derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Apeldoornse vierdaagse 2007 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Apeldoornse Vierdaagse, vierde wandeldag, vrijdag 13 juli 2007
Apeldoornse vierdaagse 2007
Om 6.35 uur verlieten we de startlocatie. Voorgaande jaren konden we de laatste dag om 6.00 uur starten. Die regel was nog afkomstig uit het verleden, toen er nog een gezamenlijk intocht was. Op de speelweide bij de Acaciahal van Berg en Bos kon je dan je medaille ophalen tot 15.00 uur. Door een half uur eerder te starten en door de laatste dag de afstand in te korten konden de meeste 40 en 50 lopers om drie uur binnen zijn. En konden dan aan de intocht meedoen. Als je niet voor 15.00 uur bij Berg en Bos was dan kon je de medaille bij de finish, destijds was dat gebouw Orpheus, in ontvangst nemen.
We maakten een omtrekkende beweging om de startlocatie heen en zagen de tenten vanuit de bossen er nu heel anders bij liggen. Voor over we ze tenminste zagen. Want het was zwaar bewolkt en licht regenachtig. Daardoor was het nog behoorlijk donker in het bos. Bovendien was er te weinig licht om de parkoersbeschrijving te volgen.
We liepen even langs de Orderbeek alvorens op de Ordermolenweg uit te komen. We staken de spoorlijn over. We kwamen weer in bosgebied uit bij sprengen. Verderop liepen we onder de A1-snelweg door. Meteen na motel De Cantharel sloegen we af. We volgden een doodlopende asfaltweg in de richting van Dierenpension Beukenrode. Na het Ugchelse bos staken we de Otterlose weg (N304) over en volgden nu de Hoenderloose weg. Bij de Koppelsprengen werd de verzorgingspost bereikt op 6,9 kilometer.
Na de verzorgingspost beklommen we de Bakenberg en betraden bosgebied Bruggelen.
Op de Bakenberg vond de rechtspraak van de Germanen plaats en daar probeerden zij ook hun goden gunstig te stemmen.
Verderop passeerden we het Salamandergat, een vennetje.
In het Salamandergat zijn ringslangen en vele soorten libellen te vinden.
We dwaalden nu lange tijd door de boswachterij Ugchelen-Hoenderloo. Op 11,1 kilometer was de splitsing met het 20 kilometer parkoers en op 12,7 kilometer was de splitsing met het 30 kilometer parkoers.
Coos, die op dat moment iets voor mij liep, was net op een boomstam gaan zitten. Ik maakte haar er op attent dat bij de eerstvolgende afslag een piknikbank was. Daarop liep zij verder tot die piknikbank. De bank was wel enigszins nat. Maar deze was niet nat genoeg om er voorbij te lopen.
We kwamen langs de afslag naar wildkijkscherm Het Heitje. Omdat we het voorgaande jaar daar al een kijkje hadden genomen, besloten we er nu voorbij te lopen. Door het Lierderbos en boswachterij Ugchelen-Hoenderloo werd het Lierderholt bereikt. Hier was op 19,2 kilometer weer een officiële rustpost. Maar omdat wij op de naastliggende camping, de alcoholvrije camping ’t Spoek, een huisje hadden gehuurd liepen we daarheen voor een rust.
We besloten in ons huisje even lekker op bed uit te rusten. Voor de zekerheid zetten we de wekker en na 20 minuten werden we inderdaad wakker door de wekker. Door bosgebied Schenkenshul werd koers gezet naar een gebied met diverse gebouwen van de Hoenderloo Groep.
Op 23,7 kilometer was de samenkomst met de 30 kilometer lopers.
Apeldoornse vierdaagse 2007 Na de Ottho Hoeve kwamen we vlak voor het centrum van Hoenderloo nog langs een begraafplaats.
Het bleek dat in de muziektent te Hoenderloo nog een orkest speelde. Van voorgaande jaren wisten we dat om 12 uur met de muziek werd gestopt. En nu was het bijna 1 uur en nog speelden ze. Daarop besloten we op een bankje bij de muziektent te gaan pauzeren, nadat we in het dorpshuis hadden geconstateerd dat de soep op was. De afgelegde afstand bedroeg hier 26,2 kilometer.
We verlieten Hoenderloo weer en kwamen bij het witte kerkje op de heuvel. Er zaten voor de kerk twee mensen aan een tafel en wandelaars konden twee stempels van de kerk in hun wandelboekje krijgen of, als ze dat niet bij zich hadden, op een papiertje. Toen we zeiden dat we voorgaande jaren ook nog een derde stempel konden krijgen antwoordden ze: dat klopt, maar vanwege de drukte geven we nu maar twee stempels. Maar nu het wat rustiger is wil ik wel de derde stempel halen. Zodoende heb ik 3 verschillende stempels van de kerk in mijn wandelboekje.
Iets verderop, nabij een knalgele oude autobus stonden een paar kleine kinderen met een verzorgingspost. Daarna kwamen we nog langs gebouw “Meeting Point”. Dit gebouw leek wat op een kerkgebouw met torentje. Op 31,1 kilometer was de samenkomst met de 20 kilometer lopers.
Hoenderloo - Heldringkerk Hoenderloo - Heldringkerk Hoenderloo - Heldringkerk

Daarop liepen we naar de Leesterheide, die we middels een lange trap beklommen. We wisten dat boven aan het einde van de trap twee bankjes stonden. De ene was bezet, maar de ander was gelukkig vrij. Toen de laatste wandelaar van de andere bank vertrok, zei hij tegen ons dat we maar niet te lang moesten rusten. Daarop zeiden we dat het nog zo'n 8 kilometer was en met nog 2½ uur te gaan zouden we dat best redden.
Aan het einde van de Leesterheide keken we enige malen om, om te kijken of er nog een geschikt fotomotief was. We hoorden de stem van een bekende dame en daarop besloten we het fototoestel gereed te houden om haar op de gevoelige plaat vast te leggen. Bij de muziektent te Hoenderloo had zij van ons al een foto gemaakt.
We kwamen weer bij een verzorgingspost bij de Koppelsprengen uit. Bij de fruittent van Van Laar kochten we nog een stuk ananas. De afgelegde afstand bedroeg hier 35,1 kilometer.
Na de laatste rustpost liepen we nog langs enige Koppelsprengen. In de sprengen zaten opvallend zilvergekleurde rondjes op de bodem van de spreng en leken op wieldoppen van auto's. Deze zorgden ervoor dat het water op peil bleef in de sprengen. We kregen nog uitzicht op buurtschap Altena alvorens de Hamermolen te bereiken. Verderop kwamen we nog langs een afrastering waarachter struisvogels zaten. Langs de Europaweg werden nog flesjes limonade uitgereikt van het merk Aquarius. De limonade was lekker koel en werd meteen genuttigd. Via de Ordermolenweg werd de finish na 39,9 kilometer en na 9 uur en 40 minuten bereikt. Het IVV-nummer was 10904. We zagen hier verschillende wandelaars die driftig aan het dansen waren vanwege de muziek die ten gehore werd gebracht. We bleven nog een uur van de muziek en de dansers genieten alvorens te vertrekken.

Het was een zeer geslaagde vierdaagse geworden. We hadden alle dagen met veel plezier gelopen. Het was niet warm waardoor we dit jaar niet in de korte broek liepen, hoewel dat de laatste dag wel had gekund.
Er valt altijd ook nog wel wat te klagen. Wat dat betreft wil ik het accent eens leggen op de parkoersbeschrijving. De parkoersbeschrijving op zich is voor wat de omschrijving van elk punt over het algemeen bijzonder goed te noemen. Maar de weergave is uitermate belabberd. Het lijkt wel een beetje op pesten.
Als voorbeeld nemen we dag 1 en even het extreme geval dat je het 50 kilometer parkoers loopt.
    • Eerst moet je op bladzijde 21 het 20 kilometer parkoers volgen tot bladzijde 22 waar de splitsing is.
    • Daarna moet je naar bladzijde 24 gaan om het parkoers van de 30 kilometer te volgen.
    • Op bladzijde 25 is de splitsing met de 40 en 50 kilometer.
    • Dan moet je naar bladzijde 26 gaan om het parkoers van de 40 kilometer te volgen.
    • Op bladzijde 27 is dan de splitsing met de 50 kilometer.
    • Op dezelfde bladzijde 27 begint dan het 50 kilometer parkoers.
    • Op bladzijde 28 is dan de samenkomst met de 40 kilometer.
    • Tot hier is het nog redelijk goed. Maar dan begint de ellende.
    • Dan moet je terugbladeren naar punt 4045, zonder dat er wordt vermeld op welke bladzijde dit staat. Dit blijkt bladzijde 27 te zijn.
    • Ook op bladzijde 27 staat dan de samenkomst vermeld met het 30 kilometer parkoers.
    • Dan moet je terugbladeren naar punt 3046, zonder dat er wordt vermeld op welke bladzijde dit staat. Dit blijkt bladzijde 25 te zijn.
    • Dan volg je het parkoers van de 30 kilometer tot bladzijde 26 waar de samenkomst met het 20 kilometer parkoers is.
    • Dan moet je terugbladeren naar punt 2118, zonder dat er wordt vermeld op welke bladzijde dit staat. dit blijkt bladzijde 23 te zijn
Volgens ons kan dat veel handiger, zonder te moeten terugbladeren.
Aangezien de organisatie nog niet op dat idee is gekomen, of het nog niet ten uitvoer heeft gebracht, wil ik hieronder aangeven hoe dat zou kunnen met dag 1: NWB (Nederlandse Wandelsport Bond)- Vierdaagse Wandeltochten Apeldoorn
    • punt 2001-2117 wijzigen in punt 1-117
    • het 20 kilometer parkoers gaat verder met punt 334
    • punt 3001-3045 wijzigen in punt 118-162
    • het 30 kilometer parkoers gaat verder met punt 282
    • punt 4001-4043 wijzigen in punt 163-205
    • het 40 kilometer parkoers gaat verder met punt 257
    • punt 5001-5051 wijzigen in punt 206-256
    • het 50 kilometer parkoers gaat verder met punt 257
    • punt 4044-4068 wijzigen in punt 257-281
    • punt 3046-3097 wijzigen in punt 282-333
    • punt 2118-2176 wijzigen in punt 334-392.
Verder stond er in de routebeschrijving veel te vaak de tekst: "en meteen", bijvoorbeeld: "r.a. 1e pad en meteen". Als je in het tekstvewerkingbestand WORD een zin heb getikt, dat eindigt op "en meteen", dan houdt WORD dit vast totdat er weer de tekst "r.a. 1e pad en meteen" wordt gebruikt. Als je dan intikt "r.a. 1e pad", dan vult WORD dit automatisch aan met "en meteen". Want het kwam nogal eens voor dat de volgende afslag pas na 100 of 200 meter was.

De routebeschrijving stond in het programmaboekje. Dit boekje werd dit jaar voor het eerst in kleur gepubliceerd, waarbij de kleur van de gebruikte tekst blauw was. Deze kleur is minder kontrastrijk als de zwarte kleur. Het programmaboekje ziet er nu wel veel professioneler uit, maar volgend jaar toch weer in het zwart graag.

Huldiging Wageningse Vierdaagse lopers 2007
Op vrijdagavond 20 juli 2007 vindt in het stadhuis, Markt 22, Wageningen de huldiging plaats van de Vierdaagse lopers uit Wageningen. Iedereen die de Nijmeegse- en/of de Apeldoornse Vierdaagse heeft uitgelopen is van harte welkom. Het programma duurt van 20.30 - 22.00 uur.
Na de huldiging van de lopers door locoburgemeester Stella Efdé en lid van de sportraad Joke van de Klift, wordt er een gezamenlijke foto gemaakt op het bordes van het stadhuis. Daarna is er een informeel samenzijn met een hapje en een drankje. Mocht u de Nijmeegse- en/ of de Apeldoornse Vierdaagse lopen (en niet aangesloten zijn bij de Wageningse Vierdaagsegroep) dan kunt zich aanmelden voor de huldiging bij Karianne Radstake, tel. (0317) 492518.

naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg