus. De abdij staat onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen.
(De hierboven genoemde kloosterorde der cisterciënzers is opgericht in het Franse Cîteaux in 1098 door Robert van Molesme).
Met Euraudax vanuit Achel (België)  op zaterdag 28 juni 2008

Achelse Kluis Meteen na de Achelse Kluis volgden we een bijna dichtgegroeid pad langs de Warmbeek, de beek die in Nederland Tongelreep wordt genoemd. We kregen langs dit pad meteen de vuurdoop met onze blote benen, want we moesten alle moeite doen om, bij een tempo van 6 km per uur, om de brandnetels heen te lopen. Na dit pad lieten we ons snel weer naar de achterhoede afzakken, Er waren hier twee Belgen die bij hun conversatie zo hard praatten, dat alle wandelaars om hen heen gedwongen waren om dat alles aan te horen. En daarbij stoorden we ons erg aan het gevloek tijdens die conversatie.
Na zo’n 4 km werd op 26,0 de finish van de eerste lus van 25 km bereikt. Een wandelaar, die een GPS apparaat bij zich had, meette een afstand van 24,2 km met een gemiddelde snelheid van 5,7 km. Bijna alle wandelaars hadden zich ingeschreven voor een bord koude macaroni. Deze smaakte prima. Vooral de stukjes ananas deden het goed. En we konden nog een extra bord halen, hetgeen wij ook deden.

De tweede lus van 25 km voerde naar Grote Heide en het uitgestrekte plateau Hageven, een grensoverschrijdend natuurgebied. Omdat er na deze tweede lus een warme maaltijd was gepland, was er nu geen tijd over voor een café rust. Nu hadden we twee wagenrusten. De eerste wagenrust was in Neerpelt bij bezoekerscentrum De Wulp op 9,0 km. (Grote Heide behoort tot de gemeente Neerpelt). Hier kregen we een banaan, naast de dranken. De 2e wagenrust was op 17,0 km bij Stenen Brug. De tweede lus was in totaal 25,0 km lang.
We verlieten Achel via de straten Sint Odilialaan, Beukenlaan, Jagerspad, Wildlaan, Ganzenpas en Grote Heide. Met Euraudax vanuit Achel (België)  op zaterdag 28 juni 2008

Plateau Hageven Het was hier de gegoede buurt want het ene landhuis was nog groter en fraaier dan het anderen. In de
fotoreportage kunt u enige fraaie landhuizen bewonderen.
Bij een pad langs de Dommel waren enige water-hindernissen te overwinnen. De eerste keer kon gekozen worden door over een sloot heen te springen. Dat was eigenlijk alleen voor de lange mensen. Het alternatief hier was een lange smalle brug. De tweede keer lag een plas over het pad waar met veel moeite omheen gelopen kon worden. Bij de derde keer moest of heel ver gesprongen worden, waarbij het aan de overkant modderig en dus ook glad was. Of je moest er min of meer door het (lage) water heen lopen. Het water stond hier echter wel hoger dan een lage wandelschoen hoog was. Enige wandelaars zijn hier dan ook na een min of meer horizontale stand aan de overkant gekomen. Wij hadden hier, met onze hoge bergschoenen en een stok geen problemen mee.
De Dommel ontspringt vlakbij Peer in België op het Kempisch Plateau, zo’n 20 kilometer stroomopwaarts vanwaar ze Nederland binnenstroomt. Bij de brug bij Lommelsschoor is ze nog maar een beek van zo’n zes meter breed. In Nederland stromen andere beken zoals de Keersop, de Tongelreep, de Kleine Dommel, de Beerze en de Essche Stroom in de Dommel en groeit het beekje uit tot een echte rivier. Bij het Bossche Broek, net ten zuiden van ’s-Hertogenbosch, is de breedte wel 35 meter en wordt meer dan tien keer zoveel water afgevoerd als bij Lommelsschoor.
Daarna dwaalden we een zeer geruime tijd over het uitgestrekte Plateau Hageven en genoten hier volop van de schoonheid der natuur. We kwamen nog even op korte afstand bij de N69. De Barrier/Luikerweg was wel hoorbaar, maar we zagen hem niet. Met Euraudax vanuit Achel (België)  op zaterdag 28 juni 2008

Plateau Hageven
In de reeks natuurreservaten van Belgische Limburg neemt het Hageven een ereplaats in. Het is een ideaal natuurgebied om te genieten van de landschappelijke verscheidenheid van het Belgische Noord-Limburg.
Vanuit een nieuw beheersplan is de zonering voor natuurgericht wandelen vergroot. Een aantal terreinaanpassingen, nieuwe attractie en uitkijkpunten en informatiepanelen maken vier verschillende wandelroutes mogelijk buiten deze Euraudax-wandeling. Er is meer dan ooit genieten voor natuurgerichte wandelaars ! Het Hageven (B) en de Plateau (NL) vormen samen een grensoverschrijdend natuurgebied van 550 hectare waarin een 30-tal Galloway runderen vrij rondlopen. Het bezoekerscentrum De Wulp in Neerpelt ligt aan één van de toegangswegen van het grensoverschrijdend natuurreservaat Het Hageven/De Plateau's.
Op één van de foto's uit de fotoreportage zijn enige Galloway runderen in de verte te zien. Even na half negen kwam we weer bij de finish aan. Nu wachtte ons een warme maaltijd. Want wij hadden ons hier ook voor opgegeven. Eerst kregen we soep. Met ons lege soepkommetje konden we vervolgens de hoofdmaaltijd verkrijgen. Als nagerecht kregen we een ijshoorntje. Om kwart over negen hadden we alles wel achter de kiezen. De wandelaars die bleven, en dat waren de meesten, vertrokken even na half tien. Wij besloten daar niet op te wachten. We hadden in Achel een overnachtingadres van de Stichting Vrienden op de Fiets besproken en reden daar heen. In de tuin van dit adres stond een riant tuinhuisje waarin wij overnachtten.
Het was een hele mooie wandeling geworden. Van onze kant een compliment voor het fraaie parkoers. Wij willen de organisatie van deze tocht dan ook hartelijk danken hiervoor.

Staatje dat aangeeft welke afstanden je in Euraudax 
verband dient te lopen om voor de desbetreffende arend in aanmerking te 
komen arendkop Nadat de alleenheerschappij in Nederland door één persoon is opgeëist, blijft het onrustig in Euraudax kringen. Er gaan hardnekkige geruchten dat het systeem voor een gouden arend gaat wijzigen. Het lijkt erop dat in de toekomst, om voor een gouden arend in aanmerking te komen, er een 200 km gelopen dient te worden en dat een 150 km in Parijs gelopen dient te worden. Vooral het feit dat er een 200 km gelopen moet worden zorgt in België voor beroering. Want als dat doorgaat en er maar eenmaal per jaar een 200 km wordt georganiseerd, dan houdt dat ook in dat er per jaar “maar” 10 maal een 100 km gelopen hoeft te worden. En degene die nu gewoon zijn om 2 gouden arenden per jaar te halen hoeven dan ook minder vaak een 100 km te lopen. Dat krijgt zijn weerslag in de organisatie van het aantal 100 km tochten.
Er zullen niet veel Belgen en Nederlanders geïnteresseerd zijn voor het lopen van een 150 km in Parijs. Wellicht is de tijd nu rijp dat Euraudax België en Euraudax Nederland zich van Audax Frankrijk gaan afsplitsen. Net als in de politiek of bij kerkgenootschappen komen splitsingen voor, dus waarop niet in de wandelsport? Voor Nederland zou het nu zelfs zeer gewenst zijn. Want als er ook in 2009 geen Euraudax-tochten worden georganiseerd, dan zullen de huidige organisaties spoedig ophouden te bestaan.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg


Klik HIER om naar de fotoreportage te gaan. Er zijn 73 foto's geplaatst.