eerste dag Kempische wandeldagen tweede dag Kempische wandeldagen Foto's van de Kempische wandel driedaagse 2007 terug naar het overzicht van de Kempische Wandeldagen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Zaterdag 4 augustus 2007, route richting Lierop

Kempische wandeldagen Deze dag verlieten we Geldrop in oostelijke richting. Door bosgebied Molenheide werd de 1e wagenrust op 5,66 kilometer bereikt.
Over de Kasteelweg liepen we door buurtschap De Loo. Vlak voor buurtschap Overakker sloegen we af. Daarop volgde een leuk pad door bosgebied, waarbij we de Overakkersche Loop overstaken. Dit is een smalle sloot begroeid met vele varens. Daarop werd buurtschap Voortje bereikt en doorkruist. Terwijl we over een asfaltweg liepen passeerden we een bordje van bosgebied Gebergten en Herselse Heide. Via buurtschap Broekkant werd Lierop bereikt. De grote rust was in café van Oosterhout. Heel imposant hier is de Neogotische Koepelkerk. In een nis van de kerk plaatsen we een kaars die voor 50 cent te koop was.
RK H. Luciakerk en pastorie
Deze neogotische kerk is een ontwerp van de Tilburgse architect H. van Tulder en is gebouwd tussen 1856 en 1858 door aannemer M.H. Verbroekx uit Heusden. In de toren bevindt zich nog de toren van de oude kerk die uit 1496 dateerde. Van 1648 tot 1818 was die kerk in gebruik geweest voor de protestante eredienst. Kenmerkend voor de neogotiek is dat het grondplan van de kerk is gebouwd in de vorm van een Romeins kruis. Begin jaren tachtig is de kerk gerestaureerd. In de toren bevinden zich drie klokken. Twee daarvan zijn in 1953 gegoten door Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij te Asten. De zwaarste klok dateert uit 1414, de gieter is waarschijnlijk Jan van Venlo. Het opschrift is in latijn: "Maria heet ik, maand april 1414". Deze klok is in de jaren ´30 geregistreerd als monumentklok. Eén oude klok uit 1467, ook van Jan van Venlo is verdwenen, waarschijnlijk omgegoten in 1953. De pastorie dateert uit 1905. Het ontwerp is van architect J.H.H. van Groenendaal uit Vugt en de aannemer was Jaq. Van Roij uit ´s-Hertogenbosch.
Kempische wandeldagen Over de Meervense Dijk verlieten we Lierop weer. Daarbij kwamen we langs een boerderij waar een muziekfeest voor punkers werd georganiseerd. In een weiland was overnachting mogelijk. Het weiland stond dan ook propvol. De auto kostte € 2.00 en verder bedroegen de kosten € 5,00 per persoon. Daar kwam dan nog de toegang voor het muziekfeest bij. Wij konden die avond daar onze opwachting niet maken omdat het uitverkocht was.
Bij een groen bordje opengesteld met de naam Huvendersven stond geen pijl RA, hetgeen volgens de routebeschrijving wel had gemoeten. Iets verder hing een pijl en loodste de wandelaars over een asfaltweg verder. We liepen terug en volgden de route volgens de routebeschrijving. Bij het teruglopen waren wandelaars die tegen ons zeiden, dat we toch goed zaten, vanwege de bepijling. Andere wandelaars, die zagen dat ik een fototoestel om mijn nek had hangen, zeiden oh, dat is een journalist.
Het pad door het Huvendersven slingerde en kwam uiteindelijk bij een maïsveld uit. We konden zien dat hier nog niet veel wandelaars waren geweest, maar later hoorden we wel dat er meerdere wandelaars hier de officiële route hadden gevolgd. Als hier alle wandelaars waren doorgekomen, dan waren hier zeker een paar rijen maïsplanten omvergetrapt. Iets verder kwamen de wandelaars, die de gemarkeerde route volgden er weer bij
Kempische wandeldagen Nabij buurtschap Moorsel was de splitsing met de 25 kilometer. Evenals de vorige dag was de lus van de 35 kilometer weer heel mooi. We kwamen langs het kleine Bontven alvorens de 2e wagenrust op 20,22 kilometer te bereiken.
Daarna volgde het parkoers fraai over de Lieropse Heide met vennen. Toen we even een zijpad opliepen om een mooie foto van twee vennen te maken zagen we 3 paarden in de schaduw van bomen staan. Over een lang knuppelbruggetje werd de Lieropse heide weer verlaten. Nu zetten we koers naar de Hoenderboom. Dit is ook een magnifiek uitkijkpunt. Het was weer tijd voor een welverdiende rust. Gelukkig stond hier een bankje waarop nog maar één fietser aan het uitrusten was.
Van historisch belang is de Hoenderboom. Hier kwamen vanouds maar liefst vijf gemeenten bij elkaar: Heeze, Maarheeze, Someren, Lierop, en Mierlo. Door gemeentelijke herindelingen is dit aantal teruggelopen tot drie.
Nu volgden we een lang grintfietspad over de Strabrechtse Heide. We kregen achtereenvolgens uitzicht op het Grafven, Beuven en Mosven.
Naar verluidt werden bij het Grafven in 1595 een aantal vrouwen vermoord, die beschuldigd waren van hekserij.
In de Kempen heeft zich een wreed heksenproces voorgedaan in 1595. Jenneke Goessens uit Leende werd van hekserij beschuldigd, en bij de waterproef bleef ze drijven. Bij het verdere verhoor werd zij gedwongen om de namen van andere ´heksen´ te noemen, waarop acht arrestaties in Mierlo en zeven in Lierop volgden.
Binnen een week had het ´recht´ zijn loop gevonden. De slachtoffers werden in ieder geval deze vrouwen, die werden vermoord door wurging, waarna ze werden verbrand. De gerechtelijke moorden zouden hebben plaatsgevonden bij de Hoenderboom op de Strabrechtse Heide.
Griet Mijnsheren, een demente vrouw die men had beschuldigd van het bewaren van de pot met heksenvet, werd zelfs niet gewurgd maar levend verbrand.
Later probeerden de wereldlijke en de kerkelijke autoriteiten deze gebeurtenissen te verbergen. Archiefstukken hieromtrent werden ontvreemd. Slechts een dossier in het archief van de Raad van Brabant te Brussel bleef bewaard.
Aanjagers van deze gebeurtenissen waren de heer van Mierlo, Erasmus van Grevenbroeck en zijn zwager, de heer van Asten, Bernard van Merode. Het bleek dat de vrouwen vaak van buiten de streek kwamen, en dat de beschuldigingen van hooggeplaatsten afkomstig waren. De weinige goederen waarover de beschuldigden beschikten werden verbeurd verklaard en kwamen in handen van de heer.
Kempische wandeldagen Er was ook een passage met een zandvlakte en even kregen we de beelden van het Kootwijkerzand, waar we op de derde dag met de Apeldoornse vierdaagse langskomen, voor ogen. Een paar foto's van dode bomen tegen een strakblauwe lucht deden het ook goed.
Bij Heidezicht was de 3e wagenrust op 28,495 kilometer. Nu dwaalden we over de Braakhuizensche Heide met talrijke vennen, waarbij de parkoersbeschrijving niet altijd even duidelijk was. Zo moesten we bij punt 167 rechtdoor op een rommelige kruising.
We staken nog de A67-snelweg over en de finish werd na 35,690 kilometer bereikt. Het IVV-nummer was 16737. We kregen te horen dat we op de laatste wandeldag een half uur eerder mochten starten omdat er een verwachte maximum temperatuur van 31 graden werd bereikt. Dit was waarschijnlijk mede te danken aan de gebeurtenissen van de Nijmeegse vierdaagse in 2006. Tijdens de 7e Internationale Kempische wandeldagen van 3-5 augustus 1990 werden maximumtemperaturen van 36 graden bereikt. Toen konden de wandelaars niet eerder vertrekken. Het is organisatorisch natuurlijk ook een hele ingreep, dat de meeste wandelaars over het hoofd zien.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg