eerste dag van de Heuvelland wandel4daagse derde dag van de Heuvelland wandel4daagse Foto's van de Heuvellandvierdaagse 2007 overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van vierdaagsen en driedaagsen en tweedaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 20e Heuvelland 4daagse 2007, 2e dag, Groeve-route, 42 km parkoers.

stikker Heuvelland wandelvierdaagse 2007 - tweede wandeldag Door de zware regenval van de voorgaande dag was de route voor deze dag aangepast. Want de wegen en paden waren nog niet opgedroogd. Bij de start was het trouwens best nog wel vochtig. Geen regen meer zoals de vorige dag maar een soort mistnevel, enkele keren overgaand in lichte motregen.
We verlieten de start deze dag door Berg van Berg en Terblijt en daalden af naar Geulhem. Daarbij kwamen we langs kasteel Geulzicht. In Geulhem staken we bij de watermolen de Geul over. Even verder liepen we weer terug naar de Geul, staken deze over en volgden nu de Geulweg in de richting van Meerssen. We kwamen op korte afstand langs de basiliek van Meerssen. We besloten even van de route af te gaan en liepen naar de ingang van de basiliek. De deur was echter (nog) op slot.
Basiliek van het Heilige Sacrament, Meerssen
Deze Basiliek die zich op de Markt in Meerssen bevindt, wordt ook wel het Pronkstuk van de Maasgothiek genoemd. Het middendeel werd omstreeks 800 in Romaanse stijl gebouwd door Karel de Grote. Tussen 1320 en 1340 bouwden de monniken van Reims (Benedictijnen) het lage koorgedeelte in Gothische stijl (vanaf de preekstoel richting altaar). Het middendeel werd aan deze stijl aangepast. In 1465 viel de Basiliek gedeeltelijk ten prooi aan de vlammen. Tot overmaat van ramp waaide de kerktoren gedeeltelijk om in 1649. Vervolgens besloot men hem in 1773 geheel af te breken.
De Basiliek werd in 1988 volledig gerestaureerd. Het kerkgebouw werd al eerder (van 1934-1938) volledig gerestaureerd en vergroot. In 1938 heeft Paus Pius XI de kerk tot Basiliek verheven. In het koor van de Basiliek bevindt zich een fraai laatgotisch sacramenthuis in torenvorm (1500). In de Basiliek bevinden zich verder onder andere prachtige gebrandschilderde ramen van de beroemde Meerssense kunstenaar Charles Eyck.
in het Proosdijpark te Meerssen Door het Proosdijpark liepen we verder naar de eerste rustpost.
We vervolgden ons pad in de richting van vliegveld Maastricht-Aachen Airport. In 2 etappes staken we de A2 over. Daarbij kwamen we langs café Bergrust. Van rust was hier echter geen sprake. Ondanks geluidschermen blijft het met een snelweg pal naast de deur tot lawaai-overlast.
Door het Bunderbos liepen we verder naar Geulle. Hier was de tweede rustpost. We vervolgden ons pad en kwamen langs een panorama plekje op de Snijdersberg. Door het mistige en nevelige weer was er van een panorama geen sprake. Daarna bereikten we het heuvelachtige Elsloo. In een klein café was de rust. We vervolgden ons pad door het kasteelpark van Elsloo.
Kasteel Elsloo is een kasteel gelegen in een fraaie omgeving aan de zuidzijde van het Limburgse dorp Elsloo, aan de voet van de Maasberg direkt aan het Julianakanaal van Borgharen naar Maasbracht. Het maakt in feite deel uit van het op de berg gelegen historische dorpsgezicht van Elsloo.
Het kasteel is de voortzetting van een complex van een vroegere brouwerij met een inpandige watermolen en een hoeve met schuren en stallen, gelegen halverwege de Maasberg. Met uitzondering van het brouwhuis omvat het huidige kanteelcomplex dezelfde delen. Het brouwhuis werd in de 17e eeuw omgebouwd tot woonhuis maar werd na enkele branden niet meer herbouwd.
Tegenwoordig bestaat het kasteel uit een rechthoekig gebouw, waar de watermolen (Slakmolen) in is opgenomen en in latere tijden de ronde inpandige toren is bijgebouwd. Direct naast het kasteel bevindt zich een botanische tuin.
Basiliek te Meersen Toen we weer een helling opliepen voerde ons pad over een hele steile helling. We overwogen nog om terug te lopen en een andere route te volgen. Want het moet natuurlijk wel leuk blijven.
Het was deze dag beter te lopen dan de eerste dag, maar de parkoersen waren aangepast vanwege de aangerichte ravage. De regen van de voorgaande dag had er voor gezorgd dat het uitermate glad was geworden op de zandhellingen. En onderaan de heuvels stond het water in grote plassen, die weer voor modderparkoersen zorgden
Behalve het hiervoor genoemde pad over een zeer steile helling daalden we later nog tweemaal steil af over trappetjes. Het weer was redelijk. Rond 12 uur hield de mistbanken/nevelbanken min of meer op, maar 100% droog is het niet echt geworden.
We zagen verschillende bekenden die we via Wandelmee hebben leren kennen. Van één van hen hoorden we dat wandelmee.be weer in de lucht was. Wel was de layout veranderd. Maar de goodwill is door de aktie van het onaangekondigd uit de lucht halen van wandelmee totaal verspeeld. Want er waren wandelmeeërs die veel tijd hadden besteed aan de site. En om deze dan onaangekondigd zonder reden uit de lucht te halen is heel vervelend. We hoorden dat op 9 september 2007 een vergadering is van wandelaars voor een alternatieve wandelmee. Toen we later thuis kwamen zagen we op internet dat er maar één pagina getoond werd op www.wandelmee.be en www.wandelmee.nl. De maximum temperatuur bedroeg 19 graden. Rond 16.45 kwamen we bij de finish aan. Het IVV-nummer was 10905.

naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg