Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten De WS78-Hoge Veluwe-wandeltocht vanuit Apeldoorn.
Wandelplaatje van de  40 km lange 
Hoge Veluwe-wandeltocht vanuit Apeldoorn
op zaterdag 11 november 2006. Op zaterdag 11 november 2006 organiseerde WS78 een 40 kilometer lange wandeltocht vanuit Apeldoorn. De start was vanuit het Duivensportcentrum .
De geschiedenis van Apeldoorn begint ongeveer in 792, toen het als "villa ut marca Appoldro" werd genoemd in een schenkingsacte. In die tijd was het nog niet meer dan een paar huizen. Aan het eind van de 16e eeuw kwam de productie van papier op gang en groeide Apeldoorn snel. Aan de Grift (een beekje dat tegenwoordig ook weer door het centrum kabbelt) werden de eerste papiermolens neergezet. Tot aan 1800 was deze industrie erg belangrijk voor Apeldoorn, waarna hij van betekenis afnam en zowat verdween, op enkele grote papierfabrieken na. Andere molens werden wasserijen.
Het bereiken van de start was voor de wandelaars die met de trein vanuit Amersfoort kwamen onaangenaam. Coos hoorde daar ook bij, vandaar dat we dit zo goed wisten. Met een vertraging van 50 minuten werd de start bereikt. Daardoor was het al gauw half tien voordat de start werd verlaten.
Deze dag stond parkoerstechnisch in het teken van de Apeldoornse vierdaagse. Dit omdat vele bekende trajekten van de vierdaagse werden aangedaan. Na de start liepen we naar de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn om deze vervolgens min of meer door parken in de wijk Orden te volgen tot aan de Laan van Spitsbergen.
Nadat ook de spoorlijn was overgestoken dwaalden we door bosgebied parallel aan de Europaweg. Daarna werd koers gezet naar Ugchelen, tegenwoordig een wijk van Apeldoorn. De A1-snelweg werd min op meer parallel gevolgd. Aan de andere kant van de A1-snelweg voerde het parkoers door een deel van landgoed Bruggelen waar je met de Apeldoornse 4-daagse nooit kwam.
Na begraafplaats Heidehof werd koers gezet naar Het Spelderholt. Hier was tot 2004 het Instituut voor Pluimveeonderzoek gevestigd. Tegenwoordig staat dit instituut in Lelystad onder dezelfde naam. Later kwamen we ook nog door het gelijknamige bosgebied. Op 10¾ kilometer werd de soeppost in buurtschap Engeland (nabij Beekbergen) bereikt.
Over de weg Konijnenkamp werd het natuurgebied Spelderholt betreden. Het pad werd hier flink heuvelig en we wandelden over de flanken van een 78 meter hoge berg. Even verderop passeren we nog een “bergtop” van 72,6 meter hoogte. Na de Engelanderput moest kennelijk even de provinciale weg N788 van Arnhem naar Apeldoorn worden opgezocht vanwege hekwerken. Heel kort liepen we hier langs. Door het Lierderbosch werd camping Het Lierderholt bereikt.
Tijdens de WS78 Hoge Veluwe-tocht vanuit Apeldoorn op 11 november 2006 Hier was de grote rust op 19 ¾ kilometer. Coos werd bij een bestelling door een bedienster herkend, omdat wij hier ook komen tijdens de Apeldoornse 4-daagse. Wij overnachtten dan in de naastgelegen camping, de Alkoholvrije camping ’t Spoek. Achter deze camping verliep ook de vervolgroute nadat we camping Het Lierderholt hadden doorkruist.
Over de bekende route van de Apeldoornse 4-daagse (alleen 40 en 50 kilometer) liepen we naar heideterrein Schenkenshul. Hier hadden we fraaie panorama’s op de omgeving. Daarna staken we de Miggelenbergweg over. Door de westkant van het Spelderholt werd bosgebied Het Leesten bereikt.
Na de Leesterhei werd na een vennetje (het Salamandersgat) de Bakenberg bereikt.
In het Salamandergat zijn ringslangen en vele soorten libellen te vinden.
Op de Bakenberg vond de rechtspraak van de Germanen plaats en daar probeerden zij ook hun goden gunstig te stemmen.
Daarop werd de koffiepost bereikt op 31 ¼ kilometer, die nabij De Wapenberg was gelegen. Daarna volgde nog een bezoek aan de fraaie Koppelsprengen. Om Huize Ceasarea werd de Hamer-papiermolen bereikt. Langs de N304 en Motel De Cantharel met bovenop een hele grote raaf liepen we onder de A1 snelweg door.
Na de Orderbeek en de starlokatie van de vierdaagse bij de Victoria Boys werd nog de fruitpost op 37 km bereikt. Hier kregen we een peer aangeboden.
De totale afstand bedroeg 40,135 kilometer. Er waren 411 deelnemers en het IVV nummer was 11705.
Door ziekte kon ikzelf deze dag niet aanwezig zijn. Dit verslag is gebaseerd op informatie van Coos, die de tocht wel heeft gelopen, en op de ingetekende route, die Coos na afloop kocht en mee naar huis had genomen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg