eerste dag Ronde van Zuid-Limburg 2007 derde dag Ronde van Zuid-Limburg 2007 Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg 2007 Ronde van Zuid-Limburg 2007 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 64e Ronde van Zuid-Limburg, 2e wandeldag, zondag 13 mei 2007

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2007 Op zondag 13 mei 2007 was de start officieel vanaf 8 uur. Maar net als de eerste wandeldag kon een kwartier eerder gestart worden. We verlieten startlocatie De Spuiklep. Nadat we onder de N281 waren doorgelopen, liepen we tot even voor de Eikendermolen. We volgden een fietspad en staken tweemaal een dubbele verkeersweg over. Voor een vijver was bij een watermolen een aantal oude bomen omgekapt. Daardoor was de watermolen wel beter zichtbaar geworden. Verderop kwamen we langs Huijs de Dohm. Na het Welterhof liepen we op de Daelsweg (genoemd naar Huize Dael) onder de A76 snelweg door. Nu betraden we het heuvelachtige natuurreservaat Putberg. Bij voormalige kalkovens sloegen we een smal pad in dat tussen weilanden doorliep, terug naar de Daelsweg. Deze weg volgden we nu verder tot aan Ubachsberg. Bij Ubachsberg herkenden we een pad van het Pelgrimspad. Een ezel in een weilandje stond er nog steeds (of weer). We verlieten Ubachsberg weer en bestegen nu een berg waarvan de top de naam Vrouwenheide droeg. Met de Ronde van Zuid-Limburg 2007 Op weg hier naartoe hadden we verschillende keren fraaie panorama´s op Ubachsberg. Bij de hardsteen die op vrouwenheide staat bevonden we ons op een hoogte van 217,75 meter. Langs de molen bereikten we op 8 km een rustmogelijkheid in de Bernardushoeve te Mingersborg-Ubachsberg. Bij het naastliggende kapelletje zette Coos nog een kaarsje.
We verlieten de Bernardushoeve weer. We liepen hier vlak langs Trintelen en bij hoeve Vogelzang liepen we door weilanden naar Bulkemsbroek. Het volgende buurtschap dat met deze wandeling werd aangedaan was Baneheide. Maar op weg naar Baneheide stond langs de kant van het pad een zitbank. Ik hield hier een rustpauze. Even later kwam Coos er aan. Net toen we samen op het bankje zaten kwam de internetfotograaf van Wandelmee uit het Veluwse plaatsje Epe aangelopen. Hij had direct door dat dit een uniek moment was. Want Coos en ik lopen vaak niet samen. En als we dan ook nog eens samen op een bankje zitten is dat heel bijzonder. Daarop nam de eerder genoemde fotograaf snel een foto van ons. Met de Ronde van Zuid-Limburg 2007
Het volgende doorkomstgehucht was Baneheide. Maar voor het centrum sloegen we al weer af. Op ons pad naar Nyswiller voerde het laatste traject voor het centrum van Nyswiller over een smal pad met leuning omdat de grond naast de leuning vrij steil naar beneden liep.
Op 13,4 km was in Nyswiller een verzorgingspost. We liepen nu in de richting van Vijlen, maar kwamen niet in de plaatst zelf. Na buurtschap Hilleshagen staken we de Melchelder- of Lombergbeek over en kwamen daarop door Mellechet. Het was inmiddels wat begonnen te regenen. Vlak voor buurtschap Rott was de splitsing met de 30 km. Voor de 30 km wordt geen reclame gemaakt en is in principe alleen bestemd voor 65 plussers. Hier kregen we ook een appel uitgereikt. In buurtschap Rott waren talrijke fraaie vakwerkhuizen maar vanwege de regen maakten we hier geen foto´s.
Nu dwaalden we een tijd lang door het Elzetter bos waarbij we ook nabij de grindgroeve Elzetterbos (geologisch monument) kwamen. We kwamen uit bij Restaurant camping De Rozenhof. Hier was een grote rustpost op 20,2 km. Met de Ronde van Zuid-Limburg 2007 Na deze rust volgden we een traject van de Mergelland ANWB-autoroute. Spoedig verlieten we deze asfaltweg weer. We kruisten de heenroute naar de grote rust en volgden de bosrand van het Elzetterbos. Over ons smalle pad lag op een gegeven moment een boom omgewaad, waar omheen we maar met moeite heen konden lopen. Bij Huize Emmaus hoorden we van wandelaars dat dit huis door de nieuwe eigenaar werd verbouwd. Het huis was voor 4 ton gekocht, maar de renovatie zou ook een flinke duit kosten.
We liepen om buurtschap Bommerig heen en staken de Klitserbeek over. Ruim voor buurtschap Helle sloegen we weer af om vervolgens door het Geuldal naar Hurpesch te lopen, waarbij we weer langs verschillende vakwerkhuizen liepen. Daarna werd Mechelen bereikt. Dit keer liepen we door het centrum en kwamen daarbij langs een kerk. Op een muur stond de tekst "Reformatorische kerkgemeenschap Gulpen-Vaals". Opnieuw staken we de Melchelder of Lombergbeek over. Deze beek ontspringt in Vijlen en mondt in Mechelen uit in de Geul. Met de Ronde van Zuid-Limburg 2007
Langs de westkant van buurtschap Hilleshagen staken we de weg van Mechelen naar Vijlen over. In Wahlwiller staken we de N278 (Gulpen-Vaals) over en op 28 km werd weer een verzorgingspost bereikt. Vlak na deze verzorgingspost stond in een tuin voor een huis een grote foto van een baby (Jaro) met een iets oudere zus.
We staken de Seizerbeek over. Bij hoeve de Hofkamer liepen we over de flanken van de Kruisberg en kregen fraaie panorama´s op Wahl- en Nijswiller. Op weg naar Overeys hoorden we het gefluit van de stoomtrein, die hier over een niet geëlektrificeerde éénsporige spoorlijn rijdt. De stoomtrein zelf zagen we helaas niet. Even voorbij het centrum van Overeys bereikten we de Kromhagerhoeve. Hier konden we bouillon of citroenthee krijgen.
Door het centrum van buurtschap Trintelen werd Mingersberg weer bereikt en eveneens de Bernardushoeve. Daarna liepen we naar het centrum van Ubachsberg. Aan de rand van Ubachsberg passeerden we nog wijngoed Fromberg.
We kwamen nog langs natuurreservaat Kunderberg en via buurtschap Kunderheem bereikten we de A79-snelweg en even later Kunrade. Opnieuw liepen we onder een snelweg door. Ditmaal was dit de A76-snelweg. Op een driesprong sloegen we bij de Ëik van Terworm" rechtsaf.
De plataan van Terworm
Vlakbij het voormalige adellijk goed Eyckholt staat de indrukwekkende "Eik van Terworm", zoals hij in de volksmond genoemd wordt. Het is echter geen eik, maar een plataan, die waarschijnlijk in 1749 geplant is ter gelegenheid van de geboorte van de erfopvolger op Terworm. De plataan is een van de weinige solitaire bomen op het landgoed die overgebleven zijn
Na de Eikendermolen werden de laatste meters over hetzelfde traject als de heenroute afgelegd. De totale officiële afstand bedroeg 39,1 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg