Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht 
van de E8 
trajekt Nijmegen-Bad Godesberg Foto's van de Europäischer Fernwanderweg E8 Terug naar het overzicht van de hele E8 Terug naar het overzicht van de buitenlandse tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E8

datum zondag 17 september 2006
traject Kaldenkirchen – Am Weissen Stein (Reuver) – Overhetfeld (Niederkrüchten/Elmpt) – Brüggen
afstand 25 km
hoogten 30-50 meter
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
4603 Nettetal, 4702 Elmpt, 4703 Schwalmtal
wandeltijd 9¼ uur
weer de hele dag bewolkt en droog
temperatuur 20°
overnachtingadres Hotel Restaurant Haus Neuenhofen, Inh. Fam. Ristic, Klosterstrasse 57, 41379 Brüggen, ( 02163-6688
Overnachtingprijs € 50 per nacht

We konden om half acht ontbijten. Tegen half negen begaven we ons op pad. We zaten ongeveer een km van de route af. We volgden de Grenzlandweg het dorp uit. We kwamen opnieuw door Baumschule. Daarop betraden we bosgebied . Eerst heette dat Ravensheide. Daarbij kwamen we langs het Galgenveen. Dit was zowel een Gasthaus als vennetje. We liepen deze dag flinke trajecten van het Pieterpad. We konden ons deze trajecten echter niet meer zo goed herinneren. tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, stempel van café De Grens te Reuver Bij Am Weissen Stein hadden we een rust bij café De Grens (Keulseweg 202, Reuver, tel. 1463) en dronken er koffie.
Wij bevonden ons in een wandelgebied met de naam ”am Weissen Stein”. Deze benaming is door de jaren heen in de volksmond veranderd van ”am Weisen Stein” (Steen der Wijzen) in ”am Weissen Stein” oftewel de witte steen.
Volgens de overlevering werd hier in het Karolingische tijdperk (vroege Middeleeuwen) recht gesproken door de plaatselijke rechtbank. Deze rechtbank bestond uit een raad van wijze heren, die bij misstanden en geschillen tussen personen beslisten.
tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, in natuurgebied Schwalmbruch Was een verdachte schuldig bevonden en ter dood veroordeeld, dan werd hij met zijn hoofd tegen de grote witte steen gestoten, met de woorden± ”`je wordt tegen de Witte Steen gestoten en je keert nooit meer terug naar huis en haard”. De ongelukkige werd vervolgens als afschrikwekkend voorbeeld op de iets verderop gelegen ”Ravensheide” opgehangen.
De rechtbank, de steen en de plaats ”am Weisen Stein”, dwongen veel respect af bij de plaatselijke bevolking.
Het gebied is nu een natuurgebied, waar we nog een keur van flora en fauna aantreffen. In het voorjaar wordt het ook wel op z´n Duits ”die Kinderstube des Rehwildes” genoemd, omdat er veel reeën worden geboren. Ook in deze tijd zijn de wilde zwijnen actief, men kan ze vaak in de vroege ochtend en tegen de schemering observeren.
We vervolgden ons pad door het Brachter Wald. Maar bij café De Grens zagen we eerst nog de tekst Pieterpad stop. Door het Brachter Wald voerde ons pad over lange wegen. We kwamen uit bij Forsthaus Kamerikshof. Een eind verderop kwamen we op de NS-route van de Meinweg, een tweedaagse tocht vanuit Herkenbosch, nabij Roermond.
Meteen toen we op dit pad kwamen troffen we twee wandelaars, die de Meinweg liepen, en waarvan ik er één kende. Tot 31 december 2004 werkte hij op dezelfde afdeling als ik. Per die datum werd de afdeling verhuisd naar Londen. Wij beiden voelden daar niets voor. Hij ging bij een ander baas werken en ik op een andere afdeling.
We liepen ook lange tijd op korte afstand van het Nederlandse Swalmen. Bij de Wacholderheide kwamen we nog langs een uitkijktoren. Daar hadden we een mooi uitzicht op de omgeving. Bij de Elmpter Tennis Club in Overhetfeld hadden we net als 7 weken tevoren een rust. We hadden 7 weken te voren namelijk ook de Meinweg-route gelopen.
Nabij de Dilborner Mühle verlieten we de route voor ons overnachtingadres in Brüggen. Via slot Dilborn bereikten we Brüggen. We zagen nog een grote waterrat langs de overkant van het water zitten. tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, stempel van restaurant Altes Zollhaus te Brüggen tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, stempel van het overnachtingadres Haus Neuenhofen Ons overnachtingadres was in een Balkan Restaurant. Toen we hier naar binnen liepen kwam de baklucht van het eten ons tegemoet. We sliepen op de tweede verdieping en daar hadden we gelukkig geen last meer van de baklucht. We aten warm in restaurant Altes Zollhaus, Klosterstraße 11, 41379 Brüggen, 02163-5254.

Informatie over Brüggen
Informatie over Nettetal
Informatie over Niederkrüchten
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg